Günümüz taşımacılığında neredeyse vazgeçilmez bir ekipman haline gelen konteynerler (kökeni İngilizce’de “koruma” anlamına gelen “container” kelimesinden gelmektedir), uluslararası kabul görmüş standart ölçülere göre üretilen kutulardır.
Taşınan yüke göre farklı tiplerde tekrar kullanılabilen bu metal tankların tanımlanması ve etiketlenmesi ile kara, deniz ve demiryolu ile verimli ve güvenilir ulaşımı sağlayan bir sistem mevcuttur.
Ticari nakliye konteynerleri için geliştirilen standardizasyona uygun olarak konteynerin dış yapısında miktar, ebat ve tip kodu, ülke kodu vb. bilgilerden oluşan bir tanım bulunmalıdır.
Konteynerler için numaralandırma, kodlama ve işaretleme sistemleri standardı, 1985 yılında Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen geçici bir standardın ardından 1996 yılında geliştirilen ISO 6346’ya dayanmaktadır.
Konteyner tanımlama sistemi; sahip kodu, ekipman sınıf tanımlayıcısı, seri numarası ve kontrol numarasından oluşan verilerden oluşmaktadır.
Konteyner numarası (örn. AAAU 123456-7), 4 harf ve 7 rakam formatındadır.
BIC kodu veya Standart Taşıyıcı Alfa Kodu (SCAC) olarak bilinen ilk 3 harf (örnekte AAA), konteyner operatörünü/sahibini tanımlamak için kullanılan kodlardır.
Dünya çapında konteyner taşımacılığı ile ilgili tüm tarafları bir araya getiren bir organizasyon olan Bureau International des Containers et du Transport Intermodel (BIC), sisteme dahil olan konteynerlere operatör/sahip kodları atar.
İlk üç harften sonraki harf (örnekte U), cihaz tipini kodunu temsil eder.
“U” harfi tüm taşınabilir kapları belirtir. “J” harfi, çıkarılabilir ekipmana sahip bir taşıma birimini veya konteyneri belirtirken, bir gövde tipi taşıma birimine bir römork atanır. “Z” veya “C” harfi, bir römork veya şasiyi belirtir.
Son U, J veya Z harfi için bu dört harfli sayıyı altı basamaklı bir sayı ve tek basamaklı bir kontrol basamağı takip eder.
Harf grubundan sonraki 6 haneli sayı (bu örnekte 123456) konteyner seri numarasıdır. Konteyner seri numarası seçimi operatöre/sahibine bırakılmıştır ve sahip olunan her konteyner için farklıdır.
6 basamaktan sonraki tek sayı (örnekte 7), kontrol numarasıdır. Kontrol numarası, Modül II hesaplama yöntemi kullanılarak konteyner numarasının ilk 10 hanesinde hesaplanır. Konteyner numarasının doğruluğu, ilk 10 haneden hesaplanan 11. kontrol numarası kullanılarak belirlenebilir.
Bu sayede, kolluk kimlik sistemi kapsamında konteyner numarasının çoklu kullanımının da önüne geçilebilmektedir.
Ayrıca konteyner ISO grubu, brüt ağırlık, dara ağırlığı, boş ağırlık, hacim ve diğer göstergelerle de işaretlenmiştir.
Konteyner numarasının altında ISO 3166 tarafından belirlenen bir harf grubundan oluşan ülke kodu, 4 haneden oluşan bir boyut ve tip kodu, ilk 2 hane konteyner boyutunu, son 2 hane ise tipi temsil eder.
İhracatçı firmaların konteynerin fabrikada yüklendikten sonra tekrar açılmasını önlemek için konteyner kapısına koydukları mekanizmaya konteyner mührü denir.
Konteyner taşımacılığında kullanılan FCL (Full Container Load – Full Container Loading) ve LCL (Parsiyel Container Load – Less Than Container Load) kısaltmalarının anlamları şu şekildedir:
FCL/LCL: İki veya daha fazla ihracatçının malları tek bir kapta paketlenir ve ithalatçı tek firmadır.
LCL/FCL: Bir ihracatçı tarafından yüklenen bir konteyner, iki veya daha fazla ithalatçı tarafından yüklenir.
FCL/FCL: FCL’nin ihracatçı ve ithalatçılarla dolu olduğu durum.
LCL/LCL: Konteynere yüklenen malların bir kısmı için ihracatçı ve ithalatçı bulunmaktadır.
Konteyner numarasını BIC web sitesi, nakliye şirketleri veya diğer alternatif platformlar üzerinden kontrol edebilirsiniz.
11 haneli parça numarasının ilk 10 hanesini ve parça numarasının son hanesini girerek, parça numarasının gerçekliğini kontrol etmek için parça numarası sorgulama aracının otomatik hesaplamasına başvurabilirsiniz.
Örneğin…
MALU 107123-6 numaralı konteyneri alın. “MAL”, konteyner sahibinin BIC kodudur. “MAL”, ilk 3 harften sonraki ilk harf olan “U”, cihaz tipidir. “107123” ilgili firma tarafından belirlenen sicil numarasıdır. Sondaki “6” kontrol numarasıdır.
KONTEYNER TAKİBİ NEDİR?
Konteynerlerin takibi genellikle aynı anda büyük ve/veya ağır kargo veya daha küçük kargo ile komple konteynerlerin izlenmesini içerir. Çoğunlukla toplu siparişleri işleyen büyük işletmeler tarafından kullanılır. Günümüz işletmeleri, özellikle uluslararası konteyner taşımacılığı söz konusu olduğunda, nakliye endüstrisinde konteyner takibinin hızlı büyümesine yol açan tedarik hatlarının ihtiyaçlarını kapsamlı bir şekilde anlamaya ihtiyaç duyuyor.
Bununla birlikte, nakliye konteyneri takibi, uluslararası lojistik ağları ve nakliye endüstrisindeki birçok şirketi içerdiğinden karmaşık bir süreçtir.
KONTEYNER TAKİBİ NASIL ÇALIŞIR?
Konteynerler, bir limandan diğerine veya başka bir konteyner elleçleme konumuna hareket ederken her bir konteyneri ayrı ayrı tanımlamak için kullanılan bir izleme kodu veya cihazı kullanılarak izlenir.
İzleme API’si ve Webhook profesyonel izleme seçenekleri. Özünde yapay zeka ile oluşturulan bu sistemler, gönderiniz boyunca kapsamlı konteyner takibi sağlar.
GPS İLE BİR KONTEYNERİ TAKİP EDEBİLİR MİYİM?
GPS cihazları bazen konteynırları izlemek için kullanılır; kullanılan en yaygın iki GPS tabanlı konteynır takip cihazı, manyetik cihazlar ve kilitleme mühür mekanizmalarıdır.
İzleyici, bir taşıtın (bir tekne gibi) ne zaman hareket ettiğini bilir ve ardından belirli kilometre taşlarında uydu aracılığıyla konumunu günceller. Bu bilgi daha sonra kabı görüntüleyen kişiler tarafından kullanılabilir.
Aynı zamanda, konteyner, varış ülkesi gibi yolculuğunun kilit noktaları arasında geçerken hızlanır. Aslında, bir konteynere bir takip cihazı takıldığında, onu tüm nakliye süreci boyunca takip edebilirsiniz.
TİCARİ KONTEYNER GÖNDERİLERİMİ TAKİP ETMEM GEREKİYOR MU?
Konteyner sevkiyatlarının takibi, işletmelerin ürünlerinin sevkiyatı hakkında detaylı bilgi edinmelerini sağlar. Bu, şirketlere yalnızca tüm nakliye süreci üzerinde daha fazla kontrol sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mallar alındığında güncellenen teslimat sürelerine yanıt vermelerini, gecikmeler gibi öngörülemeyen durumlara uygun şekilde yanıt vermelerini ve daha etkin bir genel yönetim sağlamalarını sağlar. onların tedarik hattı.
