Tersine Lojistik, iade edilen ürünlerin yeniden piyasaya kazandırılmasıyla ilgili tüm işlemleri kapsamaktadır.
Lojistik Yönetim Konseyi’ne göre, Tersine Lojistiğin tam tanımı; bitmiş ürünlerin, hammaddelerin veya süreç içi var olan envanterin uygun maliyetli akışını uygulama, kontrol etme ve planlama sürecidir.
Süreç, tüketici yani müşteriden başlar, başlangıç yani üretim noktasına varıncaya kadar devam eder.
Bazı Tersine Lojistik örnekleri şunlardır:
- Müşteriler tarafından alınmayan ürünlerin iadesi
- Satılmayan ürünlerin Sözleşme Şartları nedeniyle dağıtım ortakları tarafından iadesi
- Ürünlerin yeniden kullanılmak istenmesi
- Ürünlerin yenilenmesi
- Garanti anlaşmalarına göre onarım ve bakımı istenmesi
- İade edilen veya hasarlı ürünlerden yeniden mal üretimi
- İade veya aşırı stoklamaya yanıt olarak ikincil bir pazara mal satışı
Müşteri geri bildirim oranları ve geri dönüşüm hatta yeniden kullanım ihtiyacı gibi mevcut veya büyüyen pazar dinamikleri, Tersine Lojistik durumlarının oluşumunu artırmaktadır.
Tersine Lojistik Neden Önemlidir?
Tersine Lojistik, e-ticaret’in yerine getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Aslında, birçok tüketici sipariş vermeden önce çevrimiçi perakendecinin iade sürecini gözden geçirir. Kolay olmayan iade politikalarına ve Tersine Lojistik prosedürlerine sahip olmayan şirketler müşteri kaybetmeye mecburdurlar.
Tersine Lojistiğin önemli olmasının birçok nedeni vardır. Bunlar;
Depo Lojistiği: Tersine Lojistik, tıpkı Depo Lojistiği gibi sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmalıdır. Tersine Lojistik, maliyetleri düşürmek, verimliliği artırmak ve iade edilen ürünlerin değerini optimize etmekle ilgilidir. Tersine Lojistik, İleri Lojistikten daha pahalıya mal olabilir. İşçilik ve nakliye maliyetleri fiyatı artırabilir. Çoğu durumda, iade edilen paketler elle açılır, incelenir, sıralanır, onarılır, yeniden paketlenir ve yeniden dağıtılır.
Sürdürülebilirlik: Çoğu e-ticaret iadesi, ürünlerin hasar görmüş olduğu için gerçekleşir. Hasarlı ürünler depoya geri döndüğünde ya muayene edilecektir ya da gönderici firmaya geri gönderilecektir. Daha sonra ürünün yenilenmesi ya da onarılması veya geri dönüştürülmesi hatta çöpe atılması gerekip gerekmediğine karar verilecektir. Raporlara göre, her yıl yaklaşık 5 milyar pound iade edilen ürün çöpe atılıyor. Bu, Tersine Lojistiğin çevre üzerinde büyük bir etkisi olabileceği anlamına gelmektedir. Sağlam bir Tersine Lojistik süreci, işletmenizin sürdürülebilirliğini artırabilir ve çevre dostu kalmanıza yardımcı olabilir.
Müşteri Hizmetleri: Hasarlı ürünlerin iadelerinden asla kaçınılamaz. Modern müşteriler, kolay iade politikalarına bağlıdır. İşletmenizin Tersine Lojistik süreci, iadelerin ele alınış şekli ile sağlam müşteri hizmetleri sağlamak için çok önemlidir. Olağanüstü müşteri hizmeti sunmanın bir yolu, hasarlı ürün olduğunda ambalajının Tersine Lojistik sürecine hazır olmasını sağlamaktır.
Tersine Lojistik Süreci Nedir?
Tersine Lojistikte, ürünler son tüketiciden satıcıya veya üreticiye geri döner. Tersine Lojistiğin en bilindik örneği, bir tüketicinin satın aldığı ürünü hasarlı olduğu, para iadesi için o ürünü ilgili satıcıya iade etmek istemesidir. İade edilen ürünler onarılarak yeniden satılabilir ya da sonsuza kadar imha edilebilir.
Son yıllarda Tersine Lojistiğin önemi anlaşılarak başarılı ve düzenli bir Tedarik Zinciri’nin temel bileşeni haline gelmiştir.
Tersine Lojistiğin Zorlukları Nelerdir?
Tersine Lojistiğin kendine özgü zorlukları vardır. Bunlara ait 2 örnek verebiliriz.
Birincisi, Tersine Lojistik sürecinin kârlılığını izlemektir. İade edilen ürünlere bağlı olarak, ürünleri bir Dağıtım Merkezine geri göndermek her zaman kârlı bir iş değildir. Çünkü iade edilen ürünün değeri ile nakliyeye harcanan maliyetten daha yüksek olabilir.
İkincisi, iade edilen ürünün garantisi olup olmadığını kontrol edecek bir altyapıya sahip olunup olunmadığıdır. Bu altyapıya sahip olmak, ilgili firmanın maliyetlerini azaltacaktır. Herhangi bir onarım işlemlerinin uygun maliyetli olmasını sağlamak da gerekmektedir.
İleri Lojistik ile Tersine Lojistik Nasıl Farklılaşır?
İleri Lojistik: Ürünlerin hammaddeden tüketiciye doğru, yani ileriye doğru hareketini yönetmek için kullanılır. Son tüketiciye ulaştığı güzergâh boyunca her adımında ürüne değer katılır. İleri Lojistik, hammaddeden uzaklaştıkça daha farklı hale gelebilirler.
Tersine Lojistik: Ürünlerin son kullanıcıdan üreticiye doğru, yani geriye doğru hareketini geri dönüşüm yoluyla hammaddelere geri dönmesini yönetmek için kullanılır. Tersine Lojistik, hasarlı ürünleri birçok noktadan toplayıp bir veya daha fazla üretim noktasına geri götürülmelidir.
No responses yet