Türkiye’nin Kara ve Demiryolu Sınır Kapıları

FAALİYETTE OLAN SINIR KAPILARI

DEREKÖY SINIR KAPISI

Kırklareli’nde bulunan, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınır kapımızdır. Diğer bir adı Aziziye olan bu sınır kapımız karayolu ile ulaşım sağlar. 1969 yılında faaliyete geçen sınır kapımızın karşı taraftaki adı ise Malko Tarnovo’dır.

HAMZABEYLİ SINIR KAPISI

Edirne ilinde bulunan, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınır kapısıdır. 2004 yılında faaliyete geçen sınır kapımızın karşı taraftaki adı Lesovo’dır.

KAPIKULE SINIR KAPISI

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki gümrük kapısıdır. Avrupa’ya yapılan ihracat ve ithalatın çokluğu sayesinde Türkiye’nin en işlek gümrük kapısıdır. Ayrıca Türkiye’nin doğusunda bulunan ülkelere kargo taşımacılığı için de önemli bir kapıdır. Hem karayolu hem de demiryolu ağı bulunur. Türkiye’deki diğer tüm demiryolu sınırlarından daha fazla trafiğe sahiptir.

İPSALA SINIR KAPISI

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlıdır. 1961 yılında faaliyete geçen bu sınır kapısı Türkiye ile Yunanistan arasında bulunur. İpsala, Edirne’nin Kapıkule’nden sonra ikinci büyük sınır kapısı ve gümrüğüdür. Avrupa’da çalışan Türk vatandaşlarının tercih ettiği İpsala Sınır Kapısı, tır taşımacılığında da önemli bir paya sahiptir.

PAZARKULE SINIR KAPISI

Edirne’nin merkez ilçesi olan Karaağaç’ta yer alır. 1952’de hizmete giren sınır kapımız  Türkiye ile Yunanistan arasındaki karayolu sınır kapısıdır. Pazarkule sınır kapısının karşı ülkedeki kapı adı ise Kastanies’tir.

UZUNKÖPRÜ SINIR KAPISI

Uzunköprü Sınır Kapısı, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki demiryolu gümrük kapısıdır. 1953 yılında hizmete giren Uzunköprü, demiryolu taşımacılığına uygundur. Uzunköprü’nün karşı tarafındaki ismi ise Pythio’dur.

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde kurulmuştur.  Türkiye ile Suriye sınırındaki kapımızdır. Cilvegözü Sınır Kapısı, Türkiye ile Ortadoğu arasında bağlantı sağlayan en önemli kapılardan birisi olup yük ve yolcu taşımasına hizmet etmektedir.

KARKAMIŞ SINIR KAPISI

Gaziantep’in Karkamış ilçesinde yer alan sınır kapımızdır. 1953’te faaliyete geçen sınır kapımız Türkiye ile Suriye arasında bir köprü görevi görür. Sınırın karşı tarafındaki kapının adını o şehrin adından alır yani sizlerin de çok sık duyduğu Cerablus’tur.

ÖNCÜPINAR SINIR KAPISI

Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı,  Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapılarından birisidir. 1953’te faaliyete başlayan sınır kapımızın karşı taraftaki adı Bab es-Selame’dir.

ZEYTİNDALI SINIR KAPISI

Hatay’da yapımı tamamlanıp insani yardımlar için faaliyete geçen Zeytin Dalı Sınır Kapısı, Türkiye ile Suriye arasında bulunur.

ÇOBANBEY SINIR KAPISI

Kilis ilimizde bulunan Çobanbey Sınır Kapısı, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapılarından birisidir. Demiryolu ağı da bulunur. 2013 yılında açılan sınır kapımız şuan geçici olarak açıktır. Suriye iç savaşından dolayı  Türkmenlere yardım götürmek amacıyla kullanılır.

HABUR SINIR KAPISI

Şırnak ilinin Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı, Irak-Türkiye arasındaki gümrük kapısıdır. 1969 yılında faaliyete geçen kapımızın karşı ülkedeki adı Zaho’dur.

ÜZÜMLÜ SINIR KAPISI

Hakkari ilimizin Çukurca ilçesine bağlı olup Irak’a açılan sınır kapımızdır. 2015 yılında faaliyete geçmiştir.

ESENDERE SINIR KAPISI

Esendere Sınır Kapısı, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde İran-Türkiye sınırında bulunan kapıdır. İsmini sınırdaki Esendere beldesinden alır.

GÜRBULAK SINIR KAPISI

Türkiye’yi İran’a bağlayan en önemli sınır kapısıdır. Ağrı ilimizin Doğubayazıt ilçesine bağlıdır. Türkiye’yi İran ve Orta Asya’ya bağlayan ve Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunur. 1937’de Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulmuştur. Fakat bakım yapılamamasından kaynaklı yıllar içinde yıpranmıştır. Devlet ve özel sektör işbirliği ile yap-işlet-devret modeli sayesinde yenilemeye giren sınır kapımız 2003 yılında tekrardan hizmet vermeye başlamıştır.  

KAPIKÖY SINIR KAPISI

Doğu ile Batı’yı birleştiren Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan sınır kapımızdır. Demiryolu hattı bulunur.

DİLUCU SINIR KAPISI

Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesine bağlıdır. Türkiye ile Azerbaycan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni birbirine bağlar. 1992 yılında hizmete açılmıştır. Bu sınır kapımız Aras nehri üzerine kuruludur ve Umut Köprüsü olarak adlandırılır. Azerbaycan tarafındaki karşılığı Sederek Sınır Kapısı olan Dilucu Sınır Kapısı, ithalat-ihracat, transit ve yolcu giriş-çıkış işlemlerinin yanı sıra, 2009 yılından itibaren sınır ticareti konusunda da yetkilendirilmiştir.

AKTAŞ SINIR KAPISI

Türkiye ile Gürcistan arasında bulunur. Ardahan ilimizin Çıldır ilçesine bağlıdır. Aktaş gölünün kuzey kıyısında bulur. 1995 yılında hizmet vermeye başlayan sınır kapımızda demiryolu taşımacılığı da yapılır.

TÜRKGÖZÜ SINIR KAPISI

Ardahan ilimizin Posof ilçesinin Türkgözü köyünde bulunur. 1995 yılında açılan, Türkiye ile Gürcistan arasında bulunan bir sınır kapısıdır.

SARP SINIR KAPISI

Türkiye ile Gürcistan arasında bulunur. Artvin ilimizin Hopa ilçesine bağlıdır. Kapımız adını bağlı bulunduğu köyden almıştır. Yeni tip korona virüsten dolayı karşılıklı olarak yolcu girişine kapatılmış fakat yük giriş çıkışlarına açıktır.

Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konu & Yorumlar