RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi)

Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) teknolojisi, radyo frekansını kullanarak nesneleri tek tek ve otomatik olarak tanımlama yöntemidir (bkz. Otomatik Tanımlama ve Veri Toplama). RFID temel olarak etiketlerden ve okuyuculardan oluşur. RFID etiketleri, elektronik ürün kodları (EPC) gibi nesne bilgilerini almak, depolamak ve iletmek üzere programlanabilir. Okuyuculu ürünler üzerindeki etiketler okunarak tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilgiler otomatik olarak kaydedilebilir veya değiştirilebilir.

Bir RFID etiketi, bir silikon çip, bir anten ve radyo frekansı sorgularını almasına ve yanıtlamasına izin veren bir kaplamadan oluşur. Çip, etiketin bulunduğu nesne hakkında bilgi depolar. Anten, nesne bilgilerini okuyucuya iletmek için radyo frekansını kullanır. Kaplama, çipi ve anteni çevreler, böylece etiket nesneye yerleştirilebilir.

RFID ETİKETLERİ

Radyo frekansı tanımlama (RFID) etiketleri 3 tip olabilir: pasif (aktif olmayan), yarı pasif (yarı aktif) veya aktif (aktif). Pasif etiketler en ucuz etiket türüdür ve kendi güç kaynağına sahip değildirler, okuyucunun güç kaynağı ile çalışırlar. Öte yandan, giriş sinyali için güç gerektirmeyen yarı pasif etikete küçük bir pil eklenir. Bu etiketler daha geniş bir okuma aralığına sahiptir, daha güvenilirdir ve okuyuculara daha duyarlıdır. Diğer aktif etiket türlerinin aksine, aktif etiketlerin, devrelerini çalıştırmalarını ve yanıt sinyalleri üretmelerini sağlayan kendi güç kaynakları vardır. Bu özellikleri ile yüksek performans sergilemekle birlikte daha maliyetlidirler.

RFID Etiket Frekans Aralıkları
Aktif – Pasif RFID

RFID DÜZENLEMELERİ

Her ülke kendi radyo spektrumunun kullanımını düzenler. Avrupa’da spektrum kullanımını düzenleyen Avrupa Posta ve Telekomünikasyon Yönetimi Konferansı (CEPT), Eylül 2004’te UHF RFID için yeni bir Avrupa standardını oybirliğiyle kabul etti. Bu standart (ETSI EN 302 208) ETSI’den temin edilebilir ve 8 Haziran 2011’de ABD Kongre Kütüphanesi’nde dosyalanmıştır.

Standart, RFID’nin 865 – 868 MHz frekans bandında, “Her İkisi de Söyler” (LBT) protokolü aracılığıyla 2 watt’a kadar güç seviyelerinde kullanılmasını öngörmektedir. Standart birçok Avrupa ülkesi tarafından kabul edilmiş ve yerel düzenlemelere yerleştirilmiştir.

Türkiye’de RFID sistemleri için maksimum güç seviyesi 865.6-867.6 MHz bandında 500 mW (0,5 W) olup, uygulama için onaylanmıştır. Daha sonra 16 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yeni KET kuralları ile 865.6-867.6 MHz. Bantlar arası güç kullanımı 2 watt olarak güncellendi ve Avrupa standartlarına ulaştı.

RFID TEKNOLOJİSİNİN KULLANIM ALANLARI

Temel olarak, RFID etiketleri ve RFID okuyucuları, RFID teknolojisindeki en kritik bileşenlerdir. Ayrıca sistem tarafından kullanılan RFID yazıcılar, RFID antenler, yazılımlar ekleyebiliriz.

Yeter ki RFID sadece tek bir alanda veya sektörde kullanılıyor. Günümüzde alışveriş merkezlerinde, zincir marketlerde, hayvan takibinde, hava kargo şirketlerinde kullanım örnekleri bulunmaktadır. Şirketler bu teknolojiyi kullanarak zamanla azalan işçilik maliyetlerinden, otomatik envanter kontrolünden, ürün takibinden ve envanter bilgilerine anında erişimden yararlanır. Ayrıca RFID ile şirketin iş süreçleri hızlandırılacak ve gerekli gelişmiş raporlar hızlı ve doğru bir şekilde oluşturulacaktır.

