Dorse Nedir?

Römork, karayolu taşımacılığında sıkça gördüğümüz ve duyduğumuz çekici ve benzeri taşıma araçlarının arkasına motorlu araç olmadan çekilen yük için kullanılan lojistik bir araçtır. Tamamen özel bir çözüm sağlayabilecek çeşitli treylerler vardır. Bir dorse için başka bir isme treyler denir.

Basitçe söylemek gerekirse, bir römork, bir traktörün arkasında oturan ağır hizmet tipi bir araçtır. İki farklı tip treyler kullanılmaktadır. Treyler ve treyler aynı anlama sahiptir. Treyler kelimesi Türkçe’ye Amerika’da treyler üreten bir firmanın (Dorsey Trailers) markasından günümüze kadar gelen treyler kelimesinden yerleşmiştir.

Römorkla traktörü birbirine bağlayan cismin adı halk dilinde pim olarak adlandırılır. Pin için gerçek sektör adı Kingpin’dir. Traktör pimleri traktör masasına takılarak traktör ve treyler birleştirilir. Pim kilidi kilitlenir ve araç hareket eder.

DAMPER NEDİR?

Römork ve damper modelleri birbirine az çok benzese de ayrı ayrı ele alınabilir.

DAMPER: Genellikle özel olarak tasarlanmış kamyonlara damperli kamyon denir ve şantiyelere dökme malzemelerin taşınmasında kullanılır. Damperler özellikle ağır ve ağır yükler taşırken çok etkilidir.

Günümüzde, gerekli yüklerin güvenli bir şekilde taşınması için birçok farklı tasarım ve boyuttaki treyler ve damperler yaygın olarak kullanılmaktadır.

DORSE FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR

Römork fiyatları genel olarak marka, model ve kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda treyler fiyatı da boyutuna göre ön plana çıkıyor. Tabii ki fonksiyonel yapısı ile özellikle çeşitler açısından farklılık gösterebilmektedir.

  • Konteyner kilidi olan modeller
  • Çift eksenli kaldırma modeli
  • Kılıç Fragmanı Tasarımı
  • Disk fren modeli
  • Kasayı aç veya kapat

Bu sayede farklı treyler ve damper modelleri birçok farklı tasarım ile ele alınabilmektedir. Öte yandan bu yapıların altındaki çeşitler de fiyat farklılıklarına neden olabilmektedir.

DORSE (TREYLER) ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sektörde en çok kullanılan treyler tipi standart olan Pilot treylerdir. Jumbo, eskiden hacimli metreküp ürünler için kullanılırken, şimdi dev Optima treylerleri kullanıyor.

Çeşitleri Sal Römorklar, Tenteli Pilot Römorklar, Jumbo Römorklar, Kamyon Römorkları, Frigo Römorklar, Lowbed, Havuz Römorkları, Damperli Römorklar ve Bulk Base’dir.

DORSE ÇEŞİTLERİ

SAL DORSE

Sal treyler klasik treyler tasarımlarının aksine yan ve üst kapaksız üretilen treyler çeşitleridir. Bu tip treyler özellikle farklı boyutlarda veya üstü kapalı bir treyler ile taşınamayacak kadar uzun ürünlerin taşınması için kullanışlıdır.

Sal treylerin kullanıcılara sunduğu en büyük avantaj, istenilen ürünü treylere yükleme kolaylığıdır. Römorkun üstü ve yanları tam açık olduğu için istenilen yerden treylere yüklenebilir. Sonuç olarak, doğrudan römork kapağından yüklenmesi zor olan ürünler için de zaman kazanılabilir. Yukarıdan veya dışarıdan yüklenmesi gereken ürünlerin taşınması için genellikle radyeler tercih edilmektedir. Sal treylerlerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için ebat seçenekleri de üretilmektedir. Ancak bu tip treyler genellikle maksimum 18 metre uzunluğunda tasarlanmaktadır.

SAL DORSE

LOWBED DORSE

Lowbed treyler de radye benzer şekilde üst kapağı ve yan kapakları olmayan bir treyler türüdür. Low bed treylerlerin sal treylere göre en büyük farkı, low bed treyler kullanılarak daha yüksek tonajlı ürünlerin kolaylıkla taşınabilmesidir. Low-bed treyler tipinde yüklenebilecek maksimum ağırlık, treylerde kullanılan dingil ve tekerlek sayısına göre değişmektedir. Low bed tipi treyler üretiminde belirli bir boy sınırı yoktur. Bu sayede Lowbed treylerler çok uzun ve yüksek ürünlerin taşınmasında ilk tercih olmaktadır.

LOWBED DORSE

TENTELİ DORSE

Tenteli treyler sistemi, kapalı bir treyler üzerinde taşınması gereken ürünlerin yandan yüklenmesine de olanak tanır. Römork arkadan yüklenebilmekte iken yan tente tamamen açılarak ürün yandan yüklenebilir. Bu nedenle normal şartlarda treylerin arka kapağından yan tenteden yükleme yapılması firma için daha hızlı bir çözüm sağlamaktadır.

TENTELİ DORSE

RÖMORK

Treyler genellikle klasik bir treyler sistemine verilen isimdir. Traktör ile aracın arkasını ve öndeki taşıyıcı aracın oluşturduğu aracı birbirine bağlayan treyler kısmına genel olarak treyler denir. Çekme sistemi, çekme için ön ve arka olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Tek bir treyler kullanan bir yarı treyler taşıma aracına genellikle kamyon denir. Römork boyutu ve taşıma kapasitesi de ihtiyaca göre çeşitli ebatlarda tasarlanmaktadır.

RÖMORK

FRİGO TIR

13,60 Frigo Tır adı verilen soğutmalı Frigo treyler (römork) ekipmanı. TIR terimi halk arasında kullanılmaktadır. Taşımacılık sektöründe frigorifik treyler veya semi treyler olarak adlandırılır. Sektörde kullanılan farklı isimler şu şekildedir: Termoking treyler, frigorifik treyler, frigorifik treyler, frigorifik treyler olarak anılır.

FRİGO TIR

DORSE ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Her treyler tipinin kanun gereği kendi ölçüleri vardır. Bu nedenle treyler tipi ile taşınması daha dezavantajlı olan ürünler için aynı treylerin farklı ebatları yerine farklı tip treyler seçmek daha iyidir. Römork taşıma kapasitesi ve hacmi de treyler tipine göre değişiklik göstermektedir. Peki, aracın treyler boyutu ve treylerin taşıma kapasitesi nedir?

TENTELİ TIR: Tenteli kamyonlarda kullanılan klasik ölçüler 13.6 metre uzunluğunda, 2.42 metre genişliğinde ve 2.4 metre yüksekliğindedir. Römork uzunluğu ve yükseklik birimleri üreticiye göre değişiklik gösterse de genişlik, tüm yalın hareket türleri için aynıdır. Tenteli kamyonun taşıma kapasitesi yaklaşık 79 ile 86 metreküp arasında değişmektedir. Tenteli dev kamyonda yükseklik klasik 2,4 metreden 3 metreye çıkarıldı. Yüksekliği 3 metreye ve taşıma hacmini 100 metreküpe yükseltin.

Optima ve maxima olmak üzere 2 farklı brandalı kamyon vardır. Tente için en iyi kamyonun yüksekliği yaklaşık 2.45 metredir. Geleneksel tenteli kamyonların aksine genişlik 2,72 metredir. Taşıma kapasitesi yaklaşık 90 metreküptür. Tenteli maxima kamyonlarda yükseklik 2,85 metreye kadar çıkıyor. Yükseklik arttıkça taşıma kapasitesi de 95 metreküpe çıkmaktadır.

JUMBO TIR: Büyük kamyon standardında üç farklı ebat seçeneği belirtilmiştir. Tenteli kamyonlara göre treyler yükseklikleri ve kamyon tipi değişirken, jumbo kamyonlarda tüm ebat seçenekleri jumbo kamyon olarak adlandırılır. Branda kamyona benzer şekilde, büyük kamyon 13,6 metre uzunluğundadır. Ancak dev kabuk 2.42 metre genişliğinde. Ancak Jumbo kamyon araçlar için treyler yükseklikleri 2,55m ile 2,95m arasında değişmektedir. Yükseklik değeri arttıkça Jumbo kamyonun toplam taşıma kapasitesi 79 metreküp ile 83 metreküp arasında değişmektedir.

FRİGO DORSE (TREYLER)

Genişlik: 250 cm

Uzunluk: 13.60 metre

Yükseklik: 270 cm

Maksimum Tonaj Taşıma Kapasitesi: 24 – 25 ton

İşin Dereceleri: -18 ile +20 arası.

LOWBED TIR: Lowbed kamyonlar genellikle uzun ve ağır yükleri taşımak için kullanılır. Bu nedenle Lowbed kamyonlar standardı belirlemez. Bunun yerine Lowbed kamyonlar ihtiyaca göre özel olarak tasarlanabilir.

KAYNAKÇA

https://www.milliyet.com.tr/egitim/dorse-nedir-ve-damper-nedir-dorse-fiyatlari-neye-gore-belirlenir-6427080#:~:text=Dorse%3A%20K%C4%B1saca%20ara%C3%A7lar%C4%B1n%20arka%20b%C3%B6l%C3%BCm%C3%BCndeki,kamyon%20arkas%C4%B1%20kasalara%20damper%20denir.

https://www.etasimacilik.com/blog/dorse-nedir

lojistik.tc/Dorse Nedir?

lojistik.tc/Frigo Taşımacılık Nedir?

lojistik.tc/Dorse Nedir? Treyler Ölçüleri ve Dorse Çeşitleri

https://www.yolda.com/blog/tasimaciliga-en-uygun-dorse-tipleri

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar