MULTIMODAL TAŞIMACILIK
Multimodal taşımacılıkta yükler, bulunduğu kaptan başka bir kaba aktarılmak suretiyle farklı taşıma yollarıyla yoluna devam eder. Bu yöntemde ürünlerin yeniden paketlenmesine gerek olmaksızın bir taşıma modelinden diğerine geçirilmesi için özel taşıma kapları kullanılır. Multimodal taşımacılık, aktarılmaya/elleçlenmeye uygun yüklerin farklı veya aynı taşıma kapları ile belli aktarma noktalarında aktarılması suretiyle taşınması yöntemidir.
Bu taşımacılık sisteminde, her ne kadar birden fazla işlem bir arada olsa da anlaşmayı yapan taraf açısından tek bir taşıma sözleşmesi yapılmaktadır. Multimodal taşımacılık tanım ve özellikleri, 1980 yılında Birleşmiş Milletler, Multimodal Transport konvansiyonuna göre tanımlanmıştır.
Multimodal yani çok modlu taşımacılık tipinde tüm yolculuk, ayrı ayrı aşamalardan oluşan bir süreç değil, entegre bir sistemdir.
MULTIMODAL TAŞIMACILIK ÇEŞİTLERİ NASIL BELİRLENİR?
Multimodal taşımacılık hizmeti veren bütün lojistik hizmetleri veren firmaların multimodal taşımacılık çeşitlerinin seçilmesinde direkt olarak işverenlerin istekleri göz önünde alınarak karar verilmektedir. Bu sayede müşterinin istekleri ön planda olarak planlamalar yapılmaktadır. Bütün multimodal taşımacılık çeşitlerinin kendilerine göre multimodal taşımacılık avantajları vardır. Bu avantajlar göz önünde bulundurularak tercih edilecek multimodal taşımacılık çeşitleri sayesinde işverenlerin taşınmasını istediği yükler taşınmaktadır.
Bu karar kısmında göz önüne alınması gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar,
- Taşınacak yükün cinsi,
- Miktarı,
- Yükün ulaşması gereken zaman,
- Seçilecek taşımacılık çeşitlerinin son konumdaki imkânlara uygun olması,
- Son konumun uzaklığı,
- Müşterinin zamandan tasarruf istemesi yani yükün daha çabuk teslim edilmesi,
- Müşterinin paradan tasarruf etmesi yani maddi olarak daha uygun taşımacılık çeşitlerinin seçilmesi gibi birçok etken değerlendirilerek ve müşterinin istekleri göz önünde bulundurularak multimodal taşımacılık çeşitleri tercih edilebilir.
Özellikle Türkiye’de en çok tercih edilen multimodal taşımacılık hizmetlerinden bir tanesi demir yolu taşımacılığı ve kara yolu taşımacılığının bir arada kullanılarak yapılan demir yolu – kara yolu taşımacılığıdır. Multimodal taşımacılık avantajları değerlendirilerek ve son konumlardaki imkânlar göz önüne alınarak tercih edilen multimodal taşımacılık çeşitlerinden yararlanılarak yapılacak taşımacılıklarda uluslararası veya yurtiçi taşımacılıkları fark etmeksizin taşımacılık sektörü daha kolay bir hal almıştır. Lojistik hizmetlerinin gelişmesi ve lojistik ihtiyaçlarının artmasıyla ortaya çıkan ve taşımacılıkların daha kolay yapılmasını sağlayan multimodal taşımacılık, taşımacılık sektöründe en çok tercih edilen taşımacılık çeşitlerinden biri haline gelmiştir.
MULTIMODAL TAŞIMACILIĞININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Multimodal taşımacılık avantajları kullanılan taşıma yöntemlerinden dolayı ortaya çıkan avantajlarla birleştirilebilir. Mesela hava yolu taşımacılığının en büyük avantajı süre olarak daha kısa sürmesidir. Hava yolu taşımacılığı entegre edilmiş bir multimodal taşımacılık çeşidinde süre olarak daha kısa zamanda taşıma yapılabileceği için zamandan tasarruf edilebilecektir ve multimodal taşımacılığın avantajlarından biri olarak sayılabilecektir.
Kara yolu taşımacılığı tercih edilmiş bir multimodal taşımacılık çeşidinde gidilebilecek güzergâhların fazlalığından dolayı yolda çıkacak herhangi bir güzergâh bazlı sorun daha çabuk aşılacağından multimodal taşımacılık avantajlarından biri sorunların daha çabuk aşılması şeklinde sayılabilir. Bunların yanı sıra multimodal taşımacılık avantajları olarak kendine özgün avantajları da vardır. Bu avantajlar lojistik hizmetlerinin multimodal taşımacılık hizmetlerini daha kolay pazarlamasını sağlar. Bu avantajlardan bir tanesi taşınacak yükün yüklendiği kabın son konuma transfer edilene kadar geçecek sürede ne kadar çok taşımacılık çeşidi değiştirirse değiştirsin asla taşıma kabının açılmamasıdır. Bu sayede taşınacak yükün indirip tekrar yüklenmesi gibi bir durum olmayacağı için taşınacak yüklerin daha sorunsuz ve başlarına bir iş gelmeden daha garantili taşınmasına yardımcı olur. Bu durum sayesinde yüklerin boşaltılıp tekrar yüklenmesi gibi bir durum olmamasından dolayı fazladan zaman kaybı olmayacağından multimodal taşımacılık avantajları arasında daha hızlı olması rahatlıkla sayılabilir.
Ayrıca indirip tekrar yükleme durumundan kurtulunmuş olduğundan yüklemesi yapılan bir yükün son konuma vardığında ilk yüklenmiş haliyle varması son konumda boşaltılması açısından avantajlı durumlar yaratabilir ve bu durumlar multimodal taşımacılık avantajları arasında sayılabilir. Multimodal taşımacılık hizmeti veren bütün lojistik hizmetleri veren şirketlerin bu taşımacılıkta karar verilen taşıma yöntemlerini sağlayan lojistik şirketleriyle çalışmasından dolayı her şirketin kendi alanında en iyi hizmet veren şirketlerden seçilmesi sayesinde taşınacak yüklerin daha kaliteli hizmet alınarak taşınması sağlanır ve taşınacak yüklerin daha garantili bir taşıma yolcuğu yapması sağlanmaktadır. Bu sayede taşınacak yüklerin sorunsuz bir biçimde ulaştırılması daha olasıdır.
Bu multimodal taşımacılık çeşitlerinin,
- Taşınacak yükün,
- Taşınacak konumun,
- Konumdaki imkânların,
- Müşterilerin zamandan tasarruf veya maddiyattan tasarruf etmesi gibi istekleri üzerine bu çeşitler belirlenmektedir.
Kısa ve öz olması açısından multimodal taşımacılığın avantajlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Multimodal taşıma yönteminin kullanıldığı sevkiyatlarda yönetim ve kontrol son derece kolaydır. Çünkü taşıma sistemlerinden yükleme ve boşaltma sistemlerine kadar her bir adım düzenli olarak işler ve takibi sağlanır.
- Hava koşulları ne olursa olsun herhangi bir şekilde etkilenme olmadan yükleriniz belirtilen zamanda istenen yere sevk edilir.
- Multimodal taşımacılığın sabit taşıma süreleri vardır. Yüklerinizin hangi zamanlarda nerede olacağı, varış noktasına kaç gün içerisinde gideceği en başından bellidir. Bu da sizlere daha planlı ve sistematik bir sevkiyat yapma olanağı sunar. Böylece planlamalarınızı kusursuza yakın bir şekilde yapabilirsiniz.
- Bu taşımacılık yönteminin beraberinde getirdiği en önemli avantaj elbette ekolojik bir yöntem olmasıdır. En çevre dostu taşıma yöntemlerinden bir tanesidir. Öyle ki karayolu taşımacılığı ile beraber ortaya çıkan karbon salınımlarını multimodal taşımacılık yöntemi ile %75 oranında azaltabilirsiniz.
- Hem kara yolu hem de deniz yolu taşımacılığına oranla çok daha düşük maliyetlere taşıma işlemleri gerçekleştirilir.
- Kara yolu en az şekilde kullanıldığı için trafik problemi, sınırlarda bekleme gibi problemler ile karşılaşmadan sevkiyat devam ettirilir.
MULTIMODAL TAŞIMACILIĞININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Her ne kadar multimodal taşımacılık avantajları ile ön plana çıkan bir taşımacılık türü olsa da bazı yönlerden uygulamada olumsuzlukları bulunmaktadır.
Multimodal taşımacılık yapılabilmesi için taşınacak olan eşyanın veya yükün tek bir ünite olarak konteyner olarak taşınması gerekmektedir. Ancak bu taşıma şekli özellikle küçük ebatlı yükler için uygun bir çözüm halinde değildir. Bu da konteyner dan küçük olan ebatlardaki yükler için olumsuz bir yön olarak değerlendirilebilir.
Organizasyon: Multimodal taşımacılığın en basit organizasyonel yönü alıcı ve satıcı arasındaki tarafıdır, oysa taşıma modları arasındaki değişimler, takip ve bunların entegrasyonu deneyimli taşıyıcı firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Özellikle kıtlar arası yapılacak organizasyonlarda taşıyıcı firmanın deneyim sahibi olması önem kazanmaktadır.
Entegrasyon: Terminallerin ve taşıyıcı araçların multimodal taşımacılıkta entegre olmaları önem kazanmaktadır. Bu da teknolojik altyapı gereksinimini beraberinde getirmektedir. Yüksek maliyetler ile gerçekleşebilecek bu entegrasyonlar multimodal taşımacılığın ünitelerinin entegrasyonu açısından önem taşımaktadır.
INTERMODAL TAŞIMACILIK
En genel tanımıyla, taşıma aracı değişmeden en az iki farklı taşımacılık modu kullanılarak yapılan taşıma operasyonlarına denilmektedir. Intermodal taşımacılık yapılırken yüklerin yer aldığı taşıma araçları ya da konteyner çeşitleri değişikliğe uğramaz. Yükler, sevkiyat başlarken hangi taşıma aracına yerleştirildiyse sevkiyat sonuna kadar orada kalır. Bu taşımacılık türünde değişen tek unsur, taşıma modları olarak ifade edilir. Yük üzerinde herhangi bir elleçleme işlemi ya da farklı bir işlem yapılması gerekmeyen intermodal taşıma şekli, yükün birden fazla noktaya ulaşmasını da sağlamaktadır. Bu sayede, ürünlerin farklı bir taşımacılık moduna aktarılırken konteyner ya da taşıma aracından çıkmayarak doğrudan teslimat noktasına sevk edilmesi amaçlanır.
INTERMODAL TAŞIMACILIĞININ TEMELLERİ NELERDİR?
Intermodal taşımacılık, geleneksel taşımacılık modellerine göre birkaç bileşenin birbirini takip ettiği taşımacılık zinciridir. Buna göre yükler, farklı taşıma birimleri arasında aktarımlarla beraber hedef alıcıya sevk edilmektedir. Intermodal taşımacılık başlıca 3 temel üzerinde konumlanmaktadır. Bunlar;
- Taşıma araçları,
- Taşıma terminalleri,
- Taşıma üniteleri olarak sıralanmaktadır.
TAŞIMA ARAÇLARI
Intermodal taşımacılık içerisinde en çok kullanılan taşıma araçları kamyon, gemi, uçak ve trendir.
KAMYON
Kombine taşımacılık içerisinde kamyonlar, taşıma başlangıcı ve taşımanın sonlandırılması sırasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle başlangıç üretim noktasından yükün terminallere sevki ve boşaltım terminallerinden depolara sevkiyatta kamyonlardan faydalanılmaktadır.
TREN
Kara yolu araçlarının kullanımına ülkeler tarafından getirilebilen sınırlamalar ve özellikle Avrupa ülkelerinde demir yolu ağının son derece yaygın olması taşımacılık için tren kullanımının artmasına neden olmaktadır. Trenlerin birden fazla sayıda konteyneri tek seferde taşıyabiliyor olması ise Intermodal taşımacılık süreçlerinde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Tren ile yapılan kombine taşımalarda çekici ile birlikte taşıma (kara yolu çekici ya da römorkunun özel bir piggy back vagona yüklendiği taşıma şekli) ve çekici olmadan taşıma (konteyner ve çekicisiz römorkların taşınması) yapılabilmektedir.
GEMİ
Intermodal taşımalarda konteyner gemileri ve Ro-Ro gemileri yaygın olarak kullanılmaktadır. Konteyner gemilerinin tam konteyner ve yarı konteyner olmak üzere iki çeşidi bulunur. Tam konteyner gemileri, teknolojik donanımları ve bu sayede çok kısa sürelerde yükleme ve boşaltma yapılmasına izin vermesi nedeniyle en efektif ve limanda kalma süresi en düşük gemilerdir. Bahsettiğimiz gibi, gemi taşımaları karayolu çekicisi ile taşıma ve kara yolu çekicisi olmayan taşıma şekilde iki şekilde yapılmaktadır. Çekici olan taşıma Ro-Ro taşımacılığı olarak da bilinirken, çekicisiz olan taşımalarda konteyner ve palet gibi taşıma birimleri kullanılmaktadır.
UÇAK
Uçaklar ile genelde hacim olarak düşük ancak değer olarak yüksek olan yüklemelerin taşımaları yapılmaktadır. Hava yolu taşımacılığı zaman konusunda büyük bir avantaj kazandırmakta ancak birim maliyeti olarak en yüksek taşımacılık türlerinin arasında gelmektedir. Uçakla yapılan Intermodal taşımalarda daha düşük hacimli sevkiyatlar yapılmakta ve tamamlayıcı taşıma türü olarak genelde kara yolu taşıyıcıları kullanılmaktadır. Uçakla yapılan taşımalarda dökme (bulk) kargolar ve birim hâline dönüştürülmüş (unitised cargo) kargolar kullanılmaktadır.
TAŞIMA TERMİNALLERİ
Taşıma terminalleri kombine taşımacılık yapılabilmesi için en önemli ögeler arasında gelmektedir. Bir taşıma terminali en az iki taşımacılık modelini birbirine bağlayacak yapıda olmak zorundadır. Özel donanımlı taşıma aygıtları bulunan deniz terminalleri hem kara yolu hem de demir yolunu birbiriyle bağlayarak Intermodal taşımacılık için en önemli terminaller arasında gelmektedir. Çok kısa sürelerde yükleme ve boşaltım yapılabilmesi sağlayan bu terminaller aynı zamanda yüksek taşıma kapasitesi ile de kombine taşımacılığa destek sağlamaktadır.
TAŞIMA ÜNİTELERİ
Başlıca Intermodal taşımacılık üniteleri; konteyner, palet ve treylerden oluşmaktadır. Bunların arasında kombine taşımaya en uygun olanı konteynerdir. Aslında, kombine taşımacılığın merkezinde konteynerlerin olduğu söylenebilir. Etkili bir kombine taşıma sürecinin elde edilmesi için yüklerin birim yük haline getirilmesi gerekmektedir. Malların yükleme terminallerinde tekrar elleçlenmeden başka taşıma modellerine aktarılabilmesini mümkün kılan konteynerler, 15 tonluk bir yükün sadece dakikalar içinde boşaltılmasına ve yüklenmesine olanak vermektedir. Söz konusu Intermodal taşımacılık süreçlerinde bu avantajlara sahip olan konteynerlerden daha fazla yararlanılabilmesi için liman işletmeleri, gemi armatörleri, kara yolu ve demir yolu işletmelerinin mümkün olduğunca iş birliğine gitmeleri ve operasyonlarını birleştirmeleri gerekmektedir.
INTERMODAL TAŞIMACILIK NASIL YAPILIR?
Intermodal taşımacılık özellikleri arasında, ürünlerin taşımacılık modları arasında geçiş yaparken elleçlenmemesi için mevcut araçların kullanılması yer alır. Bu sayede, ek bir işlem yapılmadan zaman tasarrufunun sağlanması da amaçlanır. Birbirinden farklı ve avantajlı özelliklere sahip olan Intermodal taşımacılık, eşyaların sevkiyat süreci kapsamında elleçlenmeden teslim noktasına ulaştırmayı sağlar. Bu taşımacılık türünün en önemli özellikleri arasında, modlar arası ekipmanların da taşınması yer alır. Örneğin, bir tırın konteyner kısmı bir gemi aracılığıyla taşınabilir. Demir yolu araçlarından biri olan vagonlar da deniz yolu aracılığıyla taşınabilir. Operasyon sürecinde, yük ve çeşitli eşyalar yalnızca bulundukları taşıma ünitesiyle diğer taşıma moduna geçer. Intermodal taşımacılıkta deniz yolu , kara yolu ve demir yolunu aynı sevkiyat sürecinde kullanmak mümkündür.
INTERMODAL TAŞIMACILIĞININ AVANTAJLARI NELERDİR?
- Intermodal taşımacılık çevre dostu, düşük maliyetli ve oldukça hızlı bir yöntemdir.
- Bu taşımacılık anlayışı ile yükün en az zamanda ve en ekonomik yolla olması gereken konuma iletilmesi hedeflenir.
- Intermodal taşıma sırasında birbiriyle uyumlu modlar kullanıldığı için yükün ulaşım yöntemi değiştirmesi de bir hayli hızlı ve düşük riskli şekilde gerçekleşir.
- Bu yöntem sahip olduğu etkili planlama ve zaman yöntemi olanaklarıyla yükün olası lojistik problemleriyle karşılaşılmasının da yüksek derece önüne geçer.
- Yükleme, taşıma ve boşaltma aşamalarının daha sıkı kontrol edilmesine ve takip kolaylığına imkân verir.
INTERMODAL ÇÖZÜMLERİ
Intermodal taşımacılık çözümleri, genel olarak taşıma sırasında firmaların karşısına çıkabilecek tüm sorunlara karşı önceden alınan önlemleri kapsamaktadır. Taşımacılığın tek bir kanal üzerinden gerçekleştirilmemesi ve farklı taşıma yöntemlerinin aynı güzergahta tercih edilmesi, taşımacılığın her noktasında firmaların profesyonel hareket etmesini zorunlu hale getirmektedir. Intermodal taşımacılığın başarılı şekilde gerçekleştirilmesi ve süreç sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için malın ilerleyeceği tüm güzergahın önceden planlanması ve ulaşım ağlarının birbiri ile olan entegrasyonunun planlanması gerekmektedir.
Intermodal taşımacılıkta farklı taşıma kanallarını içeren ülkeler arası transferlerde, tüm ülke prosedürlerine göre mallar düzenlenmeli ve istenilen belgeler taşıma öncesinde oluşturulmalıdır. Bu sayede mallar taşıma sırasında taşıma kanalı değişimlerinde karşılaşılabilecek sorunların da önüne geçilmektedir. Günümüzde gelişmeye devam eden Intermodal taşımacılık sektörüne özellikle Avrupa Birliği tarafından yapılan yatırımlar ve ağ geliştirmeleri de tüm güzergahın kusursuz çalışmasına destek olmaktadır.
Intermodal taşımacılık çözümlerinde dikkat edilmesi gereken en temel etkenlerden bir tanesi de taşınacak malın bir lojistik birimden diğerine aktarılması sırasında yaşanabilecek sorunları önceden planlayarak buna göre hareket etmektir. Sadece taşıma sırasında gerçekleşecek lojistik birim değişikliklerinin planlanması değil aynı zamanda bu süreçte ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanların sağlanması da firmalara zaman tasarrufu sunmaktadır. Bu noktada firmaların transfer planlama işlemlerinde daha profesyonel adımlar atması gerekmektedir.
INTERMODAL TAŞIMACILIĞININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
- Intermodal taşımacılıkta yükler, birim yük haline getirilmelidir. Bazı yüklerin ise konteyner ya da palet ile taşınması mümkün değildir. Bu da birim yüke dönüştürülemeyen malların intermodal taşıma ile sevkinin yapılamaması anlamına gelmektedir.
- Taşıma terminallerinin ve kombine taşımacılık yapan araçların teknolojik olarak birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. Bazı durumlarda bunu sağlayacak altyapının tamamlanması maliyetli olabilmektedir.
- Intermodal taşımacılık belirli bir deneyim gerektirmektedir. Yük süreçlerinin organize edilmesi için deneyimli işletmelerin görev alması gerekmektedir.
MULTIMODAL VE INTERMODAL TAŞIMACILIK ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
MULTIMODAL
- Tüm taşıma türlerinin kombinasyonu.
- Yükler, çeşitli taşıma modları için gereken birimlere dönüştürülebilir.
- Yükleme adresi ile adres arasında kullanılan her taşıma için bir taşıma sözleşmesi düzenlenir.
- Tek taşıyıcı nakliye işleminden sorumludur.
INTERMODAL
- Deniz-kara yolu-demir yolu kombinasyonu yapılabilir.
- Bu işlemden birkaç taşıyıcı sorumludur.
- Mallar nakliye biriminden taşınmaz.
- Yükleme adresi ile varış yeri adresi arasında kullanılacak her taşıma tipi için, çeşitli taşıma ve sözleşmeler düzenlenir.
Multimodal taşımacılıkta; Yükleme adresi ile adres arasında kullanılan her taşıma türü için bir nakliye sözleşmesi imzalanır. Intermodal taşımacılıkta; yükleme adresi ile adres arasında kullanılan her bir taşıma modu için çeşitli nakliye sözleşmeleri imzalanır.
Multimodal taşımacılıkta; bir taşıyıcı nakliye işlemini yönetir. Bu taşıyıcı aynı zamanda süreçten de sorumludur. Intermodal taşımacılıkta; işlemden birkaç taşıyıcı sorumludur.
Multimodal taşımacılıkta; Her tür taşımacılığın kombinasyonu. Intermodal taşımacılıkta; deniz, otomobil ve otomobil yolları kullanılır.
Intermodal ve multimodal taşıma yöntemlerini kullanarak, ülkeler arasındaki sınırda yasaklarla sınırlandırılmadan taşımacılık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Şirketler kalifiye personel ile çalışmaya devam eder, bu nedenle ülke dışındaki dış faktörler ticaretinizi asgari düzeyde bile etkilemez.
KAYNAKÇA
- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/749710
- https://www.researchgate.net/profile/Rolf-Dobischat/publication/271702461_Weiterbildung_in_der_Logistik_Ergebnisse_und_Erfahrungen_aus_einem_Forschungsprojekt_im_Rahmen_des_EffizienzCluster_LogistikRuhr/links/59a4053f0f7e9b4f7df3497f/Weiterbildung-in-der-Logistik-Ergebnisse-und-Erfahrungen-aus-einem-Forschungsprojekt-im-Rahmen-des-EffizienzCluster-LogistikRuhr.pdf#page=62
- https://blog.shipeedy.com/2022/05/13/intermodal-ve-multimodal-tasimacilik-nedir-farklari-nelerdir/
- https://trid.trb.org/view/945697
- https://www.koczer.com/satin-alma-yonetimi/kategori-yonetimi/lojistik/multimodal-tasimacilik?gclid=Cj0KCQiAqOucBhDrARIsAPCQL1YzCbdlV_SIvX3fToXYpH0lfKixqT5qq4a4dNkAUxuJLlFjkyY_VzIaAv0bEALw_wcB
- https://www.sertrans.com.tr/multimodal-ve-intermodal-tasimaciligin-farklari
- https://www.mrllog.com.tr/multimodal-tasimaciligi
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927050706140086
- https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/38097405/CIRRELT-2007-03-libre.pdf?1436112470=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DA_brief_overview_of_intermodal_transport.pdf&Expires=1671168372&Signature=HEYrS5aR1uah5YZP9ROlJ2dGCEA83MekoDO4Ld933EdbsSQmvuKyh3K6ns1NWDyKzOmsSme88NONU-o9Ppqj~YfUlcJ7Gih5ggWQXdovR7qK8QXFj5~57rda2C6Es-2NDaKYvX1mIhrhm9LRMFeh2RyRbggiYzupkhx5d-kl1iyDwAWoAYHIFQO5afWMq09hkY1oP0qyGv6nnv90fuK5J-E4OJR65aNFZdR4tCoXkbQVAz6ha4FHsuSp4vTB79nSfKlKOXwqf2HxVo6uV9-Y8S0B~Cnw5ipoCHrLR73cjaY7RrJ~iznxC18iZUEaro8Y07OEPGa1ekXhoPvTgt-eiQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
- https://www.researchgate.net/profile/Teodor-Gabriel-Crainic/publication/287097117_Intermodal_Transportation/links/5475b84b0cf2778985af0eb9/Intermodal-Transportation.pdf
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet