Freight Forwarders uluslararası taşımacılık yapan bütün şahıs veya şirketlerdir. Kargo, feeder, deniz, hava, kara, demir, boru hattı, proje taşımacılığı yapan bütün işleri içermektedir. Her işin sonu yine forwardersa ulaşmaktadır. İthalat ihracat, dış ticaret, gümrük, E-Ticaret, lojistik, antrepo, depo vs. bütün işler freight forwardersla yapılmaktadır. Her şeyden önce bütün bu sektörlerin ve firmaların gözbebeğidir. Belli bölümlere ayrılmaktadır. Tek çalışma şekli ile her alana yetişemeyeceğine hepimiz kanaat getirmişizdir. Tek bir taşımacılık türü ile tek iş yapamamakta ve belli bir noktadan diğer belli noktalara da aktarma yollarıyla destek sağlamaktadır. Özellikle denizyolu taşımacılığında “Feeder” olarak destek sağlayıp limanlardaki yüklerinde azalmasına fayda sağlamaktadır.
İthalat ve ihracat işleriyle uğraşıyorsa eğer bir firma ya da şahıs muhakkak ki bir forwarder firması ile anlaşması olması gerekmektedir. Çoğu zaman kendini lojistik firması, nakliyeci olarak tanıtan forwarder firmaları aslında herhangi bir taşıma aracına sahip olmaksızın, komisyon üzerinden işlemlerini yürüten kurumlardır. Bazı forwarders firmaları tek ofisten oluşan küçük bir işletme olarak işlerini yürütse de bazı firmalar ise yüksek gelirli büyük işlere sahip uluslararası pek çok ülkede yerel merkezi olan devasa küresel firmalardır. Fakat bilinmesi gereken önemli bir durum vardır ki ölçek boyutları küçük, orta ya da büyük fark etmeksizin verdikleri hizmet aynıdır sadece finansal ve tanınmışlık açısından fark taşımaktadır. Freight forwarders’ın genel işi hem yük sahiplerinin hem de taşıyıcıların işlerini çok daha kolay bir hale getirmektir. Trafiğin akışını, navlunları ve bekleyen yüklerin ayrıştırılarak daha kolay işleyişi sağlamaktadır.
Günümüzde lojistik ve taşıma işleri gittikçe artış göstermektedir. Bunlarla beraber gümrükçü firmalarda ithalat ve ihracat işleri yapan personellerinde işleri de yoğunluk göstermekte ve zorlaşmasına engel olmak için forwarder firmasıyla iş yaptığı sürece bu işlemler kolaylık sağlanmaktadır. Yükleme programları bir yükün üretimden çıkıp yüklemeye hazır olması, ödemenin gelip gelmemesi, alıcının aciliyeti gibi pek çok konudan etkilenmektedir. Son dakika değişiklikleri olabilir spot fiyatlar, son an yüklemeleri, yüklenmelerin iptalleri, ertelenme yükleme yapılıp yapılmayacağı gibi son an durumları ile de freight forwarderler ilgilenmekte ve duruma yardımcı olmaları gerekmektedir. Freight forwarderlerın özel mümkünatları da bulunmaktadır. Özel ihtisas gerektiren proje taşımacılığı yapmaktadır. Forwarder firmaları ihracatçı ve ithalatçılara gümrük, depolama ve danışmanlık hizmeti de verebilmektedir. Forwarder firmaları kapıdan kapıya taşımacılık hizmetleri de vermektedir. Freight forwarder firmalarının genel olarak işlevleri; uluslararası ticarette bulunan firmalarla nakliyecileri ortak noktada buluşturmak, ithalatçı ve ihracatçı arasındaki operasyonu yürüterek iletişimi sağlamak, lojistik süreçlerin planlamasını, takibini ve kontrolünü yapmak, hukuksal süreçleri yönetmek, taşıma işlemi sırasında gerekli olan belgeleri hazırlamak olarak sıralanabilir. Freight Forwarderler aynı zamanda: sigortalama, depolama ve antrepo hizmetleri; ambalajlama, barkod ve etiketleme; operasyon ve sevk yönetimi, lojistik maliyet planlaması; dağıtım, stok, talep ve müşteri ilişkileri yönetimi; raporlama, performans değerlendirme; vergi mevzuat işlemleri, koordinasyon ve iletişimin sağlanması süreçlerinde aktif rol oynar.
FORWARDER İŞLETMESİNİN “YEDİ DOĞRUSU”
- Doğru Müşteri
- Doğru Ürün
- Doğru Miktar
- Doğru Fiyat
- Doğru Yer
- Doğru Zaman
- Doğru Kalite
FREIGHT FORWARDER SÜREÇLERİ
- Lojistik Yönetimi
- Taşıma Organizasyonu
- Taşıma Türünün Belirlenmesi
- Taşıyıcı Seçimi
- Depolama
- Gümrükleme
- Sigortalama
FORWARDER İŞ ÇEVRESİ TÜRLERİ NELERDİR?
- Yasal Çevre
- Pazarlama Çevresi
- Lojistik Çevresi
YASAL ÇEVRE NEDİR?
- Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar
- Yasal Düzenlemeler
- İlgili Bakanlık ve Müsteşarlıklar
- Gümrükler vb.
- Lojistik Çevre
- Taşıyıcılar ve Taşıma Operatörleri
- Acenteler
- Depo ve Antrepo İşletmecileri
- Sigorta İşletmecileri
- Gümrük Müşavirleri
- Pazarlama Çevresi
- Pazar ve Rekabet Yapısı
- Ekonomik, Politik, Doğal, Teknolojik, Sosyo-Kültürel Demografik Çevreler
- İşletme Kaynakları
- Pazarlama Stratejisi ve Taktikleri
FORWARDER’LARIN TAŞIMA ORGANİZASYONU ŞEMASINDAKİ YERİ
- Acente
- Forwarder
- İhracatçı
- Forwarder
- Uluslararası Taşıyıcı
- İthalatçı
NE ZAMAN VE NEDEN FREIGHT FORWARDER TERCİH EDİLİR?
İşletmeler; kaliteyi artırmak, taşıma maliyetlerini düşürmek, yetenekleri optimize etmek, müşteri memnuniyetini artırmak, yük bakımından oldukça yüksek olan ürünlerin nakliyesi sırasında yaşanabilecek olası problemleri en aza indirmek, geri dönüşüm maliyetlerinden kurtulmak, piyasaya karşı çeviklik kazanmak, talepteki dalgalanmalara cevap verebilmek, stok hızını artırmak ve taşımacılık sektöründe stratejik çözümler sağlamak için bu tarz işletmeler ile iş birliği yapar.
Müşteriden gelen talep doğrultusunda operasyon planlamasını da forwarderlar yapar. Sadece malın hareketi değil, hareketi esnasında malın niteliğiyle alakalı planlamaları da forwarder yürütür. Mesala belli bir sıcaklık aralığında yük taşınması gerekiyorsa ilgili şartları sağlayacak bir taşıma aracı bulmak ve planlamasını yapmak da forwarderın işidir.
Lojistiği birçok kez; bir malın, ürünün ya da yükün; farklı lojistik kanallar kullanılarak bir noktadan diğer noktaya teslimi olarak tanımladık. İşte bu önemli süreç içerisinde taşıyıcılar- armatörler ile yük sahipleri arasında köprü görevini oluşturan, organizasyonunu yapan, malın gemiye, tıra, trene ya da uçağa yüklenme aşamasından nihai varış yerine teslim olana kadar ki geçen süreden sorumlu olan firmalara “freight forwarder” denilmektedir. Freigt Forwarderlar, lojistik sağlayıcılardan temin edilecek hizmeti zenginleştirerek yük sahiplerine aktarırlar. Freigh Forwarder firmaların kendi uçakları, gemileri, tırları, filoları bulunmaz. Ancak piyasadaki birçok yük taşıyıcı ile güçlü ilişkileri ve anlaşmaları olan bu şirketler, herhangi bir yük sahibinin münferit olarak piyasadan alabileceğinden çok daha avantajlı rakamlarla ve koşullarla tüm lojistik süreçleri profesyonel bir şekilde yönetebilirler.
HİZMET ALANI GENİŞLİĞİNE GÖRE SINIFLANDIRMA
Tek Hizmet Sağlayıcılar: Karayolu, demiryolu, deniz veya hava taşımacılığı ile depolama, gümrükleme, sigorta işlemlerini kapsayan büyük çaplı bir veya birkaç firmaya genel lojistik hizmet verirler.
Özel Hizmet Sağlayıcılar: Genel lojistik hizmetlerin dışında taşınan eşyaya özel proje bazlı lojistik hizmetler vermektedirler. Değerli, tehlikeli, soğuk, sıcak veya ağır eşyalar; katı, sıvı, gaz halindeki kimyasalların taşınması ve bunların depolama gümrükleme, sigorta süreçlerini içermektedir. Müşteri profilleri sınırlı sayıda olup uzun süreli iş ilişkilerine dayanmaktadır.
Bağlantılı Hizmet Sağlayıcılar: Faaliyet konuları; kombine taşımalarda palet, konteyner, taşıma araçları, ambalaj tedarik hizmetleri, geri dönüşüm ve üretim atıklarının alınması, hızlı kurye ve paket hizmetleridir. Müşterileri ile, ilişkileri değişken ve kısa sürelidir.
Sistem Hizmeti Sağlayıcılar: Bütünleşik lojistik sistemleri sunarlar. Belli bir işverenin ihtiyaç duyduğu spesifik lojistik işlerini, rasyonel, güvenilir ve yüksek kalitede yapılandırırlar. Belirli bir işverenle, uzun süreli bir sözleşme kapsamında, birbirine sıkı sıkıya bağlı hizmetler bütünü sunar. Tanımlanmış görev kapsamında hizmetin kalite ve mali sorumluluklarıyla birlikte tamamını üstlenir.
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
Bir yanıt bırakın