Paketleme Lojistiği

Paketleme, lojistik sektöründe başlı başına özen gösterilmesi gereken bir iştir. Lojistik paketleme normal paketleme işleriyle karıştırılmamalıdır. Hatta buna sektörde ambalajlama denir. Ambalajlama işleminin temelde iki farklı işlevi vardır. Biri pazarlamada ki işlevi, diğeri ise lojistikte ki işlevi. Pazarlama ile ilgili olan paketleme ürünün teşvik edilmesini sağlamak, reklamını yapmak ve alıcıyı harekete geçirmek gibi özellikler sağlamaktadır. Ürünün fiziksel özelliklerine paket üzerinde yer verilir. Ürün hakkında ağırlık, boy, renk, tarih, slogan ve ürün hakkında bilgiler içeren birincil pakettir. Lojistik yönden ise paketleme, yine iki kısma ayrılabilir. Birincisi ürünün dış etkenlerden korunması ile ilgili olan kısımdır. Paket gerek nakliye sırasında gerek depolama yöntemleri nedeniyle darbelere maruz kalmaktadır. Bu darbeleri en aza indirmek ve dış etkenlerden korumak için paketleme yapılır. Lojistik açıdan ambalajlamanın ikinci kısmında ise bu depolama, taşıma gibi işlemler sırasında kullanılacak işçi ve malzemeden tasarruf etmek hedeflenmektedir. Bu etkenler iyice düşünülüp, gerekli hesaplar yapıldıktan sonra paketleme yapılır.

AMBALAJ NEDİR

Ambalaj, lojistik paketleme işleminde yer alan, taşınacak ürünün içine yerleştirildiği kap veya konteyner olarak tanımlanır. Ürünün içeriğinin bozulmamasını, çevresinden gelen dış etkenlerden korunmasını, taşıma, depolanma işlemlerini oldukça kolaylaştıran ve ürüne sarılan bir malzemedir. İleride tamamen ya da kısmen çıkarıp atılabilir. Ürün tüketiciye ulaştığında, satıcı nezdinde bir önemi kalmaz. Tüketici paketi sakladığı takdirde, taşıma sırasında ürünü için en uygun ambalajı elde etmiş olacaktır. Çünkü ambalajlar ürünlere özel üretilir. Böylece bir ürün en güvenli şekilde sadece kendi ambalajında taşınabilir.

Günümüzde ambalajların kolay olma, koruma, fiyat ayarlama, tutundurma ve anlaşmazlıklara engel olma gibi işlevleri vardır. Koruyuculuk tahmin edebileceğiniz üzere paketin dış etkenlerden korunmasını sağlar. Müşteriye ulaşan paketin fiziksel güvenliğini sağlar. Ürünün müşteriye hasarsız ulaşmasını garanti eder. Kolay olma fonksiyonunu açıklamak gerekirse, ürün taşıma esnasında kolay bir şekilde taşınmalıdır. Eğer ambalajlama işlemi doğru yapılmazsa ürün taşınırken çok zorluk çekilecektir. Bu lojistik paketleme işlerinde çok önemlidir. Aksi takdirde büyük zaman kaybına sebep olacaktır. Tutundurma ise pek aşina olunmayan garip bir tabir gibi gelebilir. Bu tabir tam olarak ürünün tüketici üzerinde olan etkisini, imajını ölçmek için kullanılır. Doğru bir paketleme ile doğru bir imaj yaratabilirsiniz. Fiyat ayarlama kısmında ambalaj maliyetinin de yeri vardır. Çok kaliteli ambalaj kullanıp maliyeti artırmak yerine iyi tasarımlı, gerektiği kadar sağlam bir ambalaj seçilmelidir. Bazen paket ürünün fiyatını bile geçmektedir ki bu yanlış bir seçimdir.

LOJİSTİKTE PAKETLEME NEDİR?

Ürünlerin oluşabilecek her türlü darbeye, çarpmaya, kırılmaya ve kötü hava koşullarına karşı korunmaları amacıyla ürünlerin sarılması ve ambalajlanması işlemine paketleme adı verilir. Paketleme işleminde taşınan eşyalar önemli ölçüde korunarak taşınacakları yerlere hasarsız ve kusursuz bir şekilde taşınır. Alıcıya ulaşan ve pazarlama sektöründe kullanılan tüm ürünlerin paketlemesi olduğu gibi, lojistik sektöründe de paketleme işlemine ihtiyaç duyulur. Genellikle şehir içi nakliyat, evden eve taşımacılık, ofis ve yük taşıma gibi durumlarda ihtiyaç duyulan bu hizmetten taşınan birçok kişi yararlanmak ister. Paketlemenin yapılmadığı durumlarda malzeme ve eşyaların sağlam kalması ve darbe almadan yerlerine ulaşması oldukça zordur. Bundan dolayı paketleme yapılması gerekir.

LOJİSTİKTE PAKETLEME YAPILIRKEN NE TÜR AMBALAJLAR KULLANILIR?

Paketlemenin düzgün bