Pazarlama İletişimi Nedir?

Pazarlama İletişimi, bir şirketin pazarlama çabalarının temel ve karmaşık bir parçasıdır. Genel bir tanımla, pazarla iletişim kurmak için dağıttığınız tüm mesajlar ve medya olarak tanımlanabilir. Pazarlama İletişimi; reklam, doğrudan pazarlama, markalaşma, paketleme, çevrimiçi varlığınız, basılı materyaller, halkla ilişkiler, satış sunumları, sponsorluklar, ticari fuar görünümleri ve daha fazlasını içerir.

Pazarlama İletişimi Neden Önemlidir?

Pazarlama İletişiminin tek amacı, ikna edici, bilgilendirici ve olumlu mesajlarla satış hacmini artırmaktır. Pazarlama İletişimi, ürünler/hizmetler hakkında teşvik edici mesajlar aracılığıyla yeni gerçekler sağlar.

Pazarlama İletişimi, hedef kitleyi bilgilendirmek ve ikna etmek ve pazarın güvenilirliğini güçlendirmek içindir.

Pazarlama İletişimi Hedefleri

Pazarlama iletişiminin iki amacı vardır. Birincisi, ürün için talep ve tercih yaratmak ve sürdürmektir. Diğeri ise satış döngüsünü kısaltmaktır.

Tercih Oluşturma

Tercih yaratmak, genellikle ürün veya şirketinizi hedef müşterinin zihninde konumlandırmaya yardımcı olmak için iletişim araçlarını kullanmayı amaçlayan uzun vadeli bir çabadır. Bir markayı konumlandırmak ve oluşturmak zaman alır ve belirli bir tutarlılık gerektirir (yalnızca iletişim çabalarında değil, aynı zamanda ürün, fiyatlandırma ve dağıtımın temel unsurları açısından da) ve bu nedenle şirket için önemli bir taahhüdü temsil eder. Unutmayın, bir marka oluşturarak tercih oluşturmanın pazar payını, karlılığı ve hatta yeteneğe erişiminizi etkileyeceğini ve böylece şirket için uzun vadeli değer sağlayacağını unutmayın.

Satış Döngüsünü Kısaltmak

Satış Döngüsünü Kısaltmak, satış ve kanal ortaklarınıza bir müşteriyi belirleme, etkileşim kurma ve müşteriyi teslim etme çabalarında yardımcı olmak anlamına gelir. Müşterinin satın alma sürecini anlamak, satış döngüsünün nasıl kısaltılabileceğine dair önemli bilgiler sağlar. Aşağıdaki şekil, alıcının bir ürünü satın alırken geçirdiği süreci göstermektedir. Pazar araştırması ve satış görevlileriyle yapılan görüşmeler yoluyla Pazarlama İletişimi Personeli, süreci hızlandırmaya nasıl yardımcı olabileceklerini belirlemelidir. Yüksek teknolojili ürünler söz konusu olduğunda, satış döngüsü, sürecin ilk aşamalarında önemli miktarda müşteri eğitimini içerir. Satışların bu eğitim ihtiyacını karşılaması için, Pazarlama İletişimi satın alma süreci boyunca ilgili bilgileri oluşturmaya, paketlemeye ve alıcıya teslim etmeye odaklanmalıdır.

Genel olarak, satış döngüsünü kısaltmak için kullanılan iletişim teknikleri, doğası gereği marka oluşturmada kullanılanlardan daha taktikseldir. Yine de, iki Pazarlama İletişimi hedefine ulaşma stratejiniz dengeli olmalıdır veya bir hedef diğerine göre öncelik kazanırsa planınızın meşruiyeti sorgulanacaktır. Bu dengeyi doğru bir şekilde elde etmek için satış ve müşteriye dönük kanal ortaklarıyla yakın işbirliği içinde olmanız gerekir.

Pazarlama İletişimi Karışımının Unsurları

Resim: Firmaların mal ve hizmetleri hakkında müşterilerini televizyon, radyo, yazılı medya, online internet siteleri vb. Yoluyla bilgilendirmek için kullandıkları dolaylı, ücretli bir yöntemdir. Reklam, en yaygın kullanılan iletişim karması yöntemlerinden biridir. firmanın ürün ve hizmetleri geniş hedef kitle kapsamı ile rahatlıkla iletilebilir.

