Dijital Pazarlama aslında baktığımız zaman günümüz de çok şeyi ifade etmektedir. Dijital Pazarlama daha fazla müşteriye, daha doğru kitleye, daha hızlı ve daha etkili ulaşmak için işe yaran stratejilerin hepsidir. Dijital pazarlamada reklam değerleri net bir değerlendirme ölçütü ile ölçülür. Doğrudan spesifik kitleye hitap edilebilir ve müşteri ile doğrudan iletişim kurulabilir. TÜİK araştırmalarına göre 16-74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım alanlarının %79 u evden giriyor. Başlı başlına bir yaşam stilini haline gelen dijital pazarlama her alanda hayatımıza parmak basmaktadır. Gıda, tekstil, eğlence, taşıma vb. Birçok alan birçok şeyi ifade etmektedir. Gelişimi hızlı bir şekilde gerçekleşemese de ifade ettiğin anlam birdenbire fazla bir anlam kazanmıştır. Dijital pazarlama hizmet alanıdır. Dijital ve elektronik ortam da verilen hizmettir. Gelişen teknolojiye ayak uydurmaktır. Dijital pazarlama bir markanın ya da bir firmanın ürün satımı ya da tanıtımı için dijital ortam da sürdürdüğü bir alandır. Dijital pazarlama aslında teknoloji ortaya çıktığından beri kullanılan fakat adlandırılması tam anlamıyla sağlanmayan bir alandı. Günümüze sadece “Dijital Pazarlama” diye adlandırılması kaldı. Teknolojinin doğumundan şimdiki insanlığa eşlik eden bu pazarlama biriminin hayatımızın her yerinde görmekteyiz. Dijital pazarlama, E-Ticarete de aktif olarak yüksek oranda etki etmektedir. Ortak alan olarak görünse de farklılıkları vardır. Dijital pazarlama en yeni geliştirilmiş açık pazarlama alanıdır. Günümüzde insanların %50 si internet kullanmaktadır bu durum da satış tekniklerindeki dönüşümleri nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. E-Ticaret mobil pazarlamacılık birimi ve dijital pazarlamayı alternatif yöntem olarak kullanarak satış yaptırır. Dijital pazarlamayı önemsemeyen, dikkate almayan firmalar ve markalar rakiplerine oran geri de kalabilirler. Tanıtım artık broşür, afiş vb. durumlardan ziyade dijital ortam da elektronik afişler, dijital reklamlarla sağlanmaktadır. Dijital pazarlama geleneksel pazarlama yöntemlerinden ziyade en güncel haliyle kullanılmaktadır. Dijital pazarlama ve dijital kanallar aracılığıyla kendinizi gösterip, markanızı tanıtabilir, satışlarını arttırabilir, müşterilerinizle daha sistematik bir ilişki kurabilirsiniz.
Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Pazarlama yöntemlerinin sınırı yoktur. Siz bile kendinize daha önce yaratılmamış bir pazarlama stratejisi yaratabilirsiniz. Ama sonuç olarak her bir strateji diğerinden farklıdır. Dolayısıyla etkilerinin ve geri dönüşlerini de farklı olması da muhtemeldir. Bu yüzden her geçen gün yeni pazarlama stratejisi ile karşılaşabiliyoruz. Aslında bu yeni stratejilerinde büyük çoğunluğu mevcut dijital pazarlama tekniklerinin türevleri olarak karşımıza çıkar. Bu durum da pazarlama tekniklerini geleneksel ve dijital olarak ayırmamız mümkündür.
Maliyet: Her şeyin başı bir nevi maliyetle belirlenmektedir. Kaliteli bir işten işinde diğerlerinden daha iyi olduğunu düşündüğümüz influencer, blogger, oyuncu vs. kişiler ve kişisel hesaplar gibi Geleneksel pazarlamanın temel araçları televizyon ve gazetedir. Basılı mecranın ve profesyonel reklam filmlerinin geniş bir bütçe gerektirdiği de bilinen bir gerçektir. Dijitalde ise pazarlama süreçlerinin çoğuna ücret ödemeniz gerekmez, yapacağınız ödemeler içinse çok geniş bir bütçeye ihtiyacınız yoktur. Örneğin sosyal medyada sadece reklam için para ödersiniz.
Zaman ve Süreklilik: Geleneksel pazarlama yöntemleri ile yapacağınız reklamalar belirli zaman dilimlerinde tüketiciye gösterilir ve potansiyel müşterileriniz o zaman dilimlerinde sizin reklamlarınızı görmeyebilir. Süreklilik sağlamak zor olduğu için marka bilinirliği de yavaş olur. Dijital de böyle durum pek söz konusu değildir. Dijital pazarlama ile reklamlarınız 7/24 yayında olur. Viral olacak bir reklam da marka ya da firma bilinirliğinizi hızlı bir şekilde arttıracaktır.
İletişim ve Etkileşim: Tek yönlü reklam yapmaya olanak tanıyan geleneksel pazarlama ile müşterilerinizin tepkisini ölçemezsiniz. Çünkü bu yöntemde müşterileriniz reklamı gördüğünde ya da duyduğun da ne tepki verdiğini ne istediğini görüp anlayamazsınız. Dijital pazarlamanın özellikle sosyal medya kolunda bunu çok hızlı ve aktif bir şekilde anlayabilirsiniz ve satışları da etkiler. İnsan psikolojisine en hızlı etki eden ve etkiye tepkiyi en hızlı aldığımız kollardan en aktif olanıdır.
Performans Analizi: Dijital reklamların ölçülebilir olması büyük bir avantajdır. Geleneksel reklamların ne kadar izlenildiği bilinmezken dijital pazarlama da öyle değildir her şey yansıtıldığı paylaşım yapıldığı dakikadan itibaren görülmeye ve hesaplanmaya başlamaktadır. Ayrıca bir ürünün satışı söz konusu olduğu zaman paylaştığın ürünün kontrolünü yaparak kaç kişinin tıkladığını ve o ürünü satın aldığını görebilirsiniz.
Hedef Kitle Erişimi: Şans faktörüne geleneksel pazarlama sisteminde daha çok ihtiyaç duyarsınız. Çünkü reklamlarınızı görenler sizin potansiyel müşterileriniz olmayabilir fakat dijital pazarlama da sistem bu şekilde değildir. Potansiyel müşterilerinize direk hitap eden kitleye karşı reklamlarınızı sunarsınız ya da hedef kitleye direk sunmasanız bile siz reklamı piyasaya sürdükten sonra dijital pazarlama ile hedef kitleniz otomatik belirlenecektir ve siz de artık seçici/seçilmiş birimler olarak reklam sunumu yapmaya başlayacaksınızdır.
Dijital Pazarlama Nerelerde Kullanılır?
- İnternet sitelerinde
- Sosyal medya kanallarında
- Blog postlarında
- İnfografiklerde
- Online PR çalışmalarında
- Logo, font ve renk gibi marka değerlerinde
- Etkileşimli araçlarda
- Satış tekniklerinde
- Etkili satış birimlerde
- Pazarlamanın çoğu alanlarında
Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?
- İçerik Pazarlama Teknikleri
- Sosyal Medya Araçları
- Mobil Araçlar
- Site İçi Promosyon, Kampanyalar
- Hedefleme
- Online Katalog
- İnternet Sitesi
İçerik Pazarlama Teknikleri: Markalar ve firmalar için hikaye anlatımıdır. Dikkat çekici haberler, resimler, videolar ya da haberler yapılır. İyi bir hikaye, etkili bir içerik barındırırken, özgün, dinamik ve paylaşılabilir olmalıdır. İçerik pazarlama birebir ilişkiniz bulunmayan farklı tüketici grupları için hikayenizi veya mesajınız için daha geniş kitlelere ulaşabilmenize büyük bir olanak sağlar. İçerik ne kadar iyi etkili olursa olsun, sık görülme gerçekleşmiyorsa etkili olmayacaktır.
Sosyal Medya Araçları: Sosyal medya araçları markanızı ve firmanızı insanlaştırmak ve hedef kitlelere daha kolay ulaşabilmek için kullanılan bir araç şeklidir. En iyi pazarlama birimi haline gelmiştir. Etkili, güçlü dijital pazarlama stratejisidir. Sosyal medya dijital pazarlama alanında önemli derecede bir anlam taşımaktadır.
Mobil Araçlar: Akıllı telefon, tablet vb. gibi çeşitli mobil formatlı araçlar için tasarlanmış web sitenizin olması işletmeniz için rekabet ortamını sağlar. Hedef kitlenin istek ve davranışlarının ne anlama geldiğini anlamak, gerekli olanı en üst düzeye çıkarmak için hedef oluşmayı sağlayan hareketli pazarlama tekniği size olanaklar sağlar.
Site İçi Promosyonlar, Kampanyalar: Kullanıcıları tetikleyen ve harekete geçirip alışveriş yapmasını sağlayan kampanya ve promosyonlar dijital pazarlama tekniğinin etkili satış tekniklerinden biridir. Siteniz aracılığıyla hedef kitlenize ve potansiyel müşterilerinize sunacağınız kampanyalarla satışınızı arttırabilir müşteri ziyaretlerini kara dönüştürebilirsiniz.
Hedefleme: Potansiyel hedef kitlenin zihninde markanızı ve ürününüzü tutmak için basit güçlü bir yol olan pazarlama tekniği çerez yerleştirme yoluyla müşterileri izleyip onlara web site üzerinden ürün reklamı göstermeye yarayan hedefleme yöntemidir. Doğru satış tekniği, doğru pazarlama yöntemi ile daha sağlam bir hedef kitlesi oluşturulabilir.
Online Katalog: Bilgi Merkezi koleksiyonlarında bulunan tüm bilgi kaynaklarının kayıtlarına ulaşım sağlayan elektronik katalogdur. Bilgi kaynağına ait bibliyografik bilgiye erişim: Başlık (Eser adı), yazar adı, seri bilgisi, notlar, özet, konu başlığı, içindekiler vb. şeyler barındırmaktadır. Dijital pazarlamanın ana merkezlerinden birisidir. Tanıtım ve hedef kitleye ulaşım için gereken birçok şeyi içinde barındırmaktadır.
İnternet Sitesi: İnternet sitesi dijital pazarlama ve E-Ticaretin yapılabilmesi için gereken en önemli şeydir. İnternet sitesi olmadığı müddetçe hiçbir şekilde tanıtım ve hedef kitlesi oluşturulamaz. Her şeyin yapıldığı, danışıldığı ve tüm gerekçeleri sağlayan yerdir.
Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- İçerik Pazarlaması
- E-Posta Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması
- Affiliate Marketing – Satış Ortaklığı
- Influencer Marketing
- Yeniden Pazarlama (Remarketing)
- SEM (Search Engine Marketing “Arama Motoru Pazarlaması”)
- Görüntülü Reklamlar (Display Advertising)
- Viral Pazarlama
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Son yılların Trend Topic listesinden düşmeyen SEO, dijital pazarlamanın temelini oluşturan yöntemlerden birisidir. E-Ticaret sitesinin arama motoru kurallarına uygun hale getirilerek ilgili aramalarda sonuçların en üst sıralarında olmasını sağlayan yöntemdir.
İçerik Pazarlaması: Maddi gelirden ziyade güven ilişkisi ile müşteri kitlesi oluşturan ir pazarlama stratejisidir. Temelinde satış yapmak olsa da asıl amaç belirli bir hedef ve müşteri kitlesi oluşturmaktır. Müşteri kitlesinin ve asıl hedef kitlesinin ilgisin, çekmektir. Eğitim vermek, bilgi vermek ve marka değerini arttırmaktır. Mevcut müşterilerin, mevcut konumda kalmasında önemli rol oynayan pazarlama birimidir.
E-Posta Pazarlaması: Dijital pazarlamanın türleri arasında en spesifik olan hedef kitlelere doğrudan ulaşabilen, ürün, hizmet, kutlama, hizmet tanıtımı, teklif sunma gibi ticari çıkar barındıran işlerin mail yoluyla halledilmesidir.
Sosyal Medya Pazarlaması: Ürün ve hizmet tanıtımlarının sosyal medya ağlarını kullanarak yapılmasıdır. Düşük bütçe ile daha geniş kitlelere daha hızlı bir şekilde ulaştığı için daha çok ve sıklıkla tercih edilen pazarlama birimidir.
Affiliate Marketing – Satış Ortaklığı: Kullanıcı tarafından yapılan reklam veya satış olarak tanımlayabileceğimiz affiliate marketing türünde kazanç elde eden iki taraf vardır. Satış ortağı, farklı rollere bürünerek pazarlama ya da önerme yöntemi ile ürün veya hizmetin satılmasını sağlar. Üretici üründen kazanç sağlarken satış ortağı da komisyon kazanır. Influencer marketing ve viral pazarlama yöntemleri de affiliate marketing grubuna dahil edilebilir.
Influencer Marketing: Geleneksel pazarlama reklamlarında, potansiyel müşterilerin takip ettiği ünlüler rol alır. Dijital pazarlama reklamlarında ise dijital dünyanın ünlüleri rol almaktadır. Sosyal medya fenomeni olarak adlandırdığımız hedef kitlesi ve hitap ettiği kişi sayısı fazla olan kişiler genellikle bu işi yapmaktadır.
Yeniden Pazarlamam (ReMarketing): Yeniden pazarlamanın e-ticaret siteleri için önemi büyüktür. ReMarketing basit bir tanımla; ziyaret edilen bir sitenin, daha sonra ziyaret edilen başka bir sitede reklamının yayınlanmasıdır. Bu sayede e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan çıkan kullanıcıların geri dönmesi ve alışveriş yapması sağlanabilir.
SEM (Search Engine Marketing “Arama Motoru Pazarlaması”): Arama motoru pazarlaması, arama motorlarının sonuç sayfalarına reklam verme yöntemidir. SEO ile organik yollarla ulaşılabilen üst sıralara, SEM ile daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ulaşılabilir fakat SEM ücretlidir. Dolayısıyla başarısı bütçeye bağlıdır.
Görüntülü Reklamlar (Display Advertising): Reklamlar pazarlamanın, görüntülü reklamlar ise dijital pazarlamanın temel yapı taşlarındandır. Reklama konu olan ürün ya da hizmet, görüntülü reklamlar ile açık ve net bir şekilde gösterilebilir. Bu da kullanıcının yeterli bilgiye tek bir reklam ile ulaşarak reklam veren firmaya yönelmesini sağlar.
Viral Pazarlama: Geleneksel pazarlamada da uygulanan bir yöntem olmakla birlikte dijitalde daha etkili bir hale gelmiştir. “Gizli pazarlama” da diyebileceğimiz bu yöntemde reklam, üretici ya da satıcı tarafından yapılmaz. Influencer ve affiliate yöntemlerinde olduğu gibi bir kullanıcı tarafından ürünün bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Bu yöntem bloglarda ve e-postalarda da sıklıkla kullanılır.
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
Bir yanıt bırakın