RFID’nin etkileyeceği ve değiştireceği tek teknoloji barkod teknolojisidir. Barkodlar sadece dünyada değil ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır ve RFID ile karşılaştırıldığında bazı dezavantajları vardır. Örneğin;

1. Görüş Alanı,

2. Sadece Verileri Oku,

3. Kapalı Alan ve Okuma Hızı Beğenmek.

Ancak barkod teknolojisi şu anda RFID ile karşılaştırıldığında çok güçlü. Bu aynı zamanda sekme başına maliyettir. Bu soruna RFID açısından bakacak olursak, RFID teknolojisinin maliyetinin yanı sıra barkodlara göre büyük avantajları olduğunu görmek zor değildir. Çünkü RFID’de;

a) Görüş alanı olmaması kavramı.

b) Etiket üzerine veri okunabilir/yazılabilir.

c) Bir seferde bir okuma olmak üzere birden fazla öğeyi uzaktan okuyabilir. Bu sayede deponuzdaki veya deponuzdaki stokları haftalar – günler – saatler yerine dakikalar içinde sayabilirsiniz.

d) İnsan/operatör müdahalesi gerekmez. Bu sayede öngörülemeyen uzun vadeli maliyetlerinizi en aza indirebilirsiniz.

e) Daha fazla veri taşınabilir. Bu sayede etiket sadece ürünün koduyla değil, ürünün kaynak deposu, son kullanma tarihi veya diğer gerekli bilgilerle birlikte yüklenebilir.

RFID etiketlerinin bir diğer ayırt edici özelliği, çalıştıkları frekans aralığıdır. Aşağıdaki tabloda RFID etiketlerinin çalışma sıklığını görebilirsiniz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan etiket frekansları çoğunlukla HF (yüksek frekans) aralığındadır. Bir etiketin maliyeti sadece aktif veya pasif olmasına değil, aynı zamanda ne sıklıkla çalıştığına da bağlıdır. 13.56 MHz etiketlerini kullanan sektördeki projeler de maliyet açısından işletmeler için oldukça caziptir. Ancak bazı uygulamalarda UHF frekans aralığının (800-900 MHz) kullanılması performans açısından daha iyi sonuçlar verecektir.

Herhangi bir projede hangi frekans aralığının kullanılacağına ve bu projenin öngörülen ortamda uygulanıp uygulanmayacağına karar vermek gibi kritik kararlar tamamen deneyim ve bilgi birikimine sahip uzman bir ekip tarafından verilmelidir. Aksi takdirde RFID projesi birçok şirket ve kuruma yarardan çok zarar getirecek, büyük bir maliyet ve büyük bir başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

RFID SİSTEMİ NERELERDE KULLANILIR?

RFID teknolojisi birçok endüstride kullanılabilir. Alışveriş merkezleri, zincir marketler, hayvan takibi, hava kargo firmalarının kullandığı örnekler var. Bu teknolojiye sahip şirketler için avantajlar; zamanla azalan işçilik maliyetleri, otomatik stok kontrolü, ürün takibi ve stok bilgilerine anında erişim. Ayrıca RFID ile şirketin iş süreçleri hızlandırılacak ve gerekli gelişmiş raporlar hızlı ve doğru bir şekilde oluşturulacaktır.

RFID teknolojisi de sensörlerle çalışabilen bir teknolojidir. firmalar; sıcaklık, hareket ve radyasyonu ölçen RFID etiketleri ve sensörleri kullanarak çeşitli uygulamalar geliştirmektedir. Örneğin, RFID etiketleri, tedarik zincirindeki hareketli kutuların uygun sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edebilir.

RFID TEKNOLOJİSİ ENDÜSTRİ 4.0’DA KALDIRAÇ ETKİSİ YARATACAK

Geleneksel olarak üretim, seri üretime odaklanmıştır. Seri üretim yapılmayan bu üretim yöntemi sadece yavaş değil aynı zamanda teknolojiden de uzaktır. Günümüzde Endüstri 4.0 devriminin ortaya çıkmasıyla birlikte endüstrilerin dijitalleşmesi hedeflenmekte ve bunun için çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Beklendiği gibi, bu teknoloji endüstriyel uygulamalarda zaten bir yere sahiptir ve kullanımı hızla genişlemektedir. Aslında RFID teknolojisinin ilk kullanımı endüstriyel uygulamalarda olmuştur. Bu tür uygulamalarda amaç, RFID okuyucuları mevcut endüstriyel makineler ile entegre ederek otomasyon sistemlerine RFID teknolojisini eklemektir.