Satış Promosyonu: Satış Promosyonu, müşterileri mal ve hizmetleri satın almaya ikna etmek için birkaç kısa vadeli teşvik içerir. Bu promosyon tekniği sadece mevcut müşterileri elde tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ek avantajlarla yenilerini de çeker. Rabatlar, indirimler, geri ödemeler, bir-bir-bir-bir bedava program, kuponlar vb. Satış Promosyon araçlarından bazılarıdır.

Etkinlikler ve Deneyimler: Birçok şirket, markalarını müşterilerin zihninde pekiştirmek ve onlarla uzun vadeli bir ilişki kurmak amacıyla spor, eğlence, kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya topluluk etkinlikleri gibi etkinliklere sponsor olur. Etkinliğe sponsor olan firmanın adı oyun alanı sınırlarında, oyuncu formalarında, kupalarında, eğlence gösterilerindeki ödüllerde, sahnedeki kasalarda vb. Görülebilir.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım: Şirketler, pazarda olumlu marka imajlarını oluşturmak amacıyla çeşitli sosyal faaliyetler gerçekleştirmektedir. Şirketlerin kamuya kolaylık sağlamak, satın aldıklarının bir kısmını çocuk eğitimine bağışlamak, kan bağışı kampları düzenlemek, ağaç dikmek gibi faaliyetler Halkla İlişkilerin yaygınlaşması için ortak hareketlerdendir.

Doğrudan Pazarlama: Şirketler, teknoloji amacıyla e-posta, faks, cep telefonlarını, aralarında herhangi bir üçüncü şahsı dahil etmeden potansiyel müşterilerle doğrudan iletişim kurmak için kullanırlar.

Etkileşimli Pazarlama: Etkileşimli Pazarlama, son zamanlarda müşterilerin firmalarla çevrimiçi etkileşime girebildiği ve sorularını çevrimiçi olarak çözebildiği bir pazarlama iletişim aracı olarak popülerlik kazanmıştır. Amazon, müşterilerin seçimlerini yaptıkları ve yakın geçmişte ne seçtiklerini veya sipariş ettiklerini görebildikleri etkileşimli pazarlamanın en iyi örneklerinden biridir. Ayrıca answer.com gibi çeşitli web siteleri de müşterilere soru sordukları ve cevaplarını çevrimiçi olarak aldıkları platformu sunmaktadır.

Ağızdan Ağıza Pazarlama: Müşterinin son zamanlarda satın aldıkları mal ve hizmetlerle ilgili deneyimlerini akranları ve arkadaşlarıyla paylaştığı en yaygın iletişim yöntemlerinden biridir. Bu yöntem firmalar için çok önemlidir çünkü marka, müşterinin marka hakkında ne hissettiğine ve başkalarına hangi mesajı ilettiğine bağlıdır.

Kişisel Satış: Bu, satış elemanlarının potansiyel müşterilere doğrudan yaklaşarak satış yaptıkları mal ve hizmetler hakkında onları bilgilendirdiği geleneksel pazarlama iletişimi yöntemidir. Doğrudan ya da doğrudan yapıldığı için en güvenilir iletişim yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. sözlü olarak, yani yüz yüze veya yazılı olarak e-posta veya metin mesajları yoluyla. Bu nedenle, pazarlama iletişimi karması, bir firmanın sattığı ürün ve hizmetler hakkında müşteriyi bilgilendirmek, ikna etmek ve hatırlatmak için kullanabileceği farklı araçları ifade eder.

Sosyal Medya: Sosyal medya, markaların hedef kitleleriyle etkileşime girmesine izin verirken aynı zamanda ürünleri, hizmetleri ve değerleri hakkında bilgi sağlar. Twitter’dan TikTok’a, sosyal medya, kuruluşun alıcının ilgisinin farkına bile varmadan, tüketicilerin bir markayı araştırması için hızla değerli bir yöntem haline geldi. Potansiyel müşteriler, sosyal medya kanallarında markalarla etkileşim kuran diğer müşteriler aracılığıyla sosyal kanıt bulabilir. Ek olarak, markalar, izleyicileriyle etkileşim kurarken kendilerini daha insani hale getirme fırsatına sahip.

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar