Taşınabilir mal ve eşyaların üreticiden tüketiciye kadarki geçen zaman serüvenine lojistik denilebilir. Malın eksiksiz, arızası olmadan müşterinin eline geçmesinde lojistiğin görevinin bir parçasıdır. Mal ve taşınabilir ürünlerin fabrika içerisindeki serüvenine ise iç lojistik denir.
Lojistiğin asıl amacı firmanın gerekli işleyiş ve üretimini gerçekleştirmesini sağlamaktır. İthalat, ihracat, stok, depolama bu serüvenlerin hepsini oluşturuyor. Malların fabrika içerisindeki tüm akışı, tüm işleyişini iç lojistik sağlar. Nakliyeden malların maliyetinin hesaplanmasına kadar değerlendirilen iç lojistik, temel ihtiyaçların piyasa koşullarında mümkün olan en düşük ve en maliyetsiz şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Genel bir tanım olarak kullanılan geniş anlamda lojistik, fabrikanın üretimi sağlaması ve kullanması için uyguladığı yöntemler bütünüdür.
Her firma farklı ürünlerde uyguladığı stratejiyi malları satmak için kullanır burada kullanılan strateji sonrası fabrika içinde iç lojistik ve sonrasındaki her lojistik olayını kapsıyor.
Firma bazında üretimin tam anlamıyla tüketicilere aktarılması, piyasa ekonomisinin canlanmasına da katkıda bulunuyor. Günümüzde sıklıkla dile getirilen iç lojistik, malzeme tedarik aşamaları ve üretimin, entegreli bir şekilde işleyişini gerçekleştiriyor. Kısaca tedariki sağlanan malzemelerin uygun koşullarda dağıtımı, lojistiğin kapsama alanına giriyor.
Tam anlamıyla iç lojistiğe bakacak olursak büyümeye ve gelişmeye açık bir alandır. Ayrıca iç lojistik fabrika içi işleyişte önemli bir konudur. İşleyişte ve düzende önem arz eder. İç lojistik, üretim sırasında farklılıklar olduğu için iç lojistikte farklılık gösterebilir. Otomotiv iç lojistiğin işleyişi, malzeme taşıma işleyişini azaltarak matematik iç hesabı maliyet algoritmalar hesaplanarak en iyi sonuçlar değerlendirilebilir.
İç lojistikte yapılan planlama ve montaj aşamaları optimum çözümlere ulaşma süresini kısaltan etmenler arasında yer alıyor. Üretimleri koordineli bir şekilde depolayarak verimli bir kazanım elde edebilirsiniz. Şirket portföyüne uygun geliştirmeler size ve destek sağladığınız firmalara farklı çözümler sunuyor. Verimli taşımacılık ve malzeme teminini gerçekleştiren iç lojistik ekipmanları, kurum içerisindeki dinamiği sürmesini sağlıyor. Buradaki temel amaç, kullanım sırasındaki kâr marjını en üst düzeyde oluşturmak oluyor. Yapılan tüm iç lojistik çalışmaları firmaların hem günlük hem de ileri dönemlerinin verimliliğini arttırıyor. Günlük üretim miktarlarına göre düzenlenen ekipmanlar kalite kontrollerden geçerek, tedarikçi sayısına uygun olarak paketleniyor. Depo yönetimlerinin düzenli olarak yapılması ve malzeme akışının sürekli olması, iç lojistik planlama aşamalarının daha stabil tutulmasını sağlıyor. Yüklerin elleçleme başına belirlenen miktarda tutulması, uygun depolama kapasitesinin oluşmasını sağlayan temeller arasında bulunuyor.
İÇ LOJİSTİK FAALİYETLERİ
İç lojistik, mamul stoku, sipariş ile yapıldığı için stoklardaki azalma depolama sorunlarına çözüm oluşturuyor. Toplam ciroları büyük oranda etkileyen iç lojistik düzenlemeleri, şirketlerin büyüme süreçlerinde de önemli pay sahibi oluyor. Maliyetlerin azalarak kalitenin artması, ürünlerin kalite standartlarına uygun olarak piyasaya sunulmasını sağlıyor. Tedarik zincirini daha donanımlı hale getiren sistemler, farklı birimlerin uyum içerisinde çalışmasına destek oluyor. Standart sapmaları minimum seviyelerde tutan iç lojistik destek uygulamaları ile sektörel bazda gelişmelere açık olabilirsiniz. Sektörel alanda farklı yazılım ve yenileme çalışmalarını hayata geçirerek, sağlanan hizmetlerde oluşan verimliliği takip edebilirsiniz. Operasyon anlamda yapılan fizibilite çalışmaları ile birimler ve işleyişler arasındaki koordinasyonu güçlendirebilirsiniz. Tüm bu süre zarfında depolama, sevkiyat, verimlilik ve dağıtım ağlarında oluşan sürdürülebilirlik, firma olarak sektörün öncüleri arasında yer edinmenizi sağlıyor. Üretimlerini yüksek kalite standartlarına taşıyan iç lojistik düzenlemeleri, farklı sektörlerdeki firmaların bir adım öne çıkmasına yardımcı oluyor. Firma düzeyindeki üretimlerin daha koordineli olarak yapılmasında pay sahibi olan iç lojistik destekler, çevrenin korunmasına da destek sağlıyor.
İÇ LOJİSTİK ÇEŞİTLERİ
Bütün lojistik ve iç lojistik faaliyetlerin işleyişi farklıdır.
Üretim, tedarik, geri dönüşüm, dağıtım lojistiği olarak değerlendirilen uygulamaları firma üretimlerine göre farklılık gösteriyor.
İÇ LOJİSTİĞİN AŞAMALARI
İşleyiş açısından farklılık gösterebilir.
- Üretilen malların yükleme işlemi olarak ve bu işlem tamamlanarak müşteriye ulaşması sağlanabilir.
- Kaliteli materyaller kullanılarak dağıtılan ürünlerin en iyi şartlarda ulaşması sağlanabilir.
- İç lojistik sırasında kullanılan araçlar farklı yollardan taşıma yapılmasına olanak sağlayabilir.
- Kara, deniz, hava ve demir yolu gibi farklı taşıma modlarında iç lojistik taşımacılığı en güvenli imkanları firmalara sağlayabilir.
Lojistiğin bel kemiği olan taşımacılık, iki farklı lokasyon arasındaki irtibatı sağlıyor. Ürünleri en güvenilir bir yolla taşıyan iç lojistik uygulamaları, firmaların birbirleriyle olan ticari bağlarını güçlendiriyor. Firma ve sektör olarak daha verimli bir hizmet anlayışını oluşturmak için farklı sektörlere uygun iç lojistik desteği ile aktif olarak taşımanızı gerçekleştirebilirsiniz.
İÇ LOJİSTİK PLANLAMASI
Hem güvenilirlik hem de maliyet olarak firmaların yükünü azaltan uygulamalar, üretimlerin dünyanın her yerine dağıtılmasını sağlıyor. Şirketlerim iç donanımlarında kullanılan uygulamaları, farklı sektörlerde oluşan ihtiyaçlarda tercih edebilirsiniz. Gerçek verilerden oluşturulan analizlerde depo ve yer kullanımının detaylı olarak hesaplanması gerekir. İç lojistik planlaması yaparken, öncelikle firmanın önündeki hedefleri belirlemek önem arz ediyor. Buradaki amaç üretimlerin belirlenen süreden önce tamamlanması durumunda firmanın farklı bir yol haritasının olması gerekiyor. Başarılı bir büyüme süreci geçiren firmaların, sektörde oluşan üretimlere daha hızlı bir şekilde katılmaları isteniyor. Arz talep doğrultusunda üretimlerini gerçekleştiren firmalar, iç lojistik aşamalarını kendi kurumsal kimliklerine göre belirleniyor. Günümüzde e-ticaret gibi farklı uygulamalarla gerçekleştirilen taşımalarda, lojistik planlamalar önemli bir yere sahiptir. Farklı sektörlerde nasıl verimli olunması konusunda yapılan istatiksel veriler, büyümenin daha istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor. Üretilen malların en doğru şekilde depolanarak sektörde değerlendirilmesi, pazar payı ile oluşan talebi doğru oranda etkiliyor. İç lojistik kapsamında tercih edilen her yol, firma bazında büyüme ve gelişme süreçlerinin olumlu olmasına destek sağlıyor. Satış ve üretimlerde daha istikrarlı bir politika izleyerek siz de sektörün öncüleri arasındaki yerinizi alabilirsiniz. Sistemli ve düzenli üretimler firmanızın gelecekteki kariyeri açısından oldukça önemlidir. Çevre ve mevsim şartlarını dikkate alarak yapılan lojistik çalışmalar, en ideal depolama hizmetlerini hayata geçirmenizi destekler.
İç lojistik mamul stoğu, sipariş ile gerçekleştirilmesi nedeniyle stoklarda meydana gelen azalmalar depolama sorunlarına çözüm oluşturacaktır. Toplam ciroları büyük oranlarda etkileyen iç lojistik düzenlemeleri, şirketlerin büyüme süreçlerinde de önemli bir paya sahip olur. Maliyetin azalarak kalitenin artması durumları ürünlerin kalite standartlarına uygun olarak piyasaya sunulmasına olanak tanır.
Tedarik zincirlerini daha donanımlı hale getiren sistemler, farklı birimlerin de uyumlu bir şekilde çalışmasına destek olma özelliğine sahiptir. İç lojistik destek standart sapmaların da minimum seviyelerde tutulmasına yardımcı olur. Bu durum sektörel bazda gelişmelere açık olunması açısından önemlidir.
KAYNAKÇA
- http://dergipark.org.tr
- http://www.still-arser.com.tr
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet