Merhaba sevgili okuyucularım, öncelikle 30.10.2020’de İzmir’de yaşanan depremden dolayı üzgünlüğümüzü belirtmek isterim. Elbette ki beşeri faktörler dışında yaşanan doğal faktörlere söylenecek sözüm yoktur. Sismik hareketlerin insan eliyle durdurulması söz konusu değildir. Fakat her zaman dediğim gibi bizleri öldüren deprem değil sağlam yapılmayan betonarme yapılardır. Yaşanan bu acıların ve zararların en aza indirilmesi için daha sağlam yapılar, acil durumlarda senkronize çalışmalar ama en önemlisi de halkın bilinçlendirilmesi olacaktır. Son günlerde maalesef ki bu tarz acil durumlarda yaşam üçgeni oluşturmanın önemini daha da iyi anladık. Vefat edenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileriz. Umarız ki böylesi acılar bir daha yaşanmasın.
Bu haftaki konumuz literatüre 2018 yılında girmiş olup hakkındaki araştırmalar sınırlı sayıdadır. Ben de sizler için var olan çalışmaları tekrardan kaleme aldım. Şimdiden zaman ayırıp okuduğunuz için ve gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim…
BUTİK NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?
Türk Dil Kurumunun tanımına göre butik; giyim ve süs eşyası satan dükkandır. Etrafımıza baktığımızda butik kelimesini en çok otellerde görürüz. Butik otel kavramı kendilerini evlerinde hissedebilecekleri konforu sağlayan, oda sayısı az ve şık bir tür otel olarak tanımlanır. İncelemeleri daha da detaya indirecek olursak bunun dışında kullanıldığı yerleri görmüş oluruz. Örneğin Butik Üretim, Butik Üniversite, Butik Dershane, Butik Mağaza, Butik Hastane, Butik Lokanta…
TANIMI VE AMACI
O halde butik kavramının genel olarak amacına bakacak olursak, verilen hizmetin daha da özelleştirilmesidir.
Bu kavram, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan insan, ürün veya hizmet gereksinimlerinin sistematik bir yaklaşım ve çalışanların katkısı ile sağlanan toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra öncelik sırasına göre süreç ve müşteri odaklı olmak daha da önem kazanmıştır. Süreç odaklı çalışan işletmeler; lojistik, tedarik zinciri ve operasyondaki gelişmeleri takip ederek müşteri ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara yönelik alınan tedbirlerle yakından ilgilenmeli ve bu tedbirleri hızlıca hayata geçirebilmek zorundadırlar.
Bir işletme için nasıl ki maddi sermaye önemliyse entelektüel sermaye de o kadar önemlidir. Çünkü entelektüel sermaye; işletmeyi pazarda var eden ve onun değerinin yükselten en önemli yatırımdır. Entelektüel sermayenin oluşabilmesi için de elde tutması en zor olan ilişkisel sermayeye sahip olması gerekir. İlişkisel sermaye, işletmeye katma değer sağlayacak tüm ilişkilerdir. Müşteri memnuniyeti ve bağlılığı, firma imajı ve marka değeri en önemli unsurlarıdır.
Tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektöründe de müşteri memnuniyeti ve bağlılığı çok önemlidir. Lojistik sektöründe hizmet veren firmaların ar-geyi ihmal etmemesi ve gelişen teknolojiye ayak uydurmaları ilişkisel sermayeye katkı sağlar. Bununla alakalı olarak butik lojistik kavramı, firmaların verdiği hizmetlerden sabit bir uygulama olmayıp müşteriye özel hazırlanan bir hizmettir. Bu hizmetin amacı; alınan kalitenin arttırılması ya da iyileştirilmesi, memnuniyet oranının yükseltilmesi ve var olan hizmetin dışında müşteriye özel olarak hazırlanmasıdır.
SEKTÖRLERDE BUTİK KAVRAMININ ORTAYA ÇIKIŞ FİKRİ
1945’te yani İkinci Dünya Savaşından sonra yaşanan büyük can kayıpları ve çökmeye gelen ekonomiden dolayı mal ve hizmet üretimi neredeyse durmuştur. Yaşanan zorluklar her ne kadar güç olsa da yaşam devam etmekte ve ihtiyaçlar bitmemektedir. Bu dönemde yapılan araştırmalar hizmet üretimi ile kalitesinin artırımı ve iyileştirilmesi üzerinedir. Araştırmacılar geliştirilen stratejiye “NİŞ PAZARLAMA” adını vermişlerdir.
Niş pazarlamanın genel amacı; müşteri taleplerini doğru anlamak, karşılamak ve müşteri ile güçlü bağlar kurmaktır. Niş pazara kelime olarak bakıldığında dar tüketici grubu olarak geçmektedir. Sınırlı tüketicisi olan bu grubun ihtiyaçları baz aldığı için büyük firmaların pek ilgilenmek istemediği bir pazardır. Çünkü işletmeler için yüksek maliyet ve emek, diğer pazarlara nazaran daha az kazanç anlamına gelir. Dolayısıyla rekabet durumu yok denecek kadar azdır.
Lojistik sektörü hizmet odaklı bir sektördür. Dolayısıyla verilen hizmetin kalitesi daima iyileştirilmeli ve müşteri memnuniyeti önde gelmelidir. Fakat bu iyileştirmede lojistik sektörü tek başına yeterli değildir. Dış ticaret, üretim ve tedarikçi firmalarla entegre olarak çalışmalıdır. Böylesi iyileştirme çalışmaları da beraberinde rekabeti getirir.
Niş pazar, lojistik sektöründe de başlı başına kullanılan bir uygulamadır. Depolanan, paketlenen, elleçlenen ya da sevkiyata hazırlanan mallar için müşterilerin özel istekleri olabilir. Örneğin, firmanın talebine göre depoda belirli bir süre bekleyecek olan malların paketleme işlemlerinin firmaya özel olarak yapılması gibi.
BUTİK LOJİSTİK NEDİR?
Lojistik firmasının, hizmet vereceği müşteriye özel olarak var olan uygulamaları dışında ek hizmette bulunmasıdır.
Yapılan bazı araştırmalara göre butik lojistik hizmetinden yararlanan firmaların tepkileri şu şekildedir:
- Hizmet memnuniyeti artmıştır.
- Tüm lojistik hizmeti paket halinde tek bir firmadan alınmıştır.
- Butik lojistik hizmeti maliyetli olsa dahi firmalar tarafından kabul görünmüştür.
Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet