Liman Konteynerleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Limanların verimli ve kesintisiz çalışabilmesi müşteriye katma değer vergilerin kesilmesi iş akışını sağlamaktadır. Küresel tedarik zinciri ve lojistiğin alt bileşeni olan deniz ulaştırmasında limanlar en önemli ulaştırma altyapısıdır bundan dolayı da günümüzde artan denizcilikle beraber liman konteynerleri de önem kazanmıştır. Konteyner yüküne hizmet veren konteyner terminalleri her geçen gün önemini arttırmaktadır bu da demek oluyor ki konteyner hizmetinin gelişimi ve ihtiyaç fazlalığını. Dünya da artan konteyner üzerine konteyner terminalleri zaman için de evrim geçirmiştir. Ekipman ve yazılım teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte gemi boylarının büyümesi gibi olaylar ile konteyner terminalleri devamlı etkileşim ve bir gelişim süreci olmuştur. Terminallerde kullanılan rıhtım vinçlerinin boyutları ana konteyner gemilerine hizmet verebilecek şekilde büyümüş, operasyon hızları teleskopik ekipmanlarla arttırılmış ve daha fazla iş görebilmesi için en iyi son teknolojiyle devam etmedir gelişmeye. Rıhtım vincinin hızına yetişmesi için yine geri sahada, liman içi taşımada ve konteyner depolama işlemleri tamamen otomatikleştirilmiştir.

KONTEYNER NEDİR?

Çeşitli boyları, genişlikleri ve yükseklikte, soğutmalı, havalandırmalı, üstü açık, dökme yük için vb. tipleri bulunur; gemi, uçak, tren ve kamyonla taşınabilir. Belirli feet ölçü de olan konteynerler genellikle 20 feet ve 40 feet uzunluğunda olmak üzere 2 boyutta ve çoğu zaman da çelikten üretilir. 40’lık bir konteyner yapımında yaklaşık 2,5 ton çelik kullanılır. Konteynerlerin her köşesi 96 tonluk bir yükü kaldıracak, zemini ise cm² de 24,5 kg’lık yükü taşıyabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Konteyner limanlarda ve lojistik sektöründe genellikle iş akışını kolaylaştırmak ve hava şartlarına göre malların korunması için kullanılmaktadır. Uluslararası taşımalarda, taşınan malların hasarsız, güvenli şekilde ulaştırılmasını, çabuk ve verimli elleçlemenin yapılması açısından önem arz etmektedir. Konteynerin bazı çeşitleri mevcuttur.

  • Standart Konteyner (Standart Container)
  • Üstü Açılabilir Konteyner (Hard Top Container)
  • Üstü Açık Konteyner (Open Top Container)
  • Açık Konteyner (Flatrack Container)
  • Platform Konteyner (Platform Container)
  • Soğutmalı Konteyner (Refrigerated Container)
  • Tank Konteyner (Tank Container)
  • Dökme Yük Konteyner (Dry Bulk Container)

Standart Konteyner (Standart Container): En sık kullanılan genel amaçlı konteyner tipidir ve bu  Konteynerın bütün duvarları kapalı olup ön ve arka kapıları mevcuttur. Genel kullanım için üretildiğinden kapı girişlerinden sığabilecek bütün yükler taşınabilmektedir. Çok amaçlı olarak kullanılan bu konteyner aslında çoğu zaman ihtiyaç anında da hemen yetişen bir konteyner tipidir.

Üstü Açılabilir Konteyner (Hard Top Container): Tavanı açılabilir çelik yapıdan oluşmaktadır. Böylece yüklenmesi zor olan yükler tavandan rahatlıkla yüklenebilmektedir. Özellikle ağır ve kapıdan yüklemenin güç olacağı yüklemelerde kullanılmaktadır. Mevsimsel olaylar da genelde açık hava da hem havalanması gereken ürünlerde hem de yerleştirilmesi kolay ürünlerde kullanılır. 

Üstü Açık Konteyner (Open Top Container): Üzeri açık bırakılabilen veya branda ile örtülebilen konteyner tipidir. Özellikle brandanın sağladığı esnek yapı sayesinde yüksekliği fazla olan yüklerin taşınması kolay hale gelmektedir. Üstü açık bir şekilde yerleştirilmesi gereken mallarda oldukça esnek ve geniş şartları karşılayabilmektedir. 

Open Top Shipping Container For Sale - Buy Satılık Üstü Açık Konteyner,Kargo  Konteyneri,Satılık Konteyner Product on Alibaba.com

Açık Konteyner (Flatrack Container): Tavan ve yan duvarları olmayan konteyner tipidir. Özellikle standart ve üstü açık konteynerlere sığmayan yüklerin taşınması için tercih edilmektedir. Geniş olan iş makinesi, jeneratör gibi ağır, geniş ve yüksek yükler örnek gösterilebilir. Genel olarak her şekilde kullanıma uygun olan bir konteyner çeşitidir.

Kiralık Yük Konteyner - Yük Konteyner | 2.El ve Yeni

Platform Konteyner (Platform Container): Güçlü tabana sahip olan bu konteynerler özellikle yat gibi ön ve arka taraflardan taşması muhtemel yükler için ve yüksek ağırlıktaki yükler için kullanılmaktadır. Büyük yük ve ağır olan yüklerin taşınmasını ve saklanmasını sağlayan konteyner çeşitidir.

 

Soğutmalı Konteyner (Refrigerated Container): Soğutmalı konteynerler iç sıcaklığı kontrol edilebilecek şekilde kendi soğutma ünitelerini barındıran ve gemilere yüklendiklerinde geminin güç kaynağından yararlanarak gerekli enerjiyi sağlayan ve özellikle de gıda taşımacılığında balık vs. deniz mahsullerinde özellikle kullanılan konteynerlerdir. Taşıma süresince sıcaklık değerleri çeşitli kayıt cihazları ile gözlemlenebilir konteyner dışında bulunan panel sayesinde kontrol edilebilir. Gönül rahatlığıyla iş akışı sağlanabilir. 

Reefer (Soğutuculu) Konteyner

Tank Konteyner (Tank Container): Silindirik bir tankın çelik dörtgen konstrüksiyon yapının içine yerleştirilmesiyle oluşturulmuş, sıvı ve gaz halde bulunan yüklerin taşınmasında kullanılan konteyner tipidir. Bu konteyner tipinde tankın minimum %80’inin dolu olmasına dikkat edilmelidir, amaç sarsıntılarla oluşacak çalkalanmaları engellemektir. Tankın maksimum doluluk oranında %95’i geçmemesi gerekir, amaç sıcaklık artışları sonucu genleşmenin tehlike oluşturmasını engellemektir. Eğer bu oranlarda taşıma yapılmazsa ve şartlar kontrol altında tutulmazsa hiç sağlıklı şeyler yaşanmaz konteyner tiplemelerinde genelde bir oran vardır ve hepsi ayrı ayrı özel konteynerdir.

 

Dökme Yük Konteyner (Dry Bult Container): Bu tip konteynerlerle dökme yük diye tabir edilen buğday, arpa, yağlı tohumlar, kum gibi yükler ile dökme yük niteliğindeki taneli ürünlerin taşınması sağlanır. Sıvı şeklindeki dökme yükler içinse bu tip konteynerler tank şeklindedir. 

Dökme Kuru Yük Konteyner Astarı – Philton

Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konu & Yorumlar