Lojistikte Risk Yönetimi Nedir?

Risk: Hedeflenen amaca ulaşamamak ve bunu sonucunda karşılaşılan olaylardır. Risk genelde hangi sektörde olursa olsun yönetiminde iyi olan insanlar tarafından ele alınması gerekmektedir yoksa aksi taktirde daha kötü sonuçlara yol açacaktır. Risk iki şekilde ele alınan bir durumdur. Birincisi: Riski göze alarak yapılan işlerdir. İkincisi: Araştırma yapılmadan ya da araştırma yapılsa bile birden içinde bulunduğumuz durumdur. İkisini de daha kaliteli şekilde yönetebilmek için bu işte iyi olan liderler gerekmektedir. Risk genelde belirlenen süre içinde yapılmadığında ortaya çıkar.

RİSKİ ENGELLEMEK İÇİN GEREKENLER

  1. Hedeflenen zaman içerisinde yapılması
  2. Proje yönetimini iyi yönetmek ve sürekli kontrol etmek
  3. İyi bir lider tarafından yönetilmesi
  4. Takım ruhu sağlamak
  5. Yapılması gerekenlerin fizibilite raporunun sağlanması

RİSKLE KARŞI KARŞIYA KALINDIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER

  1. Nelerin bu duruma yol açtığını araştırmak
  2. Proje yöneticisi tarafından olduğunu düşünmeden takım halinde düşünmek
  3. Düzeltebilmek için fırsatları değerlendirmek ve beklenen fırsatı kollamak
  4. Riskte kaybedilen miktarı telafi etmek ve daha fazla kaybı önlemek
  5. Risk yönteminde kullanılacak yöntemleri iyi değerlendirip uygulamak

LOJİSTİKTE RİSK YÖNETİMİ NEDİR?

İş yapma süreçlerimizde oluşabilecek ani değişikliklerin meydana gelmesini önlemek, geciktirmek ve kaçınılmaz durumlarda etkisini azaltmak olarak tanımlanabilir. Lojistik sektöründe de risk yönetimi hayati önem taşımaktadır çünkü çoğu proje zaman ve mekana yetiştirilecek şekilde planlanır bu plan gerçekleşmediği taktirde sorunlar ortaya çıkar bazen düzeltilebilir bazen de hiçbir şey yapılamayabilir bu yüzden risk yönetiminin en iyi şekilde yapılması gerekilmektedir. Risk yönetimi yapabilmenin ilk şartı risklerin yaratacağı krizlere hazırlıklı olmak, risk tablosunda bulunan şeyleri netleştirmek, Lojistik hizmet sağlayıcıların risk yönetiminde başarılı olabilmesi için yöneticisinden en atıl durumdaki çalışanına kadar kuralları belirlenmiş, denetlenebilir ve ölçümlenebilir bir sistem kurgulamış olmaları ve alttan üste herkesin o kurallarla çalışıyor olması gerekmektedir, lojistik sektöründe risk durumunda başvurulması gereken önemli hususlar vardır. risk bazı sebeplerden ortaya çıkar; çalışılma eksikliği, tedbirsizlik, olası risk senaryolarının yazılmasındaki eksiklikler ya da ihmaller, tecrübe eksikliği, alt yapı eksikliği gibi sayısız nedenden dolayı sürekli risk altındadır riskin ortaya çıkması için baskın ve belirli sebeplere ihtiyaç yoktur, ufak bir detay bile yıkıma neden olabilir, bundan dolayı da dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.

LOJİSTİK YÖNETİMİNDE RİSK DÖNGÜSÜ

Kendini tekrarlayabilen bir yapıya sahip olan risk döngüsü, riskin önlendiği yerde tekrar ortaya çıkmak için gizli sebeplerden tekrar ortaya çıkar ve birçok şeye neden olur. Stratejik ve operasyonel yöntemlerle risk döngüsü ortadan kaldırılabilir.

RİSK DÖNGÜSÜNE NEDEN OLAN ETKENLER:

  • Talep çevrim zamanları eksikliği
  • Cari talep durumu netsizliği
  • Verilen talep tahminleri eksikliği
  • Tedarikçilerin teslim kapasiteleri eksikliği
  • Üretim kapasitesi eksikliği
  • Ürün kalitesi olmaması
  • Taşıma güvenliği eksikliği
  •  Devredilen hizmetleri 

FAZLALIK YARATMA –> UZUN SÜREÇLER –> EKSİK ŞEFFAFLIK –> GÜVEN EKSİKLİĞİ

LOJİSTİKTE RİSKLER, RİSK TÜRLERİ VE RİSK ALANLARI

Risk = Tehlike birbirini getiren iki durumda gerçekleşme olasılıklarının ve şiddetlerinin çok net bir şekilde tespit edilebilmesidir. Riskler belirlenemedi sürece tedarik zincirinin mutlak başarısından söz etmek mümkün değildir. Bu durumda iyi anlamak ve doğru yaklaşmak gerekir. 

1. Ortalama Sonuç Olarak Risk:  Sigorta uzmanları olayların riskini, söz konusu olaylardan beklenen sonuç olarak ifade etmektedirler. Yani bazı zamanlarda tahmini risk kontrolü yapılması etkili olabilir Faaliyetler için genellikle söz konusu sonuç; “zarar” olmaktadır. Ortalama sonuç kavramı potansiyel sonuçların nerelere kadar uzanabileceği konusunda oldukça sınırlı bir bilgi vermektedir. Başka bir ifade ile, bu anlamda risk sadece beklenen sonuçların gerçekleşip gerçekleşmemesi ile ilgilidir. Gerçekleşmesi durumunda tahmini riskler ortaya çıkar.

2. Sonuçlar Arasındaki Farklılık Olarak Risk:  Risk ile ilgili genel tanımlama, riskin, olaylarla ilgili sonuçları verisel değişimini veya standart sapmasını ifade ediyor. Bu açıklama çerçevesinde risk yönetiminin amacı; beklentiler ile potansiyel sonuçlar arasındaki farklılık mümkün olduğu derecede en aza indirgemektir. Bölüm yönetimleri ve risk yönetimi, genellikle planlama ve büyüme için büyük önem taşıdığından, zarar farklılıkları üzerinde durmaktadırlar.

3. Kayıp Olarak Risk: Riskin en dar kapsamlı tanımlarından biri olarak risk, kayıp olarak kabul edilir. Bu tanımlamaya göre risk; müşterilerin neden oldu zararlar veya doğal sebeplerden veya insan hatalarından meydana gelen problemler gibi büyük olumsuz etkiye sahip olayların meydana gelmesidir. Bu anlamda risk yönetim sistemi ise; söz konusu olumsuzlukların meydana gelme olasılıklarını en az boyuta indirecek süreçlerin geliştirilmesi olarak tanımlanabilir. Sigorta, işletme devamlılık planları, iç kontroller, uygunluk kontrolleri ve iç denetim uygulamaları riskin bu tanımı çerçevesinde genel olarak potansiyel en kötü kayıp senaryoları ile ilgilenmektedir.

4. Potansiyel Kazanç Faktörü Olarak Risk: Genellikle üzerinde çok fazla durulmayan bir nokta, riskin kazanç sağlamak için bir araç olarak kullanılıyor olmasıdır. Her iş sektöründe, bir bakıma risk almak gerekmektedir. “Risk” ve “Kazanç” birbirlerinin ikizi kavramlardır. Eğer potansiyel kazanç sağlamak istiyorsan potansiyel risk faktörüne göz yummak ama gelmemesi içinde dikkat etmek gerekmektedir. İş dünyasında başarının anlamı; doğru zamanda doğru risklerin alınması ve bu risklerin kazanca dönüştürülmesidir

5. İlgili Oldukları Alanlara Göre Risk: Riskleri çok genel olarak hepsini belli bir sınıflandırmaya tabii tuttuğumuzda birbirinden farklı onlarca riski ortaya koymak mümkündür: Piyasa riskleri, kredi riskleri, faaliyet riskleri, yasal riskler, bilgi riski, çevresel riskler, ülke riski, temel iş ile ilgili riskler, fiyat riskleri, doğal riskler, finansal raporlama riskleri, kontrol riski vb. Hepsi birbirinden farklı olan bu riskler farklı risk tanımlamalarına sahiptir, çünkü beklenen sonuç her bir faaliyet için farklıdır.

6. Kurum ile ilgili Taraflar Açısından Risk: Farklı çıkarcı gruplar, kurum ile ilgili riskleri tanımlama, anlama ve yorumlama açısından farklı bakış açılarına sahip olabilmektedir. Üst yöneticiler, orta sınıf yöneticiler, yönetim kurulları, büyük hissedarlar, küçük yatırımcılar, kredi sağlayan kuruluşlar, yatırımcı danışmanlık ve aracılık kuruluşları ve bir şekilde hiyerarşik yöntem gibi yöntemlerle şirket ile ilgili farklı hedefleri, planları ve beklentileri olan gruplar riskleri de farklı şekilde anlamlandırmaktadır. Bu nedenle kurum içerisinde şirket geneli risk yönetimi sistemlerinin ve genel risk terminolojisinin oluşturulması çok büyük önem taşımaktadır. Sistemler, her risk kategorisi için tüm çıkar grupları için aynı şekilde anlaşılacak açık ve kesin tanımlamalar üretmelidir. Bu üretimler yapıldığı taktirde her şey yerli yerinde ve daha az risk grubuna girerek iş dünyasında daha fazla şey başarılabilir.

** Risk Yönetimi, potansiyel fırsatların ve tersi etkilerin etkin yönetime yöneltici kültür, süreç ve yapılar bütünüdür risk yönetimi yapmak görüldüğü kadar kolay değildir fırsatlar yakalandığı taktirde yönetilmelidir. Risk yönetimi süreci, risklerin içeriğinin saptama, tanımlama, analiz etme, değerlendirme, iyileştirme, izleme, prosedürlerine ve uygulamalarına sistematik tatbikidir.  

lojistikte risk yönetimi ile ilgili görsel sonucu

 

RİSKİN KONTROL EDİLMESİ VE FİNANSAL KONTROL:  

  • Kayba neden olabilecek faktörleri ortadan kaldırmak ya da azaltmak,
  • Önleyici tedbirler tam etkili olmadığında, oluşan kaybın boyutlarını en aza indirgemek,
  • Fiziksel olarak müdahalede bulunarak oluşmakta olan kaybı en ekonomik yolla gidermek,
  • Şirketin kendi kaynaklarıyla finanse etmek,
  • Sigorta şirketleri gibi 3. şahısların kaynaklarına başvurmak
  • Finansal analiz için fizibilite raporunun tedbirli kontrolü

LOJİSTİKTE RİSK YÖNETİMİNDE AKSAKLIK OLMAMASI GEREKEN TABLO

Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*