Bu nedenle, etkili konteyner takibi, nakliye sürecinizi anlayarak işletmenizin müşterilere daha iyi hizmet vermesini sağlar.
KONTEYNER İZLEME BİLGİLERİ BANA NE GÖSTERECEK?
Konteyner takip numarası veya konşimento kullanarak bir konteyneri takip ederken, gönderinizin ilerleyişi hakkında birçok farklı bilgi alabileceksiniz.
Bir konteyner sevkiyatı rezervasyonu yaparken görebileceğiniz bilgileri içermelidir. Bu bilgi, konteynerlerin sonraki takibi için önemlidir.
- Planlanan ve Gerçek Gönderim Tarihleri ve Saatleri
- Planlanan ve Gerçekleşen Teslimat Tarihleri ve Saatleri
- Model
- Taşıyıcı
- Faturalandırılabilir Nakliye Ücretleri (varsa)
Lütfen Unutmayın!: Taşıyıcıya bağlı olarak, taşıma sırasında konteyner izleme durumunu görüntüleyemeyebilirsiniz (bu yalnızca GPS izleyicilerle çalışır).
BİR KONTEYNERİ İZLEMEK İŞİM İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Özellikle, konteynerin konumu ve durumuyla ilgili izleme bilgilerine erişim, işletmelere teslimat sürecinin kapsamlı bir görünümünü verebilir. Bu önemlidir, çünkü tedarik hatlarına olası herhangi bir kesintiye yol açabilecek nakliye gecikmeleri veya diğer olası nakliye sorunları hakkında mümkün olan en kısa sürede bilgilendirilecekler ve buna göre hareket edebileceklerdir.
KONTEYNER TAKİP NUMARASI BANA NE SAĞLAR?
Konteyner takip numarası, konteyneriniz hakkında çeşitli bilgiler edinmenizi sağlar. Örneğin:
- Durum
- Şu Anki Konum
- Son Aktivite Tarihi ve Saati
Ayrıca işletmelere tedarik hattı genelinde daha fazla görünürlük ve nakliye ile ilgili sorunları ortaya çıktıklarında gerçek zamanlı olarak ele alma yeteneği sağlayacaktır. (gümrük sorunları gibi)
KONTEYNERİM NE ZAMAN GELECEK?
Konteynerler genellikle boyutları ve ağırlığı nedeniyle en yavaş nakliye yöntemlerinden biri olan deniz yoluyla sevk edilir. Bir konteynerin Çin’den Avrupa’ya seyahat etmesi ortalama bir ay sürüyor. Daha yakın nakliye ve teslimat yerleri için, daha hızlı geri dönüş süreleri sağlayabilen demiryolu ve karayolu gibi diğer seyahat biçimleri kullanılabilir.
KONTEYNER TAKİP SİSTEMİNİN AVANTAJLARI
- Konteyner takip sistemi ile eşyaların hareketini, konteynerlerin kaldırılmasını veya traktörlerin farklı traktörlere bağlanmasını takip edebilirsiniz. Kesin konum bilgisi ve depolama seviyesi tespiti, bir konteyner takip sistemi kullanılarak da elde edilebilir.
- Hırsızlığı da önleyebilirsiniz. Konteyner Takip Sistemi uyarı sistemini kullanarak, bilginiz dışında treyler kapınız açıldığında, sol bölgeden hareket ettiğinde, treyler ile başka bir traktör arasına bağlantı kablosu veya bağlantı kablosu takıldığında anında alabilirsiniz. silmek. Bu şekilde hırsızlık vs. gibi durumları önleyebilirsiniz.
- Kapta oluşabilecek sıcaklık değişimleri, soğuma ve ısı artışları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ürün bozulursa bu şekilde önleyebilirsiniz. İstenmeyen durumlarda uyarılabileceğiniz ve kargonuzda olması gerekenden fazla değişiklik olması durumunda sizi bilgilendiren konteyner takip sistemi.
- Konteyner takip sistemi ayrıca size uzaktan kontrol, isteğe bağlı raporlama, akıllı planlama, senkronize konteyner takibi ve pil yedekleme ile kesintisiz sıcaklık takibi sağlar. Bu sistem ile konteynerin içine de bakabilirsiniz.
- Konteyner takip cihazı ayrıca aktarma noktasına varış saatini, bekleme süresini ve varış noktasından ayrılmak için gereken süreyi de raporlayabilir. Bölge tanımları sayesinde belirli bir bölgenin aşılması durumunda bildirim alabilirsiniz.
BATARYA SÜRESİ NEDİR?
İHTİYAÇLARINIZA GÖRE BATARYA SÜRESİ
GPS römorkları, izleme ve izleme sistemindeki pillerle çalışır. Üründeki pile herhangi bir elektrik bağlantısı olmadan uzun süreli veri göndermek için kullanılan özel takip cihazlarıdır. Akü yedekleme süresi, treyler treyler takip cihazı kullanımına ve veri frekansına göre değişir. Araç takip cihazları veri göndermek için uydulara bağlanır ve daha sonra bu bilgileri iletmek için en yakın GSM şebekesi üzerinden veri gönderir. Bu işlem pil tüketimini en yüksek noktada artırır. Römork takip cihazında bulunan özel yazılım desteği ile günde bir kez gönderilmesi durumunda cihazdan 1 yıl ve üzeri veri alınması mümkündür. Pil ömrü kullanıma ve veri frekansına göre değişir.
HANGİ BİLGİLER ALIMAKTADIR?
GPS treyler takip sistemi yardımı ile takip edilecek ürünün ve treylerin konum bilgileri, treylerin kat ettiği mesafe, ekipman güç yüzdesi, araç hız bilgileri ve daha birçok veri bilgisine ulaşabilirsiniz. Treyler, treylerdeki aksesuar ürünleri ve ürünlerin sıcaklık değeri gibi bilgileri takip edebilir. Ayrıca treyler kapısı açıldığında ve konum bilgisi istendiğinde de bu veri bilgisi kullanıcıya verilmektedir.
AVANTAJLARI NELERDİR?
İçerideki ürünlerin güvenliği, özellikle treylerin güvenliği de garanti altına alınmıştır. Taşıma işlemi sırasında yurtiçi veya yurtdışı ürünlerin lokasyonu belirlenebilmektedir. Ürün sevkiyat hizmeti sunan firmalar, takip için kullanıcı adı ve şifre vererek, ürünlerin lokasyonunu treyler takip sistemi yazılım ekranından anlık olarak izleyebilirler.
İZLENEBİLİRLİK
Römorku taşımak için hangi TIR’ın kullanıldığı veya treylerin nerede kayıtlı olduğu, treyler takip sisteminde anlık olarak takip edilebiliyor. TIR’ın yarı römorktan ayrıldığı sistem üzerinde kontrol yapılabilmekte ve ardından bu römorkun üzerinde seyahat ettiği kamyonu kontrol etmektedir. İşinizi yönetmenin basit ve kolay bir yolunu sağlayarak, yerinde treyler iş emirleri için en uygun konumda treyler bilgilerini alabilirsiniz.
Aşağıdaki tabloda, veri frekansına göre 3.400 mAh Container Tracker’ın pil ömrünü görüntüleyebilirsiniz.
NOT: Pil kapasitesi %10 kayıpla hesaplanmıştır. Duruma göre bu oran %40’a kadar çıkabilmektedir.
KAYNAKÇA
https://www.ship24.com/tr/kuryeler/konteyner-takibi
https://n2mobil.com.tr/Blog-25-2097-konteyner-takip-sistemi-nedir-avantajlari-nelerdir
https://www.turuncuaractakip.com/blog/konteyner-dorse-takip-sistemi-ozellikleri-8
https://www.malumatfurus.org/Konteyner Numarası Sorgulama
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet