Filo Yönetimi

FİLO NEDİR?

İlk önce Filo’nun kelime anlamına bakacak olursak, dizilmiş veya sıralanmış ürünler anlamına gelen bir kelime olduğu karşımıza çıkar. Filo kelimesinin askeri bir terim olarak anlamı ise aynı hizmeti yapmak için görevlendirilen uçak veya gemilerin tümüne verilen isimdir. Başka anlamlarına bakarsak Filo, aynı hizmeti yapmaları için görevlendirilen ve bir kumanda altında bulunan gemi veya uçaklardan meydana gelen birlik diye isimlendirilebilir. Kısaca söylemek gerekirse, belirli tür yük taşıyan ticaret gemilerinin tümü diyebiliriz.

TIRLAR

FİLO YÖNETİMİ NEDİR?

Son dönemlerde, özellikle akaryakıt ve yazılım firmalarının da gündeminde olan filo yönetimi, bilhassa da filo kiralama firmaları açısından oldukça önemlidir. Lojistik yönetiminin de önemli bir parçasını oluşturan filo yönetimi, şirketinize ait araçların bakımı, gerçek zamanlı takibi,  yakıt tüketimi gibi konularda gerekli olan bilgilere erişmenizi sağlar. Şirketiniz için etkili bir filo yönetimini oluşturmak için araç takip sistemi, taşıt tanıma sistemi gibi belirli teknolojilere sahip olmanız gerekir. Bu sistemlerin kullanımı şirketinize hem maliyet hem de verimlilik açısından birçok avantaj sağlar.

Filo yönetimi, firmaların veya kuruluşların ticari amaç ile kiraladıkları araçların operasyonel, finansal ve hukuki süreçlerinin yönetilmesini sağlayan tüm hizmetleri içerir. Bunun yanı sıra filo yönetim hizmeti, filonun takibini de kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu yönetim sürecini; tedarikçi, sürücü ve araç bazlı olarak tek inceleme alanına toplar. Firmalar için önemli stratejilerden birisi de filo yönetimidir. Filo yönetiminin doğru bir şekilde yürütülmesi hem kullanıcılar hem de tedarikçiler için büyük avantajlar sunar. Bu nedenle birden fazla kurumsal araç kullanımı söz konusu olduğunda filo yönetimi, firmalar için oldukça önemlidir.

Filo yönetimi terimine daha kolay bir bakış açısıyla yaklaşırsak da şöyle bir tanım yapabiliriz, işletmelerin araç parkında bulunan binek-ticari ve lojistik (nakliye) araçlarının araç satın alma/kiralama kararından – başlamak üzere bakım, sigorta, yasal yükümlülükler, yakıt tasarrufu, sürücü eğitimiyle ve 2.elde satışına kadar olan bütün sürecin verimli bir şekilde yürütülmesini içermektedir.

Ülkemizde 4 milyondan fazla şirket aracı mevcuttur. Bu araçların yönetiminin şirket ortaklarına, şirket müşterilerine, çalışanlarına, kanun koyucuya ve çevreye direk etkisi vardır. Firma bünyesinde oluşturulacak strateji ile iş sağlığı ve güvenlik, verimlilik, karlılık ve trafik güvenliğine olumlu katkıları olacak, muhtemel riskler önceden karşılanabilecektir. Filo yönetimi oluşturulurken temel bakış açısı; yenilikçi uygulamalar, maliyet kontrolü, optimum maliyet performans dengesinin korunması, araç filosunun sektörel gelişmeler doğrultusunda şekillendirilmesi, çevreci ve güvenlik bazlı yaklaşım olunmalıdır.

FİLO YÖNETİM ARAÇLARI

FİLO YÖNETİMİ’NİN AVANTAJLARI

  • En iyi araç ve filo yönetim uygulamaların firmanız ile uyumlu hale getirilimesi.
  • Sürdürülebilirlik, maliyet ve sürücü güvenliği gibi konularda detaylı bilgi.
  • Tedarikçiler ile stratejik ortaklıklara imza atmak ve büyük ölçekli finansmanlardan yararlanılabilmek.
  • Firma departmanlarındaki iş yükünün hafifletilmesi,
  • Rehberlik sağlayarak ve bilgi paylaşımı ile araç kullanıcılarının memnuniyetinin artırılması,
  • Değişikliklerin kolay bir şekilde uygulanması ile bu değişikliklere daha hızlı adapte olunabilmesi.

FİLO YÖNETİMİ’NİN BİLEŞENLERİ

Filo yönetimi nedir konusundan sonra ne çok merak edilen konulardan birisi de filo yönetim bileşenleridir. Bu bileşenler temel olarak dört bölümden oluşur. Bunlar yönetim (operasyon, belgelendirme, takip),destek araçları (çekici, römorklar, forklift ve vinçler),bakım-onarım (kademe, garaj) ve insan kaynakları bileşenlerinden oluşmaktadır. Bir işletmenin bünyesinde filo yönetim ekibi yoksa, filo yönetim hizmeti veren şirketlerin tercih edilmesi iş yükünün hafiflemesi gerekir. Filo yönetimi için bilinmesi gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Araç bakımı ve onarımının etkili bir şekilde yürütülmesi
  • Kazaların ve hasar işlemlerinin takibi
  • Araç bakım, onarım ve hasar dosyalarının tutulması
  • Kiralama sözleşmelerinin takibinin yapılması
  • Yakıt yönetimi
  • Sürücü ve araç güvenliğinin sağlanması için gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınması

ARAÇ FİLOSU NEDİR?

En kısa tanımıyla araç filosu, bir şirketin ulaşım ve/veya taşımacılık faaliyetleri için kullandığı taşıtların tümünü ifade eder.

Firmanız için araç filosu oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır bunlar;

Şirketinizin tüm gereksinimlerini karşılayacak geniş bir filo kurmak doğrusu pek kolay değil. Bunun için işletmenizde ihtiyaç duyulabilecek araç sayısı başta olmak üzere gereksinim alanları, toplam masraflar ve yasal süreçler gibi hususları önceden bilmeniz gerekiyor.

İhtiyaçlarınızı belirleyin ,ilk sırada bütçe değil, ihtiyaçlar gelir. Filo kiralamaya karar vermeden önce, şirketinizin ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamak için kaç adet araca ihtiyacınız olduğunu, araçların hangi nedenlerle gerektiğini ve şehir içi mi şehirlerarası mı kullanılacağını belirlemek gerekir.

TAŞIMACILIK

ARAÇ FİLO YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?

Filo yönetiminin amacı, şirket araçlarının kullanımında verimliliği sağlamak, faaliyetlerdeki üretkenliği artırmak ve bir işletmenin olabildiğince sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için tüm araç filosu performansını ve filo bakımını denetlemektir.

Filo yöneticisi ya da filo yönetim uzmanı, şirket aracı filosu operasyonlarından sorumludur. Araç bakımı, yakıt tüketimi ve yakıt maliyetlerini denetleme, sürücü yönetimi, varlık kullanımı, rota planlama ve şirket aracı kullanım üretkenliğini arttıran ve verimsizliği azaltan bir filo yönetimi sistemi uygulanmasını içeren sorumluluklarla görevlendirilir.

Filo yönetiminde başarıyı sağlayacak unsurlar, filo verimliliğini artırmak ve operasyonel maliyetleri düşürmeye yardımcı olmak için araç takip sistemleri ve filo yönetimi yazılımı kullanmaktır.

FİLO YÖNETİMİ TEMEL GÖREVLERİ NELERDİR?

SÜRÜCÜ GÜVENLİĞİ

Filo şirketleri ya da bir filo yöneticisi için en büyük zorluk, sürücülerin güvenliğidir. Güvenli sürücü davranışını sağlamak, bunun sürekliliğini sağlamak zor olabilir. Araçlarda kullanılan araç takip sistemleri veya araç içi kameraları gibi sistemler ve sürücülere güvenli sürüş eğitimleri aldırmak sürücü güvenliğini – sağlamak için katkı sağlar.

