Tehlikeli Maddelerin (yağlar, gazlar, kimyasal ürünler, radyoaktif maddeler) taşınması, çevre ve insanlar için yüksek risk taşıyan maddelerin veya diğer malzeme ve mallara zarar verebilecek maddelerin geçişidir. Taşımacılık çözümü, tam güvenlik içinde geçişlerini sağlamak için yeterli önlemlerin uygulanmasını içerir. Ulaşım, kara, deniz, su yolları, demiryolu ve hatta hava yoluyla olabilir.
Duyarlılık ve risk faktörleri göz önüne alındığında, tehlikeli malların özel önlemlerin alınması gerekir. Bunlar arasında titiz paketleme ve şartlandırma, özel taşıma işlemleri ve depolama onların korunması için uyarlanmıştır. Personel için bilinçlendirme ve sürekli eğitim, bu kategorideki malların taşınması ve elleçlenmesi için vazgeçilmez önlemlerdir.
Tehlikeli malların taşınmasıyla ilgili düzenlemeler, petrol veya gaz boru hatları gibi boru hatlarıyla geçişe izin vermez.
Tehlikeli Malların Taşınmasının Özellikleri
Tehlikeli Maddeler, hedeflenen veya küresel bir bozulma riski taşıdıklarında bu şekilde kabul edilir. Bir kaza durumunda, Tehlikeli Maddelerin taşınması, toprağın kirlenmesi ve yeraltı sularının kirlenmesi riskini beraberinde getirebilir. Aynı zamanda insanlar ve yerel fauna için bir sağlık riski oluşturur. Aşağıdaki ürünler ana Tehlikeli Madde gruplarını oluşturur:
- Yanıcı maddeler;
- Aşındırıcı ürünler;
- Radyoaktif atık ve elementler;
- Zehirli malzemeler;
- Tıbbi atık gibi bulaşıcı maddeler;
- Gazlar;
- Patlayıcılar…
Örnekler ve Pratik Uygulamalar
Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Uygulanan Yönetmelikler
Hem yurtiçi hem de uluslararası düzeylerde, belirli bir bölgede Tehlikeli Maddelerin taşınmasına yönelik yetkilendirmeye ilişkin düzenlemeler son derece katıdır.
- ADR Taşımacılığı: Karayolu ile transit, Tehlikeli Maddeler için Karayolu ile Avrupa Anlaşmasına uygunluk;
- RID Taşımacılığı: RID yönetmeliklerine göre demiryolu ile transit geçiş (tehlikeli maddelerin demiryolu ile uluslararası taşınması);
- Deniz Taşımacılığı: Deniz seyrüsefer ve paketlemeye ilişkin kodlar uygulanır;
- ADN Taşımacılığı: Deniz yolları üzerinden geçişi ilgilendirir ve Avrupa Anlaşması (Tehlikeli Maddelerin iç navigasyon yoluyla uluslararası nakliyesi) tarafından yönetilir;
- Hava Taşımacılığı: Bu transit modu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından detaylandırılan teknik güvenlik direktiflerini içerir.
Uyulması Gereken ADR Taşıma Koşulları
ADR Taşımacılığı (Karayolu) için, diğer transit türlerinde olduğu gibi, lojistik, Tehlikeli Maddelerin doğasına uyum sağlamalıdır:
- Uyarlanmış ulaşım modlarını kullanın;
- Ambalajın standartlara uygun olduğundan ve tanklarda sızıntı olmadığından emin olun;
- Tüm geçiş işlemlerinden önce etiketlemeyi ve depolamayı doğrulayın.
Taşıma yetkisi kontrolleri de gereklidir. Malların bozulması veya bir kaza durumunda temizlik veya dekontaminasyondan gönderici sorumludur.
Rakamlarla Tehlikeli Maddelerin Taşınması
- İnsan hataları, kazaların üçte birinin sebebidir.
- Yaralanmaların ve ölümlerin yalnızca beşte birinin sorumluluğu Tehlikeli Maddelerdir. Genellikle bunlar diğer dolaylı koşulların sonucudur.
- 2017’de kaydedilen yalnızca 3 kaza ile denizyolu ile sevkiyat en güvenli ulaşım şeklidir, kazaların %67’si karayolu geçişleri için kayıt altına alınmıştır.
Tehlikeli Bir Maddenin Geçişini Etkileyebilecek Faktörler
Tehlikeli Maddeleri taşırken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır, bunlar şunları içerir:
Belirli Tehlikeli Maddeler Sınıfına İlişkin Elleçleme Prosedürleri
Tehlikeli Maddenin oluşturduğu tehlike veya risk düzeyine bağlı olarak, yükleme ve nakliye sırasında uygun elleçleme / güvenlik prosedürleri gerekecektir.
Hedef ve Ara Noktalar
Her ülkenin farklı ithalat yasaları vardır ve bu, belirli bir Tehlikeli Madde gönderisinin bölgeye girip giremeyeceğini etkiler.
Transit Modaliteleri
Transit Mevzuatı, Lojistik Ortakların uyması gereken kuralların yönetilmesinde rol oynar. Avustralya’da, Tehlikeli Maddelerin Hava Taşımacılığı ile taşımak için Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesine ve Deniz yoluyla nakliye yapmak için Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesine bağlı kalınabiliyor. Uluslararası olarak, Tehlikeli Malların Taşınmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Tavsiyeleri, IMO’nun Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Mallar Kodu, IATA’nın Tehlikeli Mallar Yönetmelikleri ve ICAO Teknik Talimatları da tehlikeli malların taşınması için kullanılmaktadır.
Kargo Özellikleri
Gönderinin boyutu ve ağırlığı, Tehlikenin Maddenin hangi nakliye yöntemiyle sevk edilebileceğini belirleyecektir, bazı Tehlikeli Maddeler için hava yoluyla göndermek mümkün olmayacaktır.
Güvenli Sıcaklık Aralıkları
Tehlikeli Maddenin dahil olduğu sınıf türünün dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi, her bir tehlikeli malın gidebileceği en yüksek ve en düşük sıcaklıkları gösterecektir. Bu önerilerden sapılırsa Tehlikeli Maddeler yanabilir ve hasara neden olabilir.
Dokümantasyon
Doğru Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS), Güvenlik Bilgi Formları (SDS) ve doldurulmuş Gümrük Uygunluk Formları tüm Tehlikeli Maddelerin gönderilerine eklenmelidir. Taşıma şekline göre yasal belgeler de sağlanmalıdır.
Uygun Paketleme, İşaretleme ve Etiketleme
Tehlikeli Maddelerin ve ambalajın durumu, doğru Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği ve mevzuatına uygun olmalıdır.
No responses yet