RFID teknolojisinin Industry 4.0 ile entegrasyonunun en iyi örneklerinden biri Bosch Bleichach fabrikasında görülebilir. RFID ve MEMS teknolojisinin kullanıldığı bu tesiste, ürünlerin depo değişimleri sırasında veya taşıma sırasındaki stok takibi ve kontrolü, ürün üzerinde RFID sistemi ile otomatik hale getirilerek önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlanmıştır. Diğer yandan, kullanılan makineler ve makineler üzerindeki sensörlerden elde edilen bilgiler ölçülerek analiz edilerek makinelerin ve yedek parçaların kullanım ömürlerinin optimize edilmesi sağlanmaktadır. Standartlaştırılmış bakım ve onarım süreçleri ile %100 doğruluk ve takip sağlanabilir. Makine trendlerini takip ederek, koşullar olması gerekenden farklı olduğunda bilgiler doğrudan saha operatörlerine iletilebilir. Takip edilen trendler benzer diğer trendlerle karşılaştırılabilir ve olası sorunlar tespit edilebilir. Operatöre yapılması gereken düzeltmeler, sistem tarafından görsel video veya talimatlar aracılığıyla anında iletilerek, operatörün bir servis profesyoneli gibi sorunları gidermesi sağlanır. Küresel bir veritabanına farklı durumlar için çözümler göndermek, dünya çapında karşılaşılan benzer sorunların çözülmesine yardımcı olur. Anında videolu talimatlar.

Endüstri 4.0 üzerinde çalışan büyük gruplardan biri olan SAP firması da RFID teknolojisini kullanıyor. Hannover Fuarı’nda sundukları projelerle üretim ve BT’nin entegre edilebileceğini göstermeyi başardılar. Projede işlenen, üretim parametrelerini içerir. RFID teknolojisi ile makinelerle haberleşebilen parçalar, fabrikanın üretim aşamasından geçerken bulundukları yerde hangi süreçlerin gerçekleşeceğini söyleyerek kendi üretimlerini sağlayabilirler. Bu sayede aynı üretim hattında aynı anda birçok farklı ürün belirtilen standartta ve gerekli miktarlarda üretilebilir.

Fabrika üretiminde kullanılan makinelerin Endüstri 4.0 ile uyumlu olması elbette tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda bakım ve ölçüm ekipmanlarının Endüstri 4.0 ile uyumlu olması gerekmektedir. Makine bakımı için taşınabilir el aletleri üreten Prüftechnik, bu yıl Endüstri 4.0 uyumlu lazer kuplaj ayarını piyasaya sürdü. Şimdiye kadar, cihaz olağandışı bir işlem yürütüyor gibi görünüyor. Cihaz, RFID okuma ünitesi ve buluta bağlanabilme özelliği sayesinde hem tesisin bakım sürecini hızlandırıyor hem de doğru ve sorunsuz raporlama sağlıyor. Örneğin, titreşim analizi ile makine hizasızlığı tespit edilir ve hizalama raporlanırsa, bu talimat buluta iletilebilir; makine adı, konumu ve teknik veriler bulut üzerinden doğrudan lazer kuplaj regülatörüne gönderilebilir. Operatör, ekipman üzerindeki talimatları algılar ve makine üzerindeki RFID sisteminden doğru makinede olduğunu bilir.

Telefonun talimatlarına göre gerekli ölçüleri alır ve hizalar. Düzeltme tamamlandıktan sonra bulut sistemi üzerinden raporlanarak bakım yöneticisine gönderilir ve bulut sistemi görevin tamamlandığı bilgisini işler.

Son olarak RFID cihazlarının sağlığa zararlı olup olmadığından bahsedecek olursak, etiket ve antenlerde herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Sağlığı etkileyen faktör okuyucunun ürettiği çıkış gücüdür. Bu durumda herhangi bir pasif veya aktif etiketin yüklendiğinde yaydığı enerji insan sağlığına zararlı kabul edilmez. Ancak dünyada okuyucular için bazı standartlar var. Ülkemizde okuyucu haklarının Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenen belirli kurallar dahilinde olması gerekmektedir. Örneğin, şu anda AB ülkelerinde satılan ve ETSI 302-208 standardına göre üretilen UHF okuyucular 2W’a kadar güç üretebilir. Bu sınır, Avrupalı ​​politika yapıcıların güvenlik sınırları içindedir.

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/RFID

http://www.rfid-turkiye.com/RFID-Nedir

https://www.endustri40.com/rfid-teknolojileri-ve-endustriyel-uygulamalari/

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar