TEDARİK ZİNCİRİNDEN OTOMOTİV LOJİSTİĞİ NEDİR?
Bir tedarik zinciri, maldan tamamlanmış mala kadar mal üretimi yapan tüm şirketlerden ve bireylerden oluşur. Sevkiyat, depolama, teslimat hizmetleri, nakliye ve ticari nakliye, tümü lojistik kategorisine girer. Otomotiv lojistiği, karmaşık bir araç taşıma sürecinin titiz bir şekilde planlanması ve yürütülmesidir.
Demir yolu, kara yolu ve deniz taşımacılığı gibi tüm ulaşım modlarını kapsar. Otomobil bileşenlerinin, yedek parçaların ve tüm arabaların tedarikçiden tüketiciye hareketi otomotiv lojistiği olarak bilinir ve nakliye, depolama, boşaltma, yükleme, dağıtım ve veri işleme birincil işlemlerdir. Amacı, mümkün olan en düşük işletme maliyetiyle en yüksek hizmet kalitesini sağlamaktır ve karmaşıklık, yeterlilik, önemli altyapı ve işgücü yatırımı ile gerçekleştirilir.
Otomotiv lojistiği, yaygın olarak en büyük, en karmaşık ve profesyonel lojistik endüstrisi olarak kabul edilmektedir. Üretim lojistiği, üretim ve dağıtım lojistiği, araba satış lojistiği, tedarik lojistiği ve geri dönüşüm lojistiğinin tümü lojistik türleridir. Ticari faaliyetlerinizle ilgili gelen ve giden tüm mallar, ürünler ve ekipmanlar otomotiv tedarik zincirine dahildir. Bu, otomobil üretim lojistiğinin güvenilirliği ve istikrarının şirketinizin başarısı için kritik öneme sahip olduğu anlamına gelir.
Otomotiv ve imalat endüstrilerinde tedarik zinciri yönetiminin çeşitli bileşenleri ve sürdürülebilirliği için önemlidir ve taleplerinizi mükemmel bir şekilde karşılamak için ince ayar yapılabilir. Teknoloji entegrasyonu, verilerin tanınması ve toplanması ve kapsamlı lojistik planların oluşturulması bunlardan sadece birkaçıdır. Tedarik zincirinin temel taşları olarak hareket edebilecek yaratıcı üçüncü taraf nakliye komisyoncularının kullanımını da gerektirebilir.
Otomotiv lojistiği dört ana başlıktan oluşmaktadır. Bunlar;
- Üretim için hazır parça (komponent) lojistiği,
- Üretim sonrasına hedef pazarlara yönelik tamamlanmış ürün (otomobil) lojistiği,
- Satış sonrasına yönelik yedek parça lojistiği,
- İkinci el otomotiv lojistiği.
ÜRETİM İÇİN HAZIR PARÇA (KOMPONENT) LOJİSTİĞİ
Hazır parça (komponent) lojistiği, tamamlanmış ürün lojistiğinden farklı olarak otomobillerin birleştirilmesi için ihtiyaç duyulan parçaların tedarik edilmesi ve taşınmasıyla ilgilidir. Bu ürünlerin tedarikçilerden gelen ürünlerin fabrikaya taşınırken belli koruyucu ambalajlarla taşınması gerekmektedir. Bu ambalajlar ürünler taşınırken hasar görmesini engellemek için kullanılır. Ambalajlar esnek ama aynı zamanda koruyucu şekilde olan kâğıt veya plastik malzemeler kullanılarak üretilir.
- Otomobil Parçaları İçin Kullanılan Koruyucu Plastik Palet
- Hava Yastığı Kullanılarak Koruyucu ve Sabitleyici Sistem
MILK RUN (DÖNGÜSEL SEFER) LOJİSTİĞİ NEDİR?
Üretim için hazır parça (komponent) lojistiğinde maliyetler önemli bir etken olduğundan dolayı Milk Run (Döngüsel Sefer) temelli operasyonlar yürütülmektedir. Milk Run lojistiği, bir aracın birkaç tedarikçiden yükleri gruplandırmak için topladığı ve bunları tek bir sevkiyatta naklettiği bir mal teslim yöntemidir. Bu prosedür, ziyaret ettiği farklı tesislerde ürünleri yüklemek veya boşaltmak için birden fazla duraklama yapan aynı araç tarafından stok hareketlerinin gerçekleştirildiği bir nakliye ağının uygulanmasını gerektirir.
Milk Run yöntemi, yalnızca tüketilen malzemenin yenilenmesi gerektiği önermesine dayanmaktadır. Bu nedenle, yalnızca doğru zamanda gereken miktarda mal ikmali yapan (just in time) tam zamanında gibi stok yönetimi tekniklerini kullanan depolarda veya üretim merkezlerinde bu tür bir strateji uygulamak yaygın bir uygulamadır.
Avrupa Mühendislik ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan Kanban ve Milk Run Metodolojilerine Dayalı Montaj Hatları İçin Bileşenlerin Tedarik Zinciri Sistemi Modeli raporunda yazarlar, Milk Run terimini “iyi bir rotayı tanımlayan bir toplama yolu” olarak tanımlamaktadırlar. Malzemelerin teslimi ve toplanması için gereken hazırlık süresini azaltmayı hedeflemektedir.
Bu nedenle Milk Run lojistiğinin temel amacı, üretim merkezlerine tedarik edilecek hammadde veya yarı mamullerin tedarikinde seyahat süresini ve maliyetlerini azaltmaktır. Ancak bu yöntem, rotaların ve teslim tarihlerinin önceden ve hatasız planlanmasını gerektirir.
Milk Run ulaşım yolları, bir aracın çeşitli iş istasyonlarını beslemek için tek bir tesiste farklı bölgelere gittiği dahili olabilir. Harici de olabilirler, bu durumda araç, üretim tesisine hammadde veya yarı mamul tedarik etmek için tedarikçilerin veya şirketin depolarında durur.
Stok teslimatları genellikle lojistik tesis veya üretim merkezinin sürekli ürün ikmali gerektiren alanlarında, yani bir üretim şirketinin montaj hatlarında yapılır. Otomotiv endüstrisi, stok yönetiminde maliyet azaltma tekniklerinin uygulanmasını kolaylaştırdığından Milk Run yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.
OTOMOTİV FABRİKASINDAKİ OPERASYONLAR VE MONTAJ HATTI NELERDİR?
Otomotivlerin üretiminde kullanılan montaj hattı, otomobillerin birçok küçük bileşen ve parçadan monte edildiği bir yerdir. Tipik olarak farklı bileşen alanlarına bölünmüş olan araba montaj hattı çalışanları, parçaları belirli bir sırada hareket eden bir araç şasisine monte eder. Bu, aracın montaj hattındaki yolculuğuna çıplak bir çerçeve olarak başlamasını ve fabrikadan sürülerek montaj hattı yolculuğunu tamamlamasını sağlar. Araç montaj hattında hareket halindeyken aracın her bir bileşeni araca takılır. Çoğu üretim tesisi, tipik bir montaj hattında saatte 60 ila 100 araba üretir. Henry Ford tarafından icat edilen araba montaj hattı, Model T gibi bir aracın, tek bir işçi tarafından yapılan benzer bir araca göre çok daha düşük maliyetle üretilmesini sağladı. Bu teorinin o kadar iyi çalıştığı kanıtlanmıştır ki, bugün dünyanın her yerindeki üretim tesislerinde üretilen hemen hemen her türden seri üretilen ürün, bu şekilde bir montaj hattında yapılmaktadır.
TAMAMLANMIŞ OTOMOBİL LOJİSTİĞİ
Tamamlanmış otomobil lojistiği, bir aracın OEM (Original Equipment Manufacturer – Orijinal Ekipman Üreticisi) üretim hattından çıktığı andan bayiye veya nihai müşteriye ulaşana kadarki hareketine dahil olan faaliyetlerle ilgilidir. Karayolu, demiryolu, deniz ve hatta hava yolu ile yapılabilen aracın fiili nakliyesinin yanı sıra depolama, üretim sonrası modifikasyon, bakım, onarım ve teslimat öncesi muayene gibi diğer önemli faaliyetler de bulunmaktadır.
Bu, ulaşım endüstrisinin çok özel gereksinimleri olan oldukça uzmanlaşmış bir sektörüdür, ancak tedarik zinciri süreçlerinin araç üreticilerinden yukarı yönde dijitalleştirilmesi uzun yıllardır devam ederken, sonraki süreçler standardizasyona doğru gidişte bir şekilde göz ardı edilmiştir. Her büyük oyuncu, lojistik hizmet sağlayıcıları için ciddi bir zorluk oluşturan ve OEM’lerin dağıtım süreçlerini iyileştirme esnekliğini sınırlayan kendi tescilli çözümlerini geliştirmiştir.
Tamamlanmış otomobil lojistiğinin ilk noktası fabrikadır. Otomobilin son parçaları takıldığı andan itibaren aracın konulduğu banttan indirilmesiyle fabrikadan çıkışıyla bir lojistik süreci başlar. Bu adımdan sonra araçlar ara. Park terminallerine taşınır ve bu alanda düzenli bir şekilde parkı gerçekleştirilir. Fabrikadan çıkmadan önce araçların üzerlerine barkod ve RFID adı verilen etiketler yapıştırılır. Bu etiket ve barkodun içerisinde araçla ilgili gerekli olan bütün bilgiler işlenilmiştir. Araçlar park terminallerine geldikten sonra bu barkod ve RFID etiketi okutulur ve içerisindeki bilgiler terminal bilgi sistemine işlenir. Terminale giriş sırasında araç üzerinde incelemeler yapılır ve bu incelemeler sonucunda bulunan herhangi bir aksaklık veya eksiklik bulunması durumunda bununla ilgili bilgiler de sisteme aktarılır. Sisteme aktarılan özelliklere ve bilgilere göre RF terminallerinin ekranında aracın terminalde nereye konulacağı ile ilgili bilgi operatöre gösterilir.
Barkod ve RF terminal destekli bilişim sistemlerinin bize sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Araçlar park edilirken ve sevkiyatı olurken oluşan ortamda eş zamanlı takip
- Envanter yönetimi
- Satış ve dağıtım raporlaması
- Bayinin siparişleri doğrultusunda yükleme ve dağıtımın planlanması
LOJİSTİK SİSTEMLERİ İLE ENTEGRASYON
- Sipariş Yönetim Sistemi
- Hasar ve Sigorta Yönetim Sistemi
- Araç Takip Sistemi (Coğrafi Lokasyon)
- Nakliye Yönetim Sistemi
- Bakım Yönetim Sistemi
- Depo Yönetim Sistemi
TAMAMLANMIŞ OTOMOBİLLERİN TAŞINMASI
KARA YOLU KULLANILARAK OTOMOBİL TAŞINMASI
Araçlar kara yolunda yine araç kullanılarak taşınır genellikle bu iş için özel olan kamyonlar kullanılmaktadır. Bu araçlar araç taşıması için özel dizayn edilmişlerdir. Taşıma aracının römorku çelik barlar ile donatılmıştır ve aracım yükleme rampası düşük açılıdır aynı zamanda sekiz aşamalı açılıp kapanma sistemine sahiptir. Araç şoförü ise taşımayla ilgili özel eğitimlerden geçmiştir. Esas olarak kullanılan 2 tip kamyon vardır:
Açık Kamyon: Bunlar araba taşımak için en yaygın olanlardır ve yollarda en sık gördüğümüz şeylerdir. Arabalar dışarıdan görülebilir, her türlü hava koşuluna maruz kalırlar.
Kapalı Kamyon: Bir önceki tipte araçlar dışarıdan görülebiliyorsa bu kamyonlar tam tersi. Arabalar, kamyonun gövdesi sayesinde örtülür.
Standart bir araç taşıyıcı tır, arabaların boyutuna bağlı olarak 5/10 arabalık alana sahip olabilir. Ayrıca yükleme ve boşaltmayı kolaylaştırmak için kamyonlar hidrolik olarak seviyelendirilmiş rampalarla donatılmıştır. Yani, yüklenecek arabanın boyutu ne olursa olsun, rampa ona uyum sağlayacaktır.
En yaygın olan üstü açık kamyonlar genellikle iki kattan oluşmaktadır. En üst kat boşaltılacak son kat olmasına rağmen önce yüklenir. Her katın kendi yükleme rampası ve depolama alanı vardır. Bunlar, araçların yüklenmesini ve boşaltılmasını daha verimli hale getirme eğilimindedir.
ARAÇ TAŞIMA SÜRECİ NASILDIR?
Araçları taşırken, kamyonun, taşınacak aracın ve ilgili kişilerin etkinliğini ve güvenliğini sağlamak için belirli yönergelere uyulur:
İlk olarak çekici, müşterinin belirttiği yer ve saatte aracı teslim alır. Bu yapıldıktan sonra, merkezi bir depoya götürülür. Orada, nakliye için bir araç taşıyıcı kamyona yüklenir. Bu kamyonlar 5-10 araç arasında taşıma yapabilmektedir.
Araçların yüklenmesi tamamlandıktan ve güvenlik önlemleri kontrol edildikten sonra, bu kamyon tüm arabaları gidecekleri yere götürmekle görevli olacaktır. Orada boşaltılır ve bir vinç tarafından tekrar alınana ve belirtilen adrese taşınana kadar depolanır. Bu anlamda her araba tırla birlikte grup halinde hareket etse de gideceği yere tek tek varmaktadır.
DENİZ YOLU KULLANILARAK OTOMOBİL TAŞINMASI
Bir araba taşıyıcı veya araba taşıyıcı gemi, ya sadece arabaların ya da arabaların, kamyonların, otobüslerin ve diğer tekerlekli araçların bir kombinasyonunun taşınması için tasarlanmış bir gemidir. Araba taşıyıcıları bir tür RoRo gemisidir, yani Roll-On, Roll-Off anlamına gelir. Çünkü yükleri bu şekilde yüklenir ve boşaltılır. Sadece araba taşıyan gemiler Pure Car Carriers (PCC) olarak bilinirken, çeşitli tiplerde dört tekerlekli kargo taşıyan gemiler Pure Car Truck Carriers (PCTC) olarak bilinir.
OTOMOBİL TAŞIMASI YAPABİLEN GEMİ TÜRLERİ
Pure Car Carrier (PCC): Yalnızca arabaları, tipik olarak yeni araçları hedef pazarlarına taşımak için kullanılan bir gemi türüdür. Örneğin, Birleşik Krallık’ta satılacak olan Japon arabaları.
Pure Car Truck Carrier (PCTC): Her türlü dört tekerlekli aracı bir limandan diğerine taşımak için kullanılan bir gemi türüdür. Bunlar yeni arabalar ve kamyonlar, hatta traktörler ve diğer fabrika makineleri olabilir.
Konteyner Gemisi ve RoRo Gemisi (ConRo): Hem geleneksel bir konteyner gemisi hem de bir RoRo gemisinin birleşimi olan bir gemi türüdür. Bunlar hem nakliye konteynerlarını hem de tekerlekli yükleri taşımak için tasarlanmıştır.
Genel Kargo ve RoRo Gemisi (GenRo): Hem normal bir kargo gemisi hem de bir RoRo gemisinin birleşiminden oluşan gemi türüdür. Bunlar genellikle boyut ve kapasite olarak bir ConRo gemisinden daha küçüktür.
RoPax Gemisi: Arabaları ve diğer küçük araçları taşıyan ama aynı zamanda gemide yolculara da izin veren bir gemi çeşididir.
KAPASİTELERİ NELERDİR?
Kargo gemileri, konteyner gemileri ve konteyner besleyicileri kargo kapasitelerini TEU cinsinden ölçerken, bir araba taşıyıcısı biraz farklıdır. TEU, Yirmi Ayak Eşdeğer Birim anlamına gelir ve yirmi ayak uzunluğundaki nakliye konteynerlarının birimleri cinsinden bir hacim ölçüsüdür. Bu nedenle, 20 fitlik bir konteyner bir TEU’ya eşittir. Kargo nakliye konteynerlarında olmadığında ve bir araba ya da kamyon olduğunda, bu konu dışıdır. Bu, farklı bir ölçüm standardının gerekli olduğu anlamına gelir. Şerit cinsinden Metre olarak ölçülür. Bir araba taşıyıcısının taşıyabileceği yük miktarını hesaplamak için, araçların yerleştirildiği şeritlerin uzunluğu ve genişliği, o gemideki güverte sayısı ile çarpılır.
DEMİR YOLU KULLANILARAK OTOMOBİL TAŞINMASI
Günümüzde otomotiv taşımacılığı için demiryolu taşımacılığı genellikle tercih edilmemektedir. Taşıma türü olarak demiryolu seçildiği takdirde otomotivlerin taşınabilmesi için gerekli olan otokuşet olarak adlandırılan özel tasarlanmış vagonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Araçlar vagonlara yüklendikten sonra zemine gerdirme zinciri ile sabitlenmeleri gerekmektedir ve vagon duvarı ile araç arasında en az 15 cm, iki araç arasında ki mesafe is en az 10 cm mesafe olmalıdır. Eğer vagon iki katlı ise alt katta olan araçlar ile tavan arasında 8 cm, vagonlar arasında da en az 25 cm mesafe olmalıdır.
DEMİR YOLU İLE ARAÇ TAŞIMACILIĞI YAPMANIN ARTI VE EKSİLERİ NELERDİR?
ARTILARI
- Örneğin, bir arabayı ülke çapında trenle göndermenin maliyeti bazen bir aracı kamyonla taşımaktan daha az olabilir.
- Trenlerin daha düşük karbon ayak izi vardır, bu nedenle çevre için daha iyidir.
- Demiryolu hizmetleri, ABD’deki ana yolların çoğunu kapsar.
- Hem açık hem de kapalı taşıma seçenekleri mevcuttur.
EKSİLERİ
- Kapıdan kapıya teslim alma ve teslimat bir seçenek değildir, aracınızı belirli bir istasyondan alıp teslim almanız gerekir.
- Çoğu zaman, bir arabayı demiryolu ile göndermek çok daha uzun sürer.
- Bu ulaşım yöntemi, örneğin arabanızı istasyona götürmek gibi ek maliyetleri hesaba kattığınızda her zaman daha ucuza gitmez.
- Trenler tanımlanmış, değişmez bir rotada çalışır, bu da aracınızı nereye taşıyabileceğiniz konusunda daha az seçenek olduğu anlamına gelir.
YEDEK PARÇA LOJİSTİĞİ
Otomotiv endüstrisinde yedek parça lojistiğine, lojistiğin en üst disiplini denmesi boşuna değildir. Ne de olsa, birçok farklı otomobil modeli için – klasik otomobiller için bile – her biri birkaç bin parçadan oluşan yedek parçalar ülke çapında ve hatta dünya çapında bulunmalıdır. Yedek parça çeşitleri, hızlı hareket eden parçalardan çok nadiren ihtiyaç duyulan parçalara kadar (son derece yavaş hareket eden parçalar) oluşur. Bu nedenle lojistiğin görevi zaman açısından kritik ve son derece karmaşıktır. Yedek parça lojistiğinin hedefleri, kullanılabilirliği ve güvenilirliği en üst düzeye çıkarırken maliyetleri, hizmeti ve envanteri optimize etmektir. Mümkün olan en düşük sermaye taahhüdü ile yeterli stok seviyeleri ve yeterli parça mevcudiyeti arasında bir hedef çatışması vardır. Bu arada, karbon ayak izi de dağıtım planlamasının odak noktası haline gelmektedir. Yedek parça lojistiğinde de üretim için hazır parça lojistiğinde olduğu gibi koruyucu ambalajlarla taşınmaktadır. Yedek parça lojistiğinin temel bileşenleri şunlardır:
- Tahminleme
- Bayilerden gelen yedek parça siparişlerinin kontrol edilmesi
- İlgili bayilere dağıtım süreçlerinin yönetilmesidir.
YEDEK PARÇA LOJİSTİĞİNDE DEPOLAMA
Otomotiv endüstrisinde, depolama ve dağıtım için karmaşık ve kişiye özel çözümler ile yedek parça talebinin farklılaştırılmış ve gerçekçi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Şirketlerin dağıtım sistemi birkaç düzeyde yapılandırılmıştır ve merkezi, bölgesel ve bayi düzeyine bölünmüştür. Bu sayede müşteri siparişlerine farklı hızlarda tepki vermek mümkündür. Bu lojistik ağında, yavaş hareket eden ürünler merkezi olarak, hızlı hareket eden ve sürekli talep gören ürünler ise talep yerine yakın yerel olarak depolanır. Merkezi depo stokunun fiziksel olarak merkezi bir konumda bulunması gerekmez. Genellikle, yavaş hareket eden kalemler, gerektiğinde merkezi depo konumunu besleyen düşük maliyetli harici depolara taşınır. Depoda parça boyutuna ve parça tipine göre fiziksel ayırma da yaygındır (örneğin, büyük, orta ve küçük parçalar). Şirketin stokları IT teknolojisi kullanılarak merkezi olarak yönetilmekte ve bu nedenle sanal bir merkezi depo oluşturmaktadır. Yedek parça lojistiğinin tüm lojistik zincirinde stok şeffaflığı elde etmek için, merkezi ve bölgesel depodan bayinin deposuna kadar tüm stokların BT teknolojisi kullanılarak birbirine bağlanması ve görselleştirilmesi gerekir. Örneğin, çeşitli elektronik bileşenler yalnızca sınırlı bir kapsamda saklanabilir. Tabiri caizse, depolama ve lojistikte dikkate alınması gereken bir son kullanma tarihi vardır.
2. EL OTOMOTİV LOJİSTİĞİ
Kullanılmış araba işlemleri, kurumsal otoparklarda, kiralama yerlerinde, özel evlerde ve bayilerde günde binlerce kez gerçekleşir. Yüzlerce hatta binlerce mil uzakta olabilecek sahipler arasındaki bir değiş tokuşta olabilmektedir ve bunların arasında: karmaşık bir devir teslim zinciri, muhtemelen bir müzayede ve son varış noktasına ulaşılmadan önce çok sayıda devir teslim ile büyük olasılıkla başka bir geçiş bulunmaktadır. Karmaşık olduğu kadar büyük bir iştir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanılmış araba pazarının, yeni araba pazarının yaklaşık üç katı büyüklüğünde olduğunu ve yaklaşık 72.000 işletmenin dahil olduğunu göstermektedir.
END OF LIFE VEHICLE (ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLAR) NEDİR?
Ömrünü tamamlamış araçlar, atık kategorisine giren motorlu araçlardır. Bileşenleri ve malzemeleri de atık olarak sınıflandırılır. Atık, attığınız, atmayı düşündüğünüz veya atmanız gereken her şeydir. Bu, geri dönüşüm veya yeniden kullanım için gönderilen malzemeleri içerir. İki adet ELV kategorisi vardır:
- Kaza iptallerinden kaynaklanan oldukça yeni arabalar olan erken ELV’ler
- Teknik veya ekonomik olarak ömrünü tamamlamış doğal ELV’ler.
ELV mevzuatı, araçlar hurdaya çıkarıldığında oluşan atık miktarını azaltmayı ve ELV’lerin depolanmasının ve arıtılmasının çevreye zarar vermemesini sağlamayı amaçlamaktadır. ELV mevzuatı otomobiller ve kamyonetler için geçerlidir ve arıtma gereklilikleri aşağıdakiler dahil tüm atık motorlu araçlar için geçerlidir:
- Üç tekerlekli motorlu taşıtlar
- Antrenörler
- Otobüsler
- Motosikletler
- Yük taşıtları, örn. Kamyonlar
- Eski tip araçlar ELV mevzuatı kapsamına girmez. Bunlar, kullanıma hazır veya parçalara ayrılmış, uygun ve çevreye duyarlı bir şekilde tutulan araçlardır.
CMR SÖZLEŞMESİ NEDİR?
CMR Sözleşmesi, kara yoluyla eşya taşımacılığına ilişkin uluslararası bir anlaşmadır. Uluslararası ilişkilerde ticari eşya taşımacılığı için geçerlidir. En az bir ülkenin (sevkiyat veya varış ülkesi) CMR Sözleşmesine katılmış olması şartı vardır. Bunun yalnızca bir taşıma sözleşmesi kapsamında otomobiller, belden kırmalı araçlar, yarı römorklar ve römorklar ile sağlanan taşımacılık için geçerli olduğuna dikkat edilmelidir.
CMR Sözleşmesi, taşıma belgelerini, ardışık taşıyıcılar tarafından gerçekleştirilen taşımaları, malların karayoluyla taşınmasına ilişkin sözleşmenin koşullarını, taşıyıcının sorumluluğunu, şikâyetlerin şeklini ve şikâyetleri, taşımadan doğan iddiaları birleştirdiği için son derece yararlıdır. Uluslararası kara yolu taşımacılığı alanında faaliyet göstermeye yetkili kuruluşlar, her bir ülkenin ulusal kanunlarının hükümleri ile tanımlanır. Polonya söz konusu olduğunda, bu Kara yolu Taşıma Yasası tarafından belirlenir. Taşıma devletler, kuruluşlar veya devlet kurumları tarafından yapıldığında yine aynı şekilde CMR Sözleşmesinin kullanılmaktadır. Daha da önemlisi, CMR Sözleşmesini uygularken taşıyıcı, çalışanları tarafından gerçekleştirilen eylemlerden kendisininki gibi sorumludur.
CMR SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN GEÇERLİ OLMAZ?
CMR Sözleşmesi, yerinden edilmiş kişilere ait posta gönderilerinin, cesetlerin ve kargonun taşınması için geçerli değildir. Ayrıca nakliye sözleşmeleri yapılırken de kullanılmaz. Özü taşımayı yapmak değil, sadece organizasyonuna yönelik sözleşmeler olarak kabul edilir. Taşıyıcı taşımayı bizzat yapmak zorunda değildir. Sözleşmenin uygulanabilir olup olmadığı taahhüdün içeriği tarafından belirlenir. Dolayısıyla sözleşmenin temeli taşımanın ifası ise Sözleşme hükümleri uygulanacaktır.
KAYNAKÇA
- https://www.thebrimichgroup.com/what-is-milk-run-in-logistics/
- https://www.tradisa.com/transporting-cars-in-a-car-carrier-truck/https://www.martide.com/en/blog/seafarers/all-about-car-carriers/#:~:text=A%20car%20carrier%20or%20car,cargo%20is%20loaded%20and%20unloaded.
- https://www.bito.com/en-us/expert-knowledge/article/spare-parts-logistics-in-the-automotive-industry/
- https://www.saloodo.com/logistics-dictionary/spare-parts-logistics/
- https://www.netregs.org.uk/environmental-topics/waste/end-of-life-vehicles-elvs/what-is-an-end-of-life-vehicle/
- https://www.shiphub.co/cmr-convention/
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet