Pazarlama Bilgi Sistemi Nedir?

Pazarlama Bilgi Sistemi, pazar bilgilerinin hem iç hem de dış kaynaklardan düzenli ve sürekli olarak pazarlamacılara sistematik olarak toplanması, analizi, yorumlanması, depolanması ve yayılmasını ifade eder.

İlgili bilgileri pazarlama operasyonları ile ilgili verimli kararlar alabilen pazarlamacılara dağıtır. Fiyatlandırma, paketleme, yeni ürün geliştirme, dağıtım, medya, promosyon vb.

Her Pazarlama Operasyonu, hem organizasyon içinde hem de organizasyon dışında geçerli olan koşullarla uyum içinde çalışır ve bu nedenle, pazarla ilgili bilgilerin elde edilebileceği çeşitli kaynaklar (yani Dahili, Pazarlama Zekası ve Pazarlama Araştırması) vardır.

PAZARLAMA BİLGİ SİSTEMİNİN BİLEŞENLERİ

1. İç Kayıtlar: Şirket, satış verileri, müşteri veri tabanı, ürün veri tabanı, finansal veriler, operasyon verileri vb. İçeren dahili kayıtları aracılığıyla bilgi toplayabilir. Dahili veri kaynaklarının detaylı açıklaması aşağıda verilmiştir:

  • Müşteriler, bayiler veya satış temsilcilerinden mal ve hizmet siparişi aldıktan sonra firmalar tarafından hazırlanan fatura, nakil nüshası, fatura belgeleri gibi belgelerden bilgi toplanabilir.
  • Mevcut satış verileri, Pazarlama Bilgi Sistemine yardımcı olacak şekilde düzenli olarak tutulmalıdır. Mevcut satışlar ve envanter seviyeleri ile ilgili raporlar, yönetimin hedeflerine karar vermesine yardımcı olur ve pazarlamacılar gelecekteki satış stratejilerini tasarlamak için bu bilgileri kullanabilir.
  • Şirketler, müşterinin adı, adresi, telefon numarası, satın alma sıklığı, mali durumu vb. Hakkındaki tüm bilgilerin kaydedildiği “Müşteri Veritabanı – gibi çeşitli veritabanları tutar.” “Ürün Veritabanı – burada ürünün fiyatı, özellikleri, çeşitleri hakkında eksiksiz bilgiler saklanır.” Satış elemanı veritabanı, satış elemanı ile ilgili tüm bilgilerin, adı, adresi, telefon numarası, satış hedefi vb.
  • Şirketler verilerini, ihtiyaç duyulduğunda verinin alınabileceği veri ambarında saklar. Veriler bir kez depolandıktan sonra, istatistik uzmanları, verileri gerçekleri ve rakamları veren anlamlı bilgilere dönüştürmek için birkaç bilgisayar yazılımı ve tekniği uygulayarak verileri araştırır.

2. Pazarlama Zekası Sistemi: Pazarlama Zekası Sistemi, pazardaki gelişmelerle ilgili verileri, yani organizasyonun dışındaki pazarlama ortamıyla ilgili verileri sağlar. Değişen pazar eğilimleri, rakibin fiyatlandırma stratejisi, müşterinin zevk ve tercihlerindeki değişim, pazarda piyasaya sürülen yeni ürünler, rakibin promosyon stratejisi vb. Bilgileri içerir.Verimli bir pazarlama Bilgi Sistemine sahip olmak için firmaların aşağıdaki adımları atarak pazarlama zekası sistemini geliştirmek için agresif çalışmaları gerekmektedir:

  • Doğru eğitimin verilmesi ve satış gücünün pazar eğilimlerini, yani müşterilerin zevk ve tercihlerindeki değişimi kontrol etmesi ve varsa iyileştirmeler konusunda önerilerde bulunması için motive edilmesi.
  • Kanal ortaklarını motive etmek yani. Müşteriler ve rakipler hakkında ilgili ve gerekli bilgileri sağlamak için mevcut pazarda bulunan bayi, distribütör, perakendeci.
  • Şirketler ayrıca rakipler hakkında daha fazla bilgi alarak Pazarlama Zekası Sistemlerini geliştirebilirler. Bu, rakibin ürününü satın alarak, fuarlara katılarak, rakibin dergilerde, dergilerde, finansal raporlarda yayınlanan makalelerini okuyarak yapılabilir.
  • Firmalar, müşteri danışma paneline sadık müşterileri dahil ederek, deneyimlerini paylaşabilecekleri ve yeni potansiyel müşterilere tavsiyelerde bulunarak etkin bir pazarlama bilgi sistemine sahip olabilirler.
  • Şirketler, pazarlama bilgi sistemini iyileştirmek için devlet verilerinden yararlanabilir. Veriler, bir kuruluşun pazarlama faaliyetlerini buna göre planlamasına yardımcı olan nüfus eğilimleri, demografik özellikler, tarımsal üretim vb. İle ilgili olabilir.
  • Ayrıca firmalar, pazarlama ortamı ile ilgili bilgileri pazardaki tüm oyuncularla ilgili araştırmaları yapan araştırma şirketlerinden satın alabilirler.
  • Pazarlama Zekası sistemi, müşterilere çevrimiçi olarak doldurulabilen geri bildirim formları aracılığıyla doğrudan ürün veya hizmetle ilgili deneyimlerini sorarak daha da geliştirilebilir.

3. Pazarlama Araştırması: Pazarlama Araştırması, pazarlama sorunlarının çözümlerini bulmak için birincil veya ikincil verilerin sistematik olarak toplanması, düzenlenmesi, analizi ve yorumlanmasıdır.Birkaç Şirket, müşterinin zevklerindeki değişiklikleri içeren pazarlama ortamını analiz etmek için pazarlama araştırması yapar. çeşitli istatistiksel araçlar uygulayarak tercihler, rakip stratejileri, yeni ürün lansmanının kapsamı vb. Pazar araştırmasını yürütmek için, birincil veriler (birinci el veriler) veya ikincil veriler (ikinci el veriler, kitaplarda, dergilerde, araştırma raporlarında, dergilerde vb. Bulunan ikinci el veriler) toplanmalıdır.

İkincil veriler halka açıktır, ancak birincil veriler araştırmacı tarafından anketler, kişisel görüşmeler, anketler, seminerler vb. Gibi belirli yöntemlerle toplanacaktır.

Bu nedenle, pazarlamacıların pazarlama ortamını, yani hem dahili (organizasyon içinde) hem de harici (organizasyon dışında, pazarlama politikaları, prosedürleri, stratejileri buna göre tasarlanabilmesi için) kontrol etmesi gerekir.

4. Pazarlama Karar Destek Sistemi: Pazarlamacıların şimdiye kadar toplanan verileri analiz etmek ve daha iyi pazarlama kararları almak için kullanabilecekleri çeşitli yazılım programlarını içerir. verileri analiz etmek ve bulgular doğrultusunda kararlar vermek için istatistiksel programlar uygulayabilir.

Bu nedenle, pazarlamacıların pazarlama ortamını, yani hem dahili (organizasyon içinde) hem de harici (organizasyon dışında, pazarlama politikaları, prosedürleri, stratejileri buna göre tasarlanabilmesi için) kontrol etmesi gerekir.

Şimdi kavramı net bir şekilde anlamak için çoklu özelliklerini anlayalım:

Bilgisayar Tabanlı Sistem: Pazarlama Bilgi Sisteminde, tüm bilgiler bir bilgisayar cihazı aracılığıyla toplanır, analiz edilir ve iletilir hatta faydalı pazarlama bilgileri mikrofilmlerde saklanır.

Hızlı, Seçici ve Doğru Bilgi: Kuruluş, herhangi bir zamanda anında ve doğru bir şekilde erişilebilen Pazarlama Bilgi Sistemi aracılığıyla ilgili pazarlama veritabanını tutabilir.

Kolay Erişilebilirlik: Pazarlama Bilgi Sistemi yardımıyla tutulan bilgiler, bir bilgisayar sistemi aracılığıyla kolayca görüntülenebilir ve kullanılabilir.

Birbiriyle İlişkili Bileşenler: Pazarlama kararlarında ve iletişimde, dört bileşenin tümü birbiriyle bağlantılıdır, yani bir öğe tarafından sağlanan bilgi, diğer yönlerin işleyişi için kullanışlıdır.

Bu birbirine bağlı bileşenler, dahili rapor, pazarlama araştırması, pazarlama zekası ve pazarlama karar destek sistemlerini içerir.

Geleceğe Yönelik: Pazarlama Bilgi Sistemi, gelecekteki pazarlama operasyonları için strateji oluşturma ve planlamayı başlatır.

Karar Vermeyi Destekler: Bu sistem doğru bir pazarlama veritabanı sağladığından, pazarlama yöneticileri tarafından kesinlikle anlık karar vermede kullanılabilir.

Tutarlı Bilgi: Pazarlama Bilgi Sistemi, yönetimin ve karar vericilerin ilgili, güncel ve değerli pazarlama bilgilerini değerlendirmesini sağlar.

Tüm Yönetim Düzeylerinde Uygulanabilir: Her yönetici, tüm yönetim düzeylerinde hazırlanan pazarlama stratejilerine, planlarına, politikalarına ve prosedürlerine karar vermek için pazarlama bilgi sistemini kullanır.

PAZARLAMA BİLGİ SİSTEMİ SÜRECİ

Bir Pazarlama Bilgi Sisteminin nasıl işlediğini öğrenmek için lütfen aşağıda verilen sıralı süreçlerini izleyiniz.

Her bilgi parçası gerçek bir maliyetin yanı sıra bir miktar fırsat maliyeti de içerdiğinden, bir Pazarlama Bilgi Sisteminin uygulanmasını gerektiren konuyu veya alanı akıllıca seçmek ve buna göre uygun bir ölçütlere karar vermek esastır.

Önce, çeşitli dahili kaynaklardan (hesap kitapları, satış kayıtları, satış raporları ve analitik) ve harici kaynaklardan (müşteri anketleri, ekonomik veya finansal ölçümler, sosyal medya içgörüleri ve rakip sonuçları) seçilen ölçümlere göre gerekli verilerin toplanması gelir.

Sonra, karşılaştırmalı analizi, gelecek tahmini ve yorumlamayı kolaylaştırmak için toplanan verilerin düzenlenmesi ve bir grafik üzerinde sistematik olarak grafiğe dökülmesi gerekir.

Daha sonra, mevcut verilerin daha iyi yorumlanması ve analizi ve organizasyonel hedeflere göre çoklu alternatiflerin (kararların) belirlenmesi için grafiksel bilgileri çeşitli departmanlara iletmektir.

Son adım, pazarlama ölçümlerinin mümkün olan en iyi hareket tarzına karar vermek ve pazarlama sonuçlarını geliştirmek için bunu işletmeye uygulamaktır.

PAZARLAMA BİLGİ SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Pazarlama Bilgi Sistemi, pazarlama yöneticileri için karar verme görevini basitleştirdi ve aynı zamanda iş faaliyetlerinin stratejik planlaması için yararlı bir araç olarak sağlamıştır.

Şimdi diğer çeşitli faydalarını anlayalım:

Bilgi Boşluğunu Doldurur: Pazarlama Bilgi Sistemi, küresel perakendecilik ve diğer uluslararası ticaret uygulamalarında yer alan şirketleri kolaylaştırır . Amaç, bilgi ihtiyaçlarını karşılamak ve dünya çapındaki senaryodan haberdar olmaktır.

Karar Vermeyi Kolaylaştırır: Stratejik, Operasyonel ve Kontrolle ilgili kararları içeren gelecekteki karar alma için yararlı bir araçtır.

Pazarlama Planlaması: Pazarlama bilgi sistemi, pazarlama operasyonlarının etkin bir şekilde planlanmasını sağlamak için pazar talebini ve olası satışları değerlendirir.

Fiyat Dışı Faktörler Üzerinden Rekabet: MIS, fiyat dışı rekabet stratejilerini benimsemek için kullanılır. Herhangi bir fiyat savaşı olmaksızın tüketicileri elde tutmak için marka imajını, ürün özelleştirmesini, ürün farklılaştırmasını, halkla ilişkilerini, ek hizmetleri vb. kolaylaştırır .

Talep Oluşturma ve Karşılama: Ayrıca müşteri gereksinimleri hakkında bilgi sağlar. Böylelikle pazarlama araştırması ile tüketicinin bilinçaltının istediği ürünlere ihtiyaç duyulması ve sonrasında bu ihtiyaçların gerçekte karşılanması.

Maliyet ve Zaman Tasarrufu: Pazarlama bilgi sistemi, sorunlu bölgeyi hedefler ve gereksiz faaliyetler için zaman, maliyet ve emek israfını önlemek için istenilen kararları alır.

Verilerin Sistematik Kaydı: Daha fazla pazarlama planlaması ve karar verme için yararlı bilgiler sağlamak üzere toplanan verilerin düzenli bir şekilde düzenlenmesini sağlar.

Daha İyi Değerlendirme ve Kontrol: Pazarlama bilgi sistemi, pazarlama operasyonlarını ve programlarını izlemeye ve değerlendirmeye yardımcı olur. İstenilen sonuçların elde edilememesi durumunda düzeltici önlemlerin alınmasını da sağlar.

Pazarlama Ortamı ve Trendlerle Başa Çıkma: Ekonomik, politik, teknolojik ve rekabetçi ortamlarda değişen eğilimleri düzenli olarak takip eder. Yeni fırsatları yakalamaya ve yaklaşan zorluklara hazırlanmaya yardımcı olur.

Teknolojinin gelişmesi ve modernizasyonla birlikte, ticari faaliyetlerin yönetimi eskisinden çok daha basit hale geldi. Artık bilgisayar sistemlerimizdeki güncel gelişmeleri ve son eğilimleri sadece bir tıklama ile takip edebiliyoruz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konu & Yorumlar