FİLO TAKİBİ

Sürücü güvenliğini ve şirket aracı kullanım verimliliğini sağlamak için, filo yönetimi sürecinde araçların takip edilmesi gerekir. Bu, basit bir iş gibi görünse de bir filoda ister 5 isterse de 5.000 araç olsun, araçları takip etmek zor olabilir. Filo yöneticileri, araçlarının konumunu ve sürüş istatistiklerini bilmek, filo operasyonlarının işlevliliğini sağlamak için filo araç takibi sistemleri kullanırlar.

TOPLAM MALİYET AZALTMA

İster yakıt yönetimi isterse de işletme maliyetlerini düşürmek için olsun, filo yönetimi ile daha az maliyetli ve verimli filo operasyonları oluşturmak, gereksiz harcamaları belirlemek ve bunları önlemek hedeflenir. İşletme, yakıt ve bakım maliyetleri hızla artabilir. Yakıt verimliliği programları veya araç varlık takibi yaparak maliyet tasarrufu sağlayan çözümleri belirlemek ve bir şirketin üretkenliğini arttırmasına yardımcı olmak, filo yönetiminin temel görevlerindendir.

ARAÇ EDİNİMİ

Bir filoyu etkin ve verimli bir şekilde yönetmek için, şirket filosunun kaç tane ve ne tür araca ihtiyacı olduğunu öngörmek gerekir. İhtiyaç duyulduğunda yeni araçlar satın almak ya da araç kiralamak kolay görünebilir, ancak filo araç kullanımını doğru bir şekilde anlamak ve öngörmek, şirket araç politikasını ve stratejisini doğru bir şekilde belirlemede çok önemlidir. Tercih edilen araç sınıfı, araç işletme maliyetleri ve hatta 2. el satış değeri sağlıklı bir araç edinme stratejisine katkıda bulunan önemli faktörlerdir.

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ

Çalışan memnuniyetini sağlamak filo yönetiminde her zaman önemli hedeflerden biridir. Çalışanların görevlerine uygun araç sınıflarından araçlar sağlamak çalışma koşullarını geliştirdiği gibi çalışanın firmasına olan aidiyet duygusunu da arttırmaktadır. Filo yönetiminde şirket aracı sağlayarak çalışan memnuniyeti arttırmak sıkça görülen bir yaklaşımdır.

KAYNAKÇA

https://www.turuncuaractakip.com/blog/filo-yonetim-sistemi-nedir-bilesenleri-nelerdir-11

https://www.bayfilo.com/post/filo-y%C3%B6netimi-nedir-ara%C3%A7-filo-y%C3%B6netimi-nas%C4%B1l-yap%C4%B1l%C4%B1r

https://www.bayfilo.com/post/filo-y%C3%B6netimi-nedir-ara%C3%A7-filo-y%C3%B6netimi-nas%C4%B1l-yap%C4%B1l%C4%B1r

https://www.hedeffilo.com/haberler-ve-duyurular/filo-nedir-arac-filosu-olustururken-dikkat-edilmesi-gerekenler-nelerdir#:~:text=En%20k%C4%B1sa%20tan%C4%B1m%C4%B1yla%20ara%C3%A7%20filosu,kulland%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20ta%C5%9F%C4%B1tlar%C4%B1n%20t%C3%BCm%C3%BCn%C3%BC%20ifade%20ediyor.

https://multinet.com.tr/filo-akaryakit-yonetimi

https://www.leaseplan.com/tr-tr/blog/filo-kiralama/filo-yonetiminin-avantajlari/

https://www.hedeffilo.com/haberler-ve-duyurular/filo-yonetimi-nedir-filo-yonetiminin-avantajlari-nelerdir

 

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar