Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG)

Paketlenmiş tüketim malları (CPG) olarak da adlandırılan hızlı tüketim malları (FMCG), yüksek talep gören, hızlı satılan ve uygun fiyatlı ürünlere atıfta bulunur.  Tüketiciler bunları düzenli olarak kullandıkları için bir mağazanın veya süpermarketin raflarından çabuk çıktıkları için bu tür ürünler “hızlı hareket eden, dayanıksız ve kısa ömürlü” olarak kabul edilir.

HIZLI HAREKET EDEN TÜKETİM ÜRÜNLERİNE ÖRNEKLER

Hızlı hareket eden tüketim malları arasında paketlenmiş gıda, tuvalet malzemeleri, içecekler, kırtasiye malzemeleri, reçetesiz satılan ilaçlar, temizlik ve çamaşır ürünleri, plastik ürünler, kişisel bakım ürünleri ile cep telefonları ve kulaklıklar gibi daha ucuz tüketici elektroniği ürünleri bulunmaktadır.

Et, süt ürünleri, unlu mamuller, meyveler ve sebzeler gibi hızlı hareket eden bazı tüketim malları oldukça bozulabilir. FMCG satışları genellikle mağazaların sunduğu indirimlerden, tatillerden ve diğer mevsimsel dönemlerden etkilenir.

FMCG ŞİRKETİNDE ÇALIŞMAK

Milyon dolarlık FMCG endüstrisi yaratıcı ve yenilikçidir. Şirketler her zaman hem uygun fiyatlı hem de kolayca bulunabilen tüketici ürünleri arayışındadır. FMCG ürünleri çoğu insan tarafından her gün kullanılmaktadır. Bir çalışan olarak sektörle kolayca özdeşleşebilirsiniz.

Fikirlerin ve yaratıcılığın paylaşılmasını teşvik eden bir çalışma ortamı arıyorsanız, bir FMCG şirketi ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Tüketicilere düzenli olarak sunulan geniş ürün yelpazesiyle, endüstrinin talebe ayak uydurması ve sürekli olarak yeni ürün fikirleri üretmesi gerekiyor.

Satış, Pazarlama, Bilgi Hizmetleri, Finans, Ar-Ge ve İnsan Kaynakları gibi temel alanları ile sektör, çok çeşitli kariyer fırsatları sunmaktadır. Bir FMCG şirketinde görebileceğiniz rollerden bazıları şunlardır:

1) TEDARİK ANALİSTİ

Tedarik analisti, işin farklı yönlerinden kaynaklanan masrafları daha iyi anlamak için teknik verilerin analizini ve yorumlanmasını içerir.

2) SATIŞ MÜDÜRÜ

Satış, FMCG endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bir satış müdürü, yeni müşteriler çekerek ve mevcut müşterileri elde tutarak işi büyütmek için gereklidir.

3) STOK KONTROL MÜDÜRÜ

Stok yöneticisi, iş hedeflerine ulaşmak için stokların uygun şekilde dağıtılmasını ve stok seviyelerinin izlenmesini gerektirir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ ŞİRKETLERİ

FMCG endüstrisi, dünya çapında en tanınmış markalardan bazılarından oluşmaktadır; bu yüzden bu tür şirketlerle çalışmak genellikle harika bir kariyer fırsatıdır. 2022 itibariyle, dünya çapındaki en büyük ve en popüler 10 marka aşağıdaki gibidir.

  1. Nestlé – 91,1 milyar dolar gelir
  2. Procter & Gamble – 64,5 milyar dolar
  3. PepsiCo – 63,5 milyar dolar
  4. Unilever – 60,5 milyar dolar
  5. AB InBev – 56,4 milyar dolar
  6. JBS – 49.6 milyar dolar
  7. Tyson Foods – 38,2 milyar dolar
  8. Coca-Cola – 35,4 milyar dolar
  9. L’Oréal – 29,3 milyar dolar
  10. Philip Morris – 28,7 milyar dolar

HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİNİ ANLAMAK

Yukarıda belirtildiği gibi, hızlı tüketim malları, dayanıksız veya kısa ömürlü ve hızlı tüketilen mallardır.

FMCG’ler, aşağıdakiler dahil olmak üzere birkaç farklı kategoriye ayrılabilir:

  • İşlenmiş Gıdalar: Peynir ürünleri, tahıllar ve kutulu makarna
  • Hazır Yemekler: Hazır yemekler
  • İçecekler: Şişelenmiş su, enerji içecekleri ve meyve suları
  • Unlu Mamuller: Kurabiye, kruvasan ve simit
  • Taze Gıdalar, Dondurulmuş Gıdalar ve Kuru Ürünler: Meyveler, sebzeler, donmuş bezelye ve havuç, kuru üzüm ve kuruyemişler
  • İlaçlar: Aspirin, ağrı kesiciler ve reçetesiz satın alınabilen diğer ilaçlar
  • Temizlik Ürünleri: Kabartma tozu, fırın temizleyicisi ve pencere ve cam temizleyicisi
  • Kozmetik ve Tuvalet Malzemeleri: Saç bakım ürünleri, kapatıcılar, diş macunu ve sabun
  • Ofis Malzemeleri: Kalemler, kurşun kalemler ve keçeli kalemler

HIZLI HAREKET EDEN TÜKETİM ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİ

Hızlı hareket eden tüketim malları çok yüksek bir devir hızına sahip olduğundan, pazar sadece çok büyük değil, aynı zamanda çok rekabetçi. Tyson Foods, Coca-Cola, Unilever, Procter & Gamble, Nestlé, PepsiCo ve Danone gibi dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları bu sektörde pazar payı için rekabet ediyor. Bu gibi şirketler, tüketicileri ürünlerini satın almaya ikna etmek ve cezbetmek için çabalarını hızlı hareket eden tüketim mallarını pazarlamaya odaklamalıdır.

Bu nedenle ambalaj, üretim sürecinde çok önemli bir faktördür. Lojistik ve dağıtım sistemleri, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için genellikle ikincil ve üçüncül paketleme gerektirir. Birim paket veya birincil paket, ürünün korunması ve raf ömrü için kritik öneme sahiptir ve ayrıca tüketicilere bilgi ve satış teşvikleri sağlar.

FMCG’ler büyük miktarlarda satılmaktadır, bu nedenle güvenilir bir gelir kaynağı olarak kabul edilirler. Bu yüksek satış hacmi, bireysel satışlardaki düşük kar marjlarını da dengeler.

Yatırım olarak, FMCG hisse senetleri genellikle düşük büyüme vaat eder, ancak öngörülebilir marjlar, istikrarlı getiriler ve düzenli temettüler ile güvenli bahislerdir.

ÖZEL HUSUSLAR

HIZLI HAREKET EDEN TÜKETİM MALLARI VE E-TİCARET

Dünyanın dört bir yanındaki alışveriş yapanlar, ihtiyaç duydukları şeyleri giderek daha fazla çevrimiçi satın alıyorlar çünkü siparişleri doğrudan kapıya teslim etmekten geniş seçeneklere ve düşük fiyatlara kadar gerçek mekânda faaliyet gösteren mağazaların sağlayamadığı belirli kolaylıklar sunuyor.

Nielsen’in 2022 raporuna göre, çevrimiçi satın alma için en popüler ürünler seyahat, eğlence veya moda ve elektronik gibi dayanıklı ürünlerle ilgilidir. Ancak, şirketler teslimat lojistiğinin verimliliğini yeniden tanımladıkça ve teslimat sürelerini kısalttıkça, bakkaliye ve diğer tüketim ürünleri için çevrimiçi pazar büyüyor. Tüketim malzemesi olmayan kategoriler, büyük hacimde tüketim ürünlerine öncülük etmeye devam edebilirken, lojistik verimliliğindeki kazanımlar, hızlı tüketim ürünleri satın almak için e-ticaret kanallarının kullanımını artırdı.

3 TÜR TÜKETİM MALLARI NELERDİR?

Tüketim mallarının üç ana kategorisi, dayanıklı mallar, dayanıksız mallar ve hizmetleri içerir. Mobilya veya araba gibi dayanıklı mallar en az üç yıl sürer. Çoğu zaman, ekonomistler, ekonominin sağlığını izlemek için dayanıklı mal harcamalarını izleyeceklerdir. Dayanıksız mallar, raf ömrü bir yıldan kısa olan ve hızla tüketilen ürünlerdir. Hızlı hareket eden tüketim malları bu kategoriye girer. Son olarak hizmetler, saç kesimi veya araba yıkama gibi maddi olmayan hizmetleri veya ürünleri içerir. 

FMCG ENDÜSTRİSİNDEKİ OPERASYONLAR NASIL GELİŞTİRİLİR?

Hızlı Tüketim Ürünleri endüstrisindeki yalın üretim sistemleri, dijital çağdaki boşluğu nasıl kapatabilir? Bu makalede, çevik bir üretim sisteminin temel özelliklerini, yüksek hacimli üretimin dijital çözümlerden nasıl yararlanabileceğini ve çevik bir üretim sisteminin uygulanmasının işçi verimliliğini nasıl iyileştirdiğini ve maliyetlerden nasıl tasarruf sağladığını açıklıyoruz.

Yalın üretim, üretim süreçlerinde israfın ortadan kaldırılması ile ilgilidir. Hızlı tüketim malları (FMCG) endüstrisindeki kuruluşlar, yalın yöntemleri kolaylaştırarak, genellikle tam zamanında teslimat yoluyla envanteri azaltır, birkaç aşamada kaliteyi iyileştirir ve nihai müşteri memnuniyetini artırma hedefiyle optimize edilmiş kurulum değişiklikleri (SMED) ile hizmet dışı kalma süresini kısaltır. Ancak şimdiki gibi özel zamanlarda üreticilerin gereksinimleri değişiyor.

Korona Pandemisi, tüketim mallarından sonra güçlü bir talebi teşvik ederken, çalışanları işyerinde güvenli ve sağlıklı tutmanın zorluğu da artıyor. Ek olarak, fabrikalar, üretim ve çıktı hedefleri üzerinde baskı yaratan tedarik zincirindeki aksamalarla mücadele ediyor. Operasyonel verimliliği arttırırken çalışan güvenliğini sağlama ikilemini mevcut teknolojilerle aşmak zor, bu da üretimde bir adaptasyona ve yeni çalışma biçimlerine yol açıyor.

Ne gerekli? FMCG tedarikçilerinin, geleceğe yönelik operasyonlara hazırlanmak için üretim sistemlerini uyarlamaları gerekiyor. Statik kaynak planlaması ve standart işletim prosedürlerinin daha hızlı süreçler için dinamik atölye yönetimi araçlarıyla değiştirilmesi gerekir. Geçici olaylara tepki verme yeteneği, başarılı üretim operasyonları için kritik bir faktördür. Bu nedenle mevcut yalın üretim sistemlerinin çevik üretim sistemlerine dönüştürülmesi gerekmektedir.

FMCG’DE ÇEVİK BİR ÜRETİM SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ÜRETİM SÜREÇLERİNİ ESNEK BİR ŞEKİLDE OLUŞTURUN VE KURUN: Esnek bir üretim sistemi, üretim süreçlerini birkaç dakika içinde tanımlama, (yeniden) tasarlama ve kullanma olanağı sunar. Mobil cihazlar, bu tür işlemlere hızlı bir arayüz sağlar ve işlem verilerinin gerçek zamanlı olarak alınmasını sağlar. Her üretim tesisinin sahip olduğu iniş ve çıkışlara çevik yanıt vermek için akıllı araçlarla. Standart ERP ve MES sistemlerinden gelen değişiklik talepleri genellikle birkaç hafta sürer. Çevik bir üretim sistemiyle, değişiklik talepleri bir BT departmanı olmadan birkaç dakika içinde ele alınabilir.

GERÇEK ZAMANLI VERİLERLE DÜZENLİ İYİLEŞTİRME: Hızlı iyileştirme döngüleri için gerçek zamanlı süreç verileri kullanılır. Veri analitiği, tahmine dayalı analitik operasyonlarının temelidir ve kuruluşların olaylara gerçekleşmeden önce tepki vermesini sağlar. Akıllı cihazlar kullanarak, çalışanlar her türlü üretim verisini doğrudan atölyeden toplayabilirler. Yönetim, üretimin durumu hakkında tam şeffaflık kazanır. Ayrıca, OEE’yi doğrudan etkileyen operatörlerin tepki sürelerini azaltmak için olaylar hakkında gerçek zamanlı bildirimler almak için akıllı cihazlar mevcut makine altyapısına bağlanabilir.

ÇALIŞANLAR ARASINDA GÖREV DAĞILIMI NASIL OLMALI: İşin beceriye dayalı koordinasyonu, doğru görevin doğru zamanda doğru kişilere verilmesini mümkün kılar. Bu, yalnızca en nitelikli kişilerin mevcut ve öncelikli görevler üzerinde çalışmasını sağlar. Ek olarak, operatörler talep üzerine eğitim oturumları düzenleyebilir ve bu da şirketlerin operasyonlar devam ederken çalışanların becerilerini geliştirmesini sağlar. Bu, genel üretkenliği ve esnekliği artırır ve şirketler önemli becerileri işgücünüz arasında dağıtabildiğinden daha esnek bir üretim düzenine yol açar.

FMCG’DE YALIN ÜRETİM SİSTEMİNİN 4 UYGULAMASI

Hızlı tüketim ürünleri sektöründeki şirketler, daha esnek bir üretim ortamı oluşturmak için operasyonel süreçlerini iyileştirmek için çevik bir üretim sistemi kullanabilir. Uygulama örnekleri şunları içerir:

MAKİNE UYARILARI: Operatörler, mobil cihazlarında gerçek zamanlı olarak makine duruş süreleri hakkında bildirim alır. Sonuç olarak, makine kesintileri en aza indirilebilir. Bu, özellikle çok makineli işletim veya kötü görüşlü makineler için geçerlidir.

MAKİNE DEĞİŞİMİ: Mobil cihazlarda adım adım talimatlarla verimli makine değiştirme rutinleri uygulanabilir. İş arkadaşları görevler üzerinde paralel olarak çalışabilir, böylece zaman içindeki değişimi azaltır ve kâğıt ve Excel tabanlı talimatların yerini alır.

KALİTE GÜVENCESİ: Adım adım standart işletim prosedürleriyle, operatörlerinizin maliyetli hataları önlemek için atölyedeki en iyi uygulamaları izlemesini sağlarsınız. Kalite kontrolleri hareket halindeyken belgelenir ve ek evrak gerektirmez.

GÜVENLİK KONTROL LİSTELERİ: Operatörler, güvenlik olaylarını önlemek için akıllı telefonlarında güvenlik kontrol listeleri alır. Şimdiki gibi büyük kesintilerin olduğu zamanlarda, değişen gereksinimlere ayak uydurmak için dakikalar içinde daha güvenli çalışma kontrol listelerini uygulayabilirsiniz. Örneğin, fiziksel mesafeyi uygulamak için zorunlu temizlik talimatları veya kontrol listeleri.

HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE 4 BÜYÜK OPERASYONEL ZORLUK İPUÇLARI

FMCG şirketlerinin başarısının anahtarı, hız ve doğruluk olmak üzere iki önemli konuda yatmaktadır. Birden fazla coğrafi konumdaki dağıtım ve geniş bir tüketici tabanı, FMCG endüstrisi için de zorluklardır.

Ayrıca günümüzde ortaya çıkan birçok dijital medya ve dağıtım kanalı bulunmaktadır. 

FMCG’nin ticari büyüme fırsatları için faydalıdır. Bunu başarmak için, FMCG şirketlerindeki yöneticilerin zamana karşı yarışırken doğru kararlar verebilmeleri gerekir. Sadece şimdilik bir iş stratejisi yapmak değil, aynı zamanda gelecekteki işi tahmin edebilmek de gerekiyor.

Peki, şu anda hızlı tüketim ürünleri sektöründe çalışıyorsanız, var olan çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için ne yapmalısınız? Aşağıdaki incelemelere göz atın.

ÇOK SAYIDA RAPOR TOPLAYIN VE ANALİZ EDİN

FMCG şirketinin ticari faaliyetlerinden ayrılamayan bir husus da rapordur. FMCG yöneticilerinin kesinlikle her dağıtım noktasında satışların nasıl gittiğini bilmesi gerekir.

Bununla birlikte, FMCG endüstrisindeki ekipler, geniş dağıtım konumu nedeniyle genellikle rapor üretmeyi ve derlemeyi zor bulmaktadır.

Şirket hala elektronik tablo uygulamasını veya hatta kalem ve kâğıdı kullanıyorsa, raporlar oluşturmak çok zaman kaybettirecektir. Ayrıca hem sahada hem de karar verme düzeyinde ekip çalışmasının verimliliğini azaltabilir.

RAPOR SONUÇLARINDAN KAPSAMLI BİLGİLER EDİNİN

Genellikle hızlı tüketim ürünleri şirketleri, iç pazar araştırması verilerini, kuruluşun satış geçmişine ait veriler kullanır. Bu veriler önemlidir, ancak çeşitli müşteri temas noktalarına sahip bir sektörde FMCG, daha geniş bir içgörü gerektirir.

Verilerin manuel yöntemlerle toplanması, şirketin elde ettiği içgörüleri sınırlayacak ve verilerin bir araya getirilmesini zorlaştıracaktır.

Aslında, şirketlerin doğru satış ve pazarlama stratejisini desteklemek için zengin içgörüler elde etmek için dahili satış verilerini, pazar araştırmasını, satıcılardan gelen verileri, sosyal medyadan gelen geri bildirimleri ve diğer verileri birleştirmesi gerekir.

SATIŞLARI DEĞERLENDİRME VE TAHMİN ETME

Daha önce de belirtildiği gibi, FMCG yöneticilerinin gelecek için iş stratejileri tasarlayabilmeleri gerekir.

Şirketlerin satış geçmişine göre hangi ürünleri satacaklarını, ürünleri müşteri satın alma kalıplarına göre nasıl pazarlayacaklarını ve envanter ve depo yönetimini optimize edeceklerini belirlemelerine yardımcı olacak uygulamalara ihtiyaç vardır.

DOĞRU OPERASYONEL YÖNETİM UYGULAMASINI SEÇME

Çoğu FMCG şirketi, veri toplamak ve karar vermede kullanılan içgörüleri elde etmek için iş zekâsı uygulamalarına güvenir. Ancak bazen uygulama kapsamlı bilgi sağlamaz.

Hızlı tüketim ürünleri şirketlerinin zirvede kalabilmek ve mevcut ticari rekabette ayakta kalabilmek için hızlı değişimlere uyum sağlamanın yollarını bulması gerekiyor. İşte bu değişikliklerle başa çıkmanın üç anahtarı:

  1. Hangilerinin piyasada kalacağını belirlemek için her bir ürün kategorisi için risk ve faydayı değerlendirin,
  2. Geleneksel modelden yeni modele hem dijital hem de yenilikçi bir geçiş stratejisi planlamaya başlayın,
  3. Net bir iş dağılımı yapısı, başarı için bir zaman çerçevesi ve net bir rol dağılımı içeren bir eylem planı geliştirin.

HIZLI TÜKETİM MALLARI ENDÜSTRİSİNDE ORTAYA ÇIKAN TEDARİK ZİNCİRİ EĞİLİMLERİ NELERDİR?

TEDARİK ZİNCİRİ ÇEVİKLİĞİ

  • Değişen taşımacılık ve hızlı tüketim malları lojistik ihtiyaçlarına esnek çözümler.
  • Daha küçük gönderiler daha doğrudan ve daha hızlı tepkilere odaklandı.
  • Pazara hız kazandırmak ve gecikme riskini azaltmak için küresel arz ve talep değişikliklerini destekleyecek alternatif ulaşım modları gereklidir.
  • Hızlı tüketim ürünleri şirketlerinin kaynak alanlarını ürünlerin üretildiği ve satıldığı pazarlara kaydırmasıyla arz ve talebin bölgeselleşmesi.
  • Sağlayıcıların yoğunlaşması, FMCG şirketlerinin genel hedeflerine ulaşmak için iş ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışması gerektiği anlamına gelir.

TEDARİK ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİNİN YÜKSELİŞİ

  • Gerçek zamanlı görünürlük ve bulut tabanlı çözümler aracılığıyla veriye dayalı tedarik zinciri optimizasyonu.
  • Karar verme süreçlerini kolaylaştıran uçtan uca veri görünürlüğü.
  • Gelişmiş robotik, otonom teknoloji sistemleri ve katmanlı üretim ile Endüstri 4.0 ile geleneksel tedarik zincirlerinin dönüşümü.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAĞININ ARTMASI

  • En çevre dostu nakliye ve lojistik seçeneklerinde görünürlük.
  • Sürdürülebilirlik gündemini desteklemek için uzmanlık ve tavsiye.
  • Hızlı tüketim ürünleri tedarik zincirinde plastik ve atıkları azaltmaya daha fazla odaklanın.
  • Çevresel ve etik üretim tercihlerine uyumun vurgulanması ve sürdürülebilirlik etiketleri ile müşterilerin farkındalığının artırılması.

FMCG ŞİRKETLERİNİN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR

Hızlı Tüketim Ürünleri endüstrisi oldukça rekabetçidir ve başarısı yüksek sayılara ve tekrarlayan satışlara dayanmaktadır. Şiddetli pazar rekabeti ve satılan ürün başına düşük kar ile, FMCG şirketleri hayatta kalabilmek için mümkün olduğunca çok birim satmalıdır. Zorluklar şunları içerir:

  • Kar stratejisi, yüksek ürün kalitesini düşük maliyetle korurken tüketicileri satın almaya ikna etmek için akıllı pazarlama gerektirir,
  • Ürün son kullanma tarihini geciktirerek bozulabilir ürünlerin raf ömürlerini uzatmak,
  • Akıllı paketleme ve çevre dostu ürünlerle çevresel etkiyi azaltmak,
  • Teknolojik gelişmelerle maliyetleri düşürmek.

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konu & Yorumlar