Tek Pencere Sistemi

TEK PENCERE SİSTEMİ NEDİR?

Tek pencere sistemi ithalat ve ihracat işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için uluslararası ticarette ve taşımacılıkta gerekli olan bilgi ve belgeleri ‘Tek pencere’ olarak adlandırılan tek bir noktadan sunulmasını ve sonucun yine tek bir noktadan alınmasını mümkün kılan bir sistemdir. Bu sistem işlemlerin süreçlerinin uzunluğunun sebep olduğu zaman kaybının önüne geçen bir sistemdir.

Tek pencere sistemi gümrük işlemlerinde istenmiş olan tüm belgelere tek bir noktadan ulaşmanızı sağlar. Ulaştığınız belgeleri yine tek bir noktaya başvuru yaptığınızda hızlı ve kolay bir şekilde işlemlerinizi tamamlamanızı sağlar.

TEK PENCERE SİSTEMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Bu sistemi ticari olarak eşyanın ithalat ve ihracatını yapacak olan gerçek ve tüzel kişiler kullanabilir.

TEK PENCERE SİSTEMİNİN AMACI NEDİR?

Gümrük işlemlerinde kullanılacak olan her türlü belge izin ve onaya ilişkin işlemlerin ve kontrollerin elektronik olan ortamlarda yapılması, yapılan işlemlerin sürelerinin kısalması, belgelerde sahteciliğin önlenmesi, başvuruların belirli bir standart haline gelmesi, izlenebilirliğinin artırılması, kullanıcı hatalarının ortadan kalkması, kurumlar arası entegrasyonun sağlanması, kontrollerin daha etkin olması, firmaların işlemlerdeki maliyetlerinin düşürülmesi, belge kullanımlarına ilişkin detaylı bilgiye doğrudan ulaşılmasını sağlayan çok faydalı bir sistemdir.

TEK PENCERE SİSTEMİNE NEREDEN BAŞVURULABİLİR?

Başvurular E – Devlet Kapısı üzerinden yapılmaktadır. E – Devlet Kapısı‘nda Ticaret Bakanlığı menüsü altında olan Tek Pencere Sistemi hizmetinden gerçekleştirilir. Sisteme giriş için E – Devlet Kapısı için gerekli yetkinin yanı sıra gümrük idarelerinden Tek Pencere Sistemi yetkisi alınması gerekmektedir.

TEK PENCERE SİSTEMİNİN KAPSAMI?

Gümrük işlemlerinde istenen tüm belgelerin tek bir noktadan temin edilmesini ve gümrük işlemlerinin tek noktaya yapılacak başvuru ile yürütülmesini ve tamamlanmasını sağlar. Ticaret Bakanlığında ve diğer kurumlarda düzenlenen ithalat ve ihracatla ilişkili gümrük işlemlerinde kullanılan onay, izin ve uygunluk belgeleri ile ilgili başvurular Tek pencere sisteminden yapılmaktadır.

TEK PENCERE SİSTEMİ NASIL İŞLER?

  • Gümrük işlemlerinde kullanılan her türde izin, belge ve onayla ilgili başvuruları E-Devlet
  • Kapısında Ticaret Bakanlığı menüsü altında olan Tek Pencere Sistemi hizmetinden yapılır.
  • Başvurular sırasında başvuruyu değerlendirecek kurumla ilgili olan belgeyi seçmek gerekir.
  • İlgili kurumlar tarafından başvurular incelenmek için kabul edilir.
  • İlgili kurumun başvuruyu uygun bulduğu halde başvurunuz onaylanır
  • Onaylandığında 23 haneli e – belge numarası üretilir.
  • Üretilen 23 haneli e- belge numarası ilgili olan gümrük beyannamesinde beyan ederek gümrük işlemlerinde kullanabilir ve işlemlerinize devam edebilirsiniz.

TEK PENCERE SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

  • E – belgedeki satırlar, 23 haneli numaranın sonuna / işareti konularak kullanılır
  • Örneğin ; 173486382…..00222885/5
  • E- belge içeriğindeki verilerle gümrük beyannamesindeki veriler uyumlu olmalıdır
  • Kapanmış /iptal edilmiş / blokeli bir e – belge numarası beyannamede kullanılamaz
  • Beyannamede düzeltme işlemi ile e – belgeler gümrük beyannamesinde silinebilmektedir.
  • Böylelikle miktar düşürülmeleri e – belge ile iade edilir.
  • Belge / satır beyannameden silinir belgeyle beyannamenin bağı kalmaz.
  • Sonra e – belgenin ilgili satırında gerekli güncelleme işlemleri yapılır.

TEK PENCERE SİSTEMİ GİRİŞ EKRANI

TPS GİRİŞ EKRANI
TPS GİRİŞ EKRANI ÖRNEĞİ

TEK PENCERE SİSTEMİNİN FAYDALARI

  • Tüm izin belgeleri bir tek elektronik ortamda üretilerek güvenli sistemlerde işlem yapılmaktadır.
  • Bu nedenle sahte belge hazırlamak ve bu belgeleri gümrük işlemlerinde kullanmak imkânsızdır.
  • Farklı kurumlar tarafından düzenlenen belge, kontrol, izinler ve bunlarla ilişkili başvurular standart hale getirilmiştir.
  • Ticaret ile ilgilenen kişi, gümrük işlemleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvurularını standart ve bir tane yaparak başvurularının durumunu izleyebilmekte.
  • Belgeler; gümrük idaresi, belge veren kurumlar ve ticaretle uğraşan kişi tarafından sistemden görülebilmekte.
  • Belgeler ve izinler çerçevesinde kişilere tanınan limitlerin düşürülmesi gerektiğinde gümrük idaresi belge üzerine kaydederek takip ediyordu. Ancak bu takipler artık bilgisayardan yapılmaktadır.
  • Limitte kalmış olan kullanılabilir bakiyeler gümrük idaresi, belge veren kurumlar ve ticaretle uğraşan kişi tarafından görülebilir.
  • Ticaretle uğraşan kişiye hiçbir yük oluşturmadan gümrük işlemlerinde kullanılacak belgelerin daha etkin ve hızlı bir şekilde kontrol edilmesi, izlenmesi ve olabilecek olası usule aykırı durumların önüne geçilmesi sağlanmıştır.
  • Ticaretle uğraşan kişi, gümrük ile ilgili işlemlerinde gereken belgeler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kendi çalışma ortamından başvurma ve takibini olanağına sahip olmuştur.
  • Bununla birlikte sistem aracılığı ile düzenlenen belgelere hızlı bir şekilde ulaşılabilmesi ve belgenin kâğıt ortamında düzenlenip gönderilmesi beklenmeden gümrük işlemlerinin yapılmasına imkân sağlar.
  • Tek pencere sistemi firmalara, gümrük işlerini ve süreçlerini daha hızlı ve düşük maliyetler ile sürdürmesine imkân sağlamaktadır.
  • Sağladığı bu imkân firmaların uluslararası rekabette daha güçlü olmasını sağlar.
  • Elektronik ortamlarda üretilmiş olan birçok kayıt ile ilişiği olan, otomatik kontrol edilen izinler sayesinde, evrakların doğru olup olmadığı hazırlayan kişinin dikkatine ve özenli olmasına bağlı değildir artık.
  • Bu sistem sayesinden insana bağlı olarak ortaya çıkacak hatalar büyük bir ölçüde ortadan kalkmıştır.
  • Bu sistem gümrük işlemlerinde birçok kolaylık sağlamakta ve süreçlerin daha kolay ve güvenli işlemesine imkân sağlamaktadır.

TEK PENCERE SİSTEMİ’NİN DÜNYA’DAKİ UYGULAMALARI

Tek pencere sistemi dünyada hazırda olan Singapur, Almanya, Finlandiya, Güney Kore, ABD, İsveç, Makedonya başta olmak üzere pek çok ülkede kullanılmaktadır. Bu uygulamalar ülkelerin ihtiyaçlarına ve konumlarına göre değişiklikler göstermektedir. Tek pencere sisteminin sadece gümrük ve sınırlı sayıdaki devlet kurumu arasında gerçekleştiren devletlerin olduğu gibi devletin bütün kurumlarının hatta liman sistemlerinin de entegre olduğu Tek Pencere sistemleri bulunmaktadır. Bazı ülkelerde ekonomik birlikleri için tek pencere sistemlerinin entegre etme çalışmalarını yürütmektedir.

TEK PENCERE SİSTEMİ’NİN TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALARI

İşlemlerle ilgili mevzuatlar gereğince gümrük beyannamesi ekine eklenmesi gerek belgeler Ticaret Bakanlığı tarafımdan tek tek incelenmiş ve tek pencere sisteminde yer alan ilgili kurumlar belirlenmiştir. “ Gümrük Hizmetlerinde Tek Pencere Sistemi “ konusu ile sistemin kuruluş çalışmaları başlatılmıştır. Sistemin kuruluş çalışmalarını başlatan 2012/6 sayılı bu Başbakanlık Genelgesi 20.03.2012 tarihinde ve 28239 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır. Yayınlanan bu genelge ile diğer kamu kurumlarıyla yapılacak olan çalışmaların koordinasyonu da dahil tüm çalışmaların gerçekleştirilmesi yetkisi ve görevleri Ticaret Bakanlığına verilmiştir.

TPS

TEK PENCERE SİSTEMİNDEN NASIL FAYDALANILIR?

Ticaret Bakanlığı tarafından ve ilgili diğer kurumlar tarafından düzenlenen ve gümrük işlemlerinde kullanılan izin, onay ve uygunluk belgeleri ile ilişkili başvurularınızı E – Devlet kapısında bulunan Ticaret Bakanlığı sekmesi altında bulunan Tek Pencere Sistemi hizmetine ilgili gerçekleştirebilirsiniz.

Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı‘nın internet sitesinde bulunan link kullanılarak Tek Pencere Sistemi uygulamasına giriş yapılabilir. Ve buradan gerekli işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Tek Pencere Portal Sistemi‘nde bulunan e – başvuru uygulamasını kullanarak kendi adınıza başvuru yapmak istiyorsanız Gümrük Müdürlükleri’nden yetki almalısınız. E – başvurunun yapılması ile ilgili genel esaslara bu kısımdan ulaşabilirsiniz.

Başvurunuz sistem üzerinden oluşturulduğu zaman gerek Ticaret Bakanlığı tarafından gerekse ilgili olan kurumlar tarafından verilmiş olan izin onay ve uygunluk belgeleri verileri de elektronik ortamda Ticaret Bakanlığı’nda toplanır. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı sistemi tarafından 23 haneli olan Belge ID Numarası üretiyor ve bu numara ilgili ekrana ve ilgili kurumlara iletilir.

Belge satır numaraları ile belge tarihi bulunan sistem tarafından üretilen 23 haneden oluşan ID numarası ise belgenin tarihi ve satır numarasıyla beraber gümrük işlemleri esnasından düzenlenen gümrük beyannamesinin 44 no’ lu alanında beyan edilmelidir.

Bu şekilde yapılacak olan gümrük beyanı sırasında 23 haneli belge ID numarası ile beyannamenin içerisindeki bilgiler uyumlu olmalıdır uyumlu olduğu zaman gümrük beyannamesi tescil edilir.

TEK PENCERE SİSTEMİ EKRANI

Tek Pencere Sistemi Kılavuzlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ticaret.gov.tr/gumruk-islermleri/dijital-gumruk-uygulamalari/tek-pencere-sistemi/kilavuzlar

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir