Depo yönetimi, deponuzdaki her şeyi organize etme ve kontrol etme ve hepsinin mümkün olan en ideal şekilde çalışmasını sağlama eylemidir.
Şunları içerir:
- Depo ve envanterini düzenlemek.
- Uygun ekipmana sahip olmak ve bakımını yapmak.
- Tesise gelen yeni stoğu yönetmek.
- Toplama, paketleme ve nakliye siparişleri.
- Genel depo performansını izleme ve iyileştirme.
Çoğu hızlı büyüyen perakendeci, tedarik zincirlerinin bu bölümünü kontrol etmek için otomasyon araçlarını (Depo Yönetim Sistemi gibi) kullanır.
DEPONUN DÜZENLENMESİ
1. GENEL DEPO DÜZENİ
Muhtemelen depo operasyonlarını optimize etmenin en önemli ilk adımı, oradaki her şeyin en verimli şekilde düzenlenmesini sağlamaktır.
Deponuzun düzenini planlamak, iki şeyi dengelemeye odaklandırır:
- Envanteriniz için yeterli depolama alanı sağlamak,
- Personelin hareket etmesi ve görevlerini tamamlaması için yeterli çalışma alanı sağlamak.
Ve bu genellikle (bireysel iş gereksinimlerine bağlı olsa da) aşağıdaki alanları barındıracak şekilde tasarlanmış bir alana sahip olmasını gerektirir:
- Yeni stok alanı alınması,
- Yeni stok alanında paketten çıkarma ve yer ayırma,
- Bir depo ofisi,
- Ana depolama alanı,
- Fazla, eski veya kullanılmayan stok depolama alanı,
- Paketleme bölgesi,
- Nakliye istasyonu.
Deponuzun yerleşimini kurmadan veya zaten sahip olduklarınızı değiştirmeden önce ölçeklendirmek için tasarlamak en iyisidir. Bir ızgara sistemi kullanmak, bunu planlamayı çok daha kolaylaştıracaktır.
2. DEPO ETİKETLEME ALANI
Açıkçası etiketlenmiş stoklar için belirlenmiş konum adları olmadan etkili depo yönetimi yapılamaz.
Depo çalışanı, depo sistemlerine bakabilmeli ve herhangi bir ürünün tam olarak nerede olduğunu görebilmelidir.
Örneğin, belirli sıralar, raflar ve tam depo yerleri için etiketleme yapılabilir.
3. DEPONUZU DÜZENLEMEKTEN KORKMAYIN
Evet, uygulanması zaman ve kaynak gerektirebilir. Ancak en uygun şekilde düzenlenmiş bir depo, genel olarak zamandan tasarruf sağlayabilir ve tedarik zinciri yönetiminin tamamı için maliyetleri ciddi şekilde azaltabilir. Verimsizlikler büyümeyi ciddi şekilde engelleyebilir. Bu nedenle, düzenli olarak değerlendirmek gerekir.
Örneğin:
Zamanı geldiğinde depodaki ürünleri yeniden düzenlemek gerekebilir. Deponuzda spesifik yaz aylarında en çok satılan ya da kışın en çok satılan ürünleriniz olabilir. Veya yıl boyunca önemli perakende tarihlerinde daha fazla spesifik ürün satarsınız. Bu ürünleri dönemine göre paketleme – sevkiyat alanlarına yaklaştırmak ve diğer ürünleri daha uzağa taşımak mantıklı bir seçenektir.
DEPO YÖNETİM EKİPMANLARI
DOCK EKİPMANLARI
1. DOCK PANOLARI VE PLAKALARI
Ekipman, işçilerin gelen ve giden stokları yüklemesini ve boşaltmasını daha kolay ve güvenli hale getirir.
2. RAMPA KENARI DÜZLEYİCİLERİ
Yükleme rampalarının kenarı gibi ekipmanlar, kamyonlar ve tırların kapakları ile yükleme alanı arasındaki boşlukları kapatmaya yardımcı olur.
3. TIR TUTUCULARI
Yükleme veya boşaltma işlemi yapılırken dorselerin rampalara kilitlemek için tır tutucuları kullanılır.
4. YANAŞMA KÖRÜKLERİ
Yanaşma körükleri, deponuzu ve iç yükleme alanınızı dış kirleticilerden koruyabilir ve tır kapısı yüksekliğine ve genişliğine tam erişim sağlarken içeride ısıtma ve soğutma havasını muhafaza edebilir.
5. SAHA RAMPALARI
Saha rampaları, aynı seviyedeki yükleme alanı bulunmadığında ürünlerin yüklenmesi ve boşaltılması için bir yol sağlar. Forklift rampaları olarak da adlandırılır.
6. TEKERLEK TAKOZLARI
Tekerlek takozları, yükleme veya boşaltma sırasında ani hareketi sınırlandırmak için dorselerin tekerleklerine yakın yerleştirilmiş sağlam malzeme takozlarıdır.
KONVEYÖRLER
Konveyör bantları, depo yönetiminde bir nimettir çünkü çok sayıda ürün bir yerden diğerine taşınabilir ve böylece depo çalışanlarını ağır ürünleri kaldırmaktan ve taşımaktan kurtarır.
1. YERÇEKİMİ MAKARALI KONVEYÖR
Yerçekimi makaralı konveyör, malzemeleri hareket ettirmek için bir motora ihtiyaç duymaz ve genellikle ürünler eğimli bir düzlemde hareket ettirildiğinde veya yerçekimi silindiri bir kişinin yardımıyla hareket ettirildiğinde kullanılır.
2. BANTLI KONVEYÖR
Bantlı ve plastik bantlı konveyörler, iki adet motorlu kasnak yardımıyla hareket ettirilen konveyör bantlardır.
3. ESNEK KONVEYÖRLER
Esnek konveyörler, herhangi bir yere sabitlenebilmesi için konveyör bölümlerini yuvarlayarak ve bükerek boşaltma noktalarını değiştirmenize olanak tanır. Sert bir konveyör bandı değildir ve yükleme rampalarından stokların yerini değiştirmek için çok kullanışlıdır.
4. DİKEY KONVEYÖRLER
Dikey konveyör bantları, stokları bir seviyeden başka bir dikey seviyeye taşımak için kullanılır.
5. SPİRAL KONVEYÖRLER
Spiral konveyör bantlar, herhangi bir manuel yardıma ihtiyaç duymadan ürünleri farklı seviyelere taşımak için kullanılır.
6. PNÖMATİK KONVEYÖRLER
Pnömatik konveyörler, dökme katı, kuru veya tozu taşımak için kullanılır. Pnömatik konveyörler basınçlı gaz yardımı ile çalıştırılır.
DEPOLAMA EKİPMANLARI
Doğru depolama ekipmanları, depo çalışanlarının ürünleri kolayca bulmasına yardımcı olur.
1. KUTULAR
2. RAFLAR
3. ATLI KARINCA
Örnekler çoğalabileceği gibi, depo yönetim ekipmanları da çoğalabilir.
DEPO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Depo Yönetim Sistemi, depo operasyonunu optimize etmek için tasarlanmış bir yazılımdır. Depo Yönetim Sistemi uygulamak, depo içerisindeki gerçek zamanlı envanter seviyeleri ve depolama, personel üretkenliği, talep tahmini, siparişi yerine getirme ve iş akışları hakkında tam görünürlük elde etmeyi sağlar.
Depo Yönetim Sistemleri, manuel süreçleri ve tahmin yürütmeyi ortadan kaldırdıkları ve bunun yerine, zaman kazandıran ve sürekli depo denetimleri yapmaya gerek kalmadan bir tesis içinde olup bitenlerin daha doğru bir veri elde etmeyi sağlayıp süreçleri düzene koyduğu için önemlidir.
Her Depo Yönetim Sistemi, hizmet verdiği işletmeye bağlı olarak farklı işlevlere sahip olabilir.
5 TEMEL DEPO YÖNETİM SÜRECİ
1. ENVANTER YÖNETİMİ
Envanter Yönetimi, stok seviyelerini izlemektir, böylece deponuzda hangi ürünlere sahip olduğunuzu ve bunları tam olarak deponun hangi yerinde olabileceğini rahatlıkla bulabilmenizi sağlayabilir.
Envanter Yönetimi, bir müşteri ürün sipariş ettiğinde ne kadar ürünün sevk edilmeye hazır olduğunu bilmenizi sağlar.
Büyüdükçe, muhtemelen envanteri daha hızlı çevirecek, yeni yerlere genişleyecek ve ürün hatlarınızı artıracaksınız. Bu, envanter doğruluğunu ve takibi daha da önemli hale getirir.
2. TOPLAMA VE PAKETLEME
Toplama ve Paketleme, bir depoda gerçekleştirilen iki temel işlevdir.
Bir Depo Yönetim Sistemi, kalemleri en verimli şekilde almak için her seçici için çeki listeleri oluşturmalıdır. Bu, bölge toplama, dalga toplama veya toplu toplamayı içerebilir.
Her yeni sipariş için, toplayıcı, depodaki sipariş edilen ürünlerin ve müşterilerin bir sevk irsaliyesini oluşturmalıdır. Toplayıcı, sipariş edilen ürünleri ilgili konumlarından toplayacaktır.
Bir sipariş alındıktan sonra, öğeleri bir kutuya veya poli postaya güvenli bir şekilde yerleştirmekten, gerekli ambalaj malzemelerini eklemek ve üzerine bir nakliye etiketi koymaktan sorumlu bir paketleyiciye teslim edilecektir.
3. TESLİM ALMA VE İSTİFLEME
Herhangi bir depo operasyonu, yükleme rampalarında tırlardaki ürünleri envanterine alabilmeli ve ardından bunları bir depolama konumunda istifleyebilmelidir. Bir Depo Yönetim Sistemi’nin sahip olduğu envanter miktarları ile alınan her yeni kutuyu tarayabilmesi gerekecektir.
Daha sonra kısa vadeli veya uzun vadeli envanter depolama yerine getirilecek ve yeniden taranacaktır. Depo Yönetim Sistemi, her kullanıcı için envanterin nasıl alınacağını, paketten nasıl çıkarılacağını, nasıl paketleneceğini ve nasıl sevk edileceğini bilmeleri için açık talimatlar sağlanmalıdır.
4. NAKLİYE
Müşterilere sunulan teslimat seçeneklerine ve gönderi hizmetlerine bağlı olarak, DHL, FedEx ve UPS gibi kargo şirketleri, paketleri bir sonraki varış yerlerine göndermek için depodan sipariş alırlar.
Sipariş gönderildikten sonra, depo yönetim sistemleri e-ticaret sipariş izleme bilgilerini otomatik olarak ilgili mağazaya geri gönderebilmelidir, böylece müşteriler sevkiyatlarını takip edebilirler.
5. RAPORLAMA
Bir Depo Yönetim Sistemi, depo genelinde kullanıma hazır operasyonel ve envanter raporları sağlamalıdır. Bu, siparişlerin yerine getirilmesindeki doğruluğu, Personelin verimliliğini ölçmek için saat başına gerçekleştirilen toplam siparişleri, zamanında sevk edilen siparişleri ve daha fazlasını içerebilir.
Ayrıca, işgücü yönetimi ve personel ihtiyaçlarını anlamak için envanter tahmini dahil olmak üzere insanların operasyonlarıyla ilgili raporlar da vardır. Bir depo yönetimi izleme sistemi ile, hangi çalışanların güvenlik eğitimini tamamladığını ve belirli ekipmanı çalıştırmak için lisans ve sertifikalara sahip olanları ve güvenli bir depo işletmek için karşılamanız gereken diğer yasal gereklilikleri hızla öğrenebilirsiniz.
Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!
Selamlar, verdiğiniz bilgiler değerli. Teşekkürler