Lojistik Depolarda Kullanılan Teknolojiler

DEPO YÖNETİM SİSTEMİ (WMS)

İşletmenin tüm envanterine görünürlük sunan ve dağıtım merkezinden mağaza rafına kadar tedarik zinciri gerçekleştirme operasyonlarını yöneten bir yazılımdır.

Depo Yönetim Sistemi, şirketlerin kaynak kullanımını ve malzeme akışlarını koordine ve optimize ederek işgücü, alan kullanımını ve ekipman yatırımlarını en üst düzeye çıkarmalarını sağlar. WMS sistemleri üretim, dağıtım, paketleme, stok yönetimi, sevkiyat, işgücü yönetimi, depo yönetimi ve mal kabul süreci gibi operasyonları desteklemek için tasarlanmıştır. Günümüz çok kanallı sipariş karşılama ekonomisinde, tüketiciler dünyanın her yerinden satın almak, sipariş vermek istiyor. İşletmelerin bu ihtiyacı karşılayabilmeleri için optimizasyonu sağlayan WMS gibi depo yönetim yazılımlarına ihtiyaçları vardır. Depo yönetim sisteminin depo sürecine faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Depolama alanlarını optimize.
  • Malların siparişi ve teslimatı için gereken süreyi azaltır.
  • Stok ve varlık devir hızını arttırır.
  • Hizmet kalitesinde artış gerçekleşir.
  • Gelişmiş kontrol sayesinde olası hatalar en aza.
  • Verilere daha kolay erişilebilir.
  • Depo trafiğini yönetir.
  • Envanter otomasyonunu sağlar.
  • Sevk belgelerinin hazırlanmasında ve otomasyon sürecinde yardımcı.

MALZEME AKIŞ KONTROL SİSTEMLERİ (MFS)

Depolamadaki tüm süreçlere dahil edilen her türlü donanımdan (konveyör, sorter, asansör, turn table, pick by voice, vs.) maksimum verimliliğin sağlanması sistemin tüm parçalarının uyumlu çalışması ile gerçekleşmektedir. Firmalar kendi AR-GE ekibiyle gerçekleştirdiği MFS yazılımı ile depo sistemi içerisinde malzemeleri ve bilgi akışını kontrol edebilmekte. Sisteme girilen algoritmalar sayesinde birbiri ardına sıralanan işlemleri sizin yerinize otomatik olarak gerçekleştirir.

PORTAL UYGULAMALARI

Firma personelleri ve müşterilerin online sistem üzerinden anlık olarak bilgileri görebilecekleri bir ekrandır. Anlık görüntülenebilen bu bilgiler sayesinde müşteri kendi ürünlerini için bir sonraki aşamalarını planlayabilmektedir. Bu sistem sayesinde müşteri ve firma arasındaki iletişim trafiği en aza inmektedir.

OTOMATİK YÜKLEME VE BOŞALTMA SİSTEMLERİ (AS/RS)

AS/RS, depolama faaliyetlerinin tamamen bilgisayar sistemleri ile kontrol edildiği bir sistemdir. Bu sistemde yüklerin raflarda depolanması, düzenlenmesi, boşaltılması, hatta sipariş toplama gibi işlemleri bilgisayar sistemleri ile yönetilmektedir. Depo alanının her bir noktası sistem tarafından barkodlar ve sensörler tarafından algılanır şekilde tasarlanmıştır. Bu sistemin çalışabilmesi için bütün bilgilerin sistemde olması gereklidir. Bilgisayar kontrollü bu raf sistemleri, yetersiz depolama riskini ortadan kaldırması, depo alanlarında maksimum yer kullanımı sağlaması, hızlı depolama ve boşaltma imkânı sağlaması sayesinde tercih edilmektedir. AS/RS otomatik depolama raf sistemleri, ağırlıklı olarak büyük hacimli ve ağır yüklerin depolanması için kullanılmaktadır. Bu sistemler otomatik olarak ve insansız çalıştıkları için yüksek bir depo hassasiyeti elde edilmektedir. Bu sayede sevkiyatlara hız kazandırır ve fire miktarını azaltır, gerçek zamanlı stok kontrolü sağlar, firmaların ara stok yapma gereksinimini ortadan kaldırır. AS/RS’ler, ürün sayısının ve çeşitliliğinin hızla arttığı günümüz ortamında depo operasyonlarında oldukça fazla verimlilik sağlamaktadır.

ASKILI ÜRÜNLER İÇİN OTOMASYON SİSTEMLERİ

Genel olarak hazır giyim ve tekstil sektörüne yönelik bir sistemdir. Askılı ürünlerin depo içinde el değmeden taşınması, depolanması ve siparişlere göre ayrıştırılmasını sağlayan otomasyon sistemidir.

DİKEY ASANSÖR SİSTEMLERİ

Sistem ekranı üzerinden, hareketli taşıyıcı sayesinde istenilen raflara hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. Çekici bir sistemle ürün raf taşıyıcı üzerine alınır ve istenilen yere taşınır. Bu sistem sayesinde depolarda efektif dikey depolama yapılır.

IŞIKLI SİPARİŞ TOPLAMA SİSTEMLERİ

Pick To Light olarak adlandırılan bu sistem depolarda ürünlerin bulunduğu her bir bölme farklı ışıklandırılır. Sipariş toplama operatörü bu ışıklı sistem sayesinde hangi rafta bulunan hangi üründen kaç adet alması gerektiğini kolay bir şekilde görür. Ürünleri topladıktan sonra operatör ürünleri topladığını kaydeder. Işıklı sipariş toplama sisteminin de diğer sistemler gibi birçok faydası vardır bunlar;

  • Raflarda bulunan binlerce ürün arasından spesifik ürünü bulmak kolaylaşır.
  • Sipariş hazırlama süreci azalır.
  • Hata payını düşürür.
  • Envanter depolamayı kolaylaştırır.
  • Işıklı uyarılar ile operatörlere rehberlik sağlar

OTOMATİK AYRIŞTIRMA SİSTEMLERİ

Ürün ayrıştırma süreci depolardaki hataya en açık ve epeyce uzun zaman alan bir süreçtir. Çok fazla kaynak gerektirir, otomasyon sistemleri sayesinde konveyör bantlar üzerinde hareket halinde olan ürünler bu bantlar ile ürünün boyutuna, türüne, sisteme kodlanmış olan barkod numarası ile ürün ayrıştırılır.

SESLİ ÜRÜN TOPLAMA (PICK BY VOICE)

Geleneksel toplamanın öğrenilmesi günler ya da haftalar alabiliyor. Buna karşılık sesli toplama olarak bilinen bu sistem, ambarı yönlendirmek için anlaşılması kolay, sesli komutlardır. Bu sistem ambar operatörlerinin ellerini ve gözlerini serbest tutacak şekilde tasarlanmıştır. Ambar operatörlerinin veri girişini, karmaşık evrakları nasıl okunacağını öğrenmesi veya çok uzun eğitimler ile zaman kaybetmesi gerekmez. Birkaç sesli seçme eğitimi seansından sonra, operatörler ürünleri deposundan çıkarmaya hazır olacaktır.

Bu şekilde operatörler malları kolay ve pratik şekilde toplayıp paketleme yapabilir. Sesli ürün toplama sistemi şu şekilde çalışmaktadır:

  • Her operatör bir ses alma cihazı, genellikle bir kulaklık + mikrofon, bir mobil cihaz veya sese özel bir terminal ile donatılır. Operatörler genellikle verimliliği arttırmak için bir barkod tarayıcıda bulundururlar.
  • Siparişler ana sistemden (mevcut depo yönetim sistemi (WMS) veya kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımı gibi) içe aktarılır, kaydedilir, sıralanır ve ardından işlenmek üzere operatöre yönlendirir.
  • Operatörün sesli toplama cihazı, hangi toplama görevlerinin ve nerede gerçekleştirilmesi gerektiğinin talimatını
  • Sesli toplama cihazları çok modlu geri bildirim ile donatılmıştır, bu nedenle operatörün sesi veya metin girişi, barkod taraması gibi bilgiler sistemi geri
  • Sesli toplama sistemi operatöre belirli bir depo konumunu komut verdiğinde ve sözlü olarak yönlendirdiğinde, operatörün varışta doğru koridorda olduğunu doğrulamak için sesli olarak kontrol rakamlarını iletmesi
  • Operatör ürünlerin olduğu bölüme ulaştığını teyit ettikten sonra sesli toplama sistemi üründen ne kadar gerektiğini operatöre iletir. Ve operatör bu miktarı sözlü olarak doğrular.
  • Toplama tamamlandığında, sistem operatörü bir sonraki toplama konumuna yönlendirir. Sistem bu şekilde verimliliği en üst düzeye çıkarmak için süreç boyunca ürün toplama yolunu optimize edecektir.

RF EL TERMİNALİ

El terminali, Windows işletim sistemli, barkod okuyucu özelliği olan mini el bilgisayarlarının diğer bir adıdır. Bu el terminallerine günümüzde sıkça rastlamaktayız.

Genellikle lojistik sektörü, depo otomasyonları, soğuk satış, sıcak satış, market otomasyonları gibi farklı alanlarda kullanılır. Amacı, elle girilen verileri ya da Barkod ile girilen verileri depolamak, yorumlamak veya işlemek için üretilmiş cihazlardır. Girilen bu veriler sayesinde stok takibi, stok kontrolü gibi daha birçok işlem kolayca gerçekleştirmektedir. Örneğin ürün adı, fiyatı, stok durumu gibi bilgiler dijital veri olarak depolanır, ürünün barkodu el terminali ile tarandığında bu bilgileri kişi görebilir. Birçok birimden gelen veriler merkezde toplanabilir ve yapılan işe göre veriler ana sisteme aktarılır. El terminalleri işlere hız, pratik kontrol ve doğruluk getirmektedir.

İlk yazımın heyecanını sizlerle paylaşıyorum, yorumlarınız ve yapıcı eleştirileriniz benim için çok değerli. Okuyan herkese Teşekkür Ediyorum. Saygılarımla…

KAYNAKÇA

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Warehouse_management_system
  • https://www.ekol.com/tr/lojistik/depoyonetimi/teknoloji/
  • https://bibliotekanauki.pl/articles/95055.pdf
  • https://www.quora.com/What-is-handheld-data-terminal
  • https://www.oracle.com/scm/logistics/warehouse-management/what-is-warehouse-management/#:~:text=A%20warehouse%20management%20system%20(WMS)%20is%20a%20software%20solution%20that,center%20to%20the%20store%20shelf.

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konu & Yorumlar