Intermodal taşımacılık, aynı taşıma aracıyla, iki veya daha fazla taşımacılık modu (Kara yolu, demir yolu, deniz yolu, hava yolu) kullanılarak yapılan ve mod değişimlerinde araç içindeki yüklerin herhangi bir elleçlemeye tâbi tutulmadığı taşıma şeklidir.
Intermodal taşımacılıkta taşıma modeli değiştirilirken elleçleme yapılmaz, verimli, zaman planlamasına uyulabilen, düşük maliyetli ve çevre dostu bir taşıma modeli olarak öne çıkmaktadır.
Örneğin; Intermodal taşımak istediğimiz araç yedek parçalarının İzmit’ten treylere yüklemesi yapıldıktan sonra çekicilerle İstanbul’a karayolu ile limana getirilip, İstanbul’dan Ro-Ro Gemisine aktarılan treylerler, Trieste limanına kadar deniz yoluyla geçtikten sonra trene aktarılarak Luxemburg’a gönderilir, demir yoluyla Lüksemburg’a ulaştığında treylerler çekicilerle kara yoluyla istenilen teslimat noktalarına dağıtılır.
Aynı zamanda Intermodal taşımacılık taşıma şekillerinin değiştirildiği fakat bu esnada yük üzerinde herhangi bir işlem yapılmayan yöntemdir. Bu yöntem esnasından en az iki farklı taşımacılık yöntemi kullanılır.
INTERMODAL TAŞIMACILIK FİYATLARI
Yüklerin takip ve kontrolünün en sağlıklı şekilde gerçekleştirildiği Intermodal taşımacılığın önemli avantajlarından birisi de uygulanan fiyat politikalarıdır. Deniz yolu, demir yolu ve kara yolunun bir arada kullanılabildiği bu taşımacılık yönteminde düzenli olarak yükleme, taşıma ve boşaltma imkanları olduğu için düşük maliyetlere sevkiyat işlemleri gerçekleştirilir.
INTERMODAL TAŞIMACILIK NASIL YAPILIR?
Taşımacılık sektörünün neredeyse bütün türlerinin bir arada kullanıldığı bir taşımacılık yöntemi olan Intermodal türünde işlemler kara yolu taşımacılığı ile başlar. Ürün sevkiyatı kara yolu sayesinde başlayarak belirli bir süre bu şekilde yol alır. Ardından uygun koşullar sağlandığında taşımacılık demir yolu taşımacılığı şeklinde devam eder.
Eğer demir yolu taşımacılığı mümkün değilse deniz yolu ya da hava yolu araçları kullanılarak yüklerin taşınmasına devam edilir. Intermodal yöntemlerinde trey, vagon ya da konteyner kullanılarak ürünlerin sevkiyat işlemleri tamamlanır. Intermodal taşımacılığın gerçekleştirilme yöntemlerinden bir tanesi de ürünlerin kara yolu sevkiyatı sayesinde limanlara getirilmesi ve burada gemilere yüklenmesi ile devam eder.
Ardından belirlenen limana varıldığında yükler bir trene aktarılır ve varış noktasına gönderilir. Bu şekilde Intermodal taşımacılığı etkili bir şekilde kullanarak farklı ülkelere yüklerinizi göndermeniz mümkün olmaktadır.
Intermodal taşımacılık sisteminde değişen unsur sadece taşımacılık modu Intermodal taşımacılık sağlanır. Intermodal taşımacılıkta belirtilen taşıma araçlarına, konteyner, treyler ya da vagonlar örnek olarak verilebilir. Hava yolu, deniz yolu, olmaktadır. Kara yolları ile başlayan ürün sevkiyatı belirli bir süre sonra demir yoluna geçebilir. Bu noktada, ürün ve eşyaların taşındığı araç değişmezse demir yolu
ve karayolu ile Intermodal taşımacılık yapmak mümkündür. Intermodal taşımacılık nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Intermodal taşımacılık, taşınması istenilen yüklerin kara yolu ile limana getirilip limandan doğruca gemiye aktarılmasının ardından trenler ile arzu edilen varış noktasına ulaşması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Bu aktarma işlemleri yapılırken ürünlerin yer aldığı taşıma aracı, konteyner ya da treyler herhangi bir değişikliğe uğramaz.
TÜRKİYE’DE INTERMODAL TAŞIMACILIK
Ülkemiz sınırları içinde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan taşımacılık yöntemlerinin başında Intermodal geliyor. Intermodal taşımacılık denildiği zaman akla gelen firmalardan bir tanesi olan Pasifik Eurasia, sahip olduğu teknik donanım ve bünyesinde bulunan profesyonel ekipler sayesinde yüklerinizin treylere yüklenmesinden deniz ve demir yolu sevkiyatları esnasında araç değiştirmesine kadar bütün aşamalarda birebir takip edip destek vererek kaliteli ve güvenilir hizmeti müşterilerine sunar.
TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA INTERMODAL TAŞIMACILIK
Intermodal taşımacılığın en çok tercih edildiği kıtaların başında Avrupa gelmektedir. Türkiye’den Avrupa’ya yapılacak olan yük sevkiyatlarınız için ayrı ayrı kara yolu taşımacılığı, deniz yolu taşımacılığı ya da demir yolu taşımacılığı seçeneklerini kullanabilirsiniz. Fakat özellikle demir yolu ve deniz yolu ile yalnızca belli yerlere sevkiyat yapabileceğiniz için Intermodal yöntemini tercih ederek sevkiyat noktalarında araç değişim imkanlarından faydalanabilirsiniz.
INTERMODAL TAŞIMACILIK NELER SUNAR?
Yöntemlerden bir tanesi olan Intermodal, bütün taşımacılık yöntemlerini bir araya getirebildiğimiz bir sistemdir. Diğer bütün taşımacılık yöntemlerinin aksine sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar.
Intermodal taşımacılığın sunduğu faydaların başında zamanın ve kaynakların etkili bir şekilde kullanılıyor olması gelir. Türkiye’nin herhangi bir yerinden yükleyeceğiniz yüklerin bu taşımacılık yöntemini kullanarak dünyanın öteki ucuna dahi göndermeniz mümkündür. Çünkü hem kara yolu hem demir yolu hem de deniz yolunun bütün imkanları kullanılarak taşıma işlemleri gerçekleştirilir.
Düşük maliyetli ve hızlı bir yöntem olması da bu yöntemi tercih etmenizi gerektirecek önemli maddelerin başında yer almaktadır. Daha az maliyet ve daha fazla performansın bir araya geldiği bu yöntem sayesinde yüklerinizi dünyanın öteki ucuna en etkili şekilde gönderebilirsiniz.
ÇEVREYİ KORUYAN TAŞIMA MODU
Taşımacılık sektöründe kullanılan bazı yöntemler çevre dostu olması bakımından sıklıkla tercih edilmektedir. Intermodal taşımacılık, bütün taşıma türleri arasında çevreye en duyarlı yöntemlerin başında gelmektedir.
Intermodal taşımacılığın en önemli noktası karbon salınımını %80 oranla azaltıyor olmasıdır. Öyle ki kara yolu taşımacılığına oranla daha ekolojik olan bu yöntem sayesinde daha az hava kirliliği sağlanmaktadır.
Intermodal taşımacılığın doğaya sağladığı en önemli faydalardan biri de binlerce hektar büyüklüğüne sahip olan ormanları yok olmaktan kurtarıyor olmasıdır. Sizler de çevre dostu bir yöntem ile Avrupa, Ortadoğu ve diğer ülkelere yüklerinizi gönderip, almak istiyorsanız Intermodal yöntemini tercih edebilirsiniz.
Intermodal taşımacılığın belli başlı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Intermodal taşımacılıkta eşyanın süreç içinde yeniden elleçlemesinin yapılmaması ön planda tutulur.
- Yük taşımacılığının en önemli özelliği, modlar arasındaki ekipmanın serbest değişimidir. Bir kamyonun konteyner parçası, bir uçağın içinde taşınabilir veya bir demiryolu aracı denizyolu taşımacılığı ile taşınabilir.
- Intermodal taşımacılıkta; yükler, içinde bulunduğu taşıma ünitesinden başka bir üniteye aktarılmazlar.
- Intermodal taşımacılıkta, yükleme ve varış adresi arasında kullanılacak farklı taşıma modları için, birden fazla taşıyıcı ve taşıma sözleşmesi yapılmaktadır.
- Birden fazla taşımacı firma süreçten sorumludur.
- Deniz yolu, Kara yolu ve Demir yolu kombinasyonu yapılabilir.
Intermodal taşımacılık özellikleri arasında, ürünlerin taşımacılık modları arasında geçiş yaparken elleçlenmemesi için mevcut araçların kullanılması yer alır. Bu sayede, ek bir işlem yapılmadan zaman tasarrufunun sağlanması da amaçlanır. Birbirinden farklı ve avantajlı özelliklere sahip olan intermodal taşımacılık, eşyaların sevkiyat süreci kapsamında elleçlenmeden teslim noktasına ulaştırmayı sağlar. Bu taşımacılık türünün en önemli özellikleri arasında, modlar arası ekipmanların da taşınması yer alır. Örneğin, bir tırın konteyner kısmı bir gemi aracılığıyla taşınabilir. Demiryolu araçlarından biri olan vagonlar da denizyolu aracılığıyla taşınabilir. Operasyon sürecinde, yük ve çeşitli eşyalar yalnızca bulundukları taşıma ünitesiyle diğer taşıma moduna geçer. Intermodal taşımacılıkta denizyolu karayolu ve demiryolunu aynı sevkiyat sürecinde kullanmak mümkündür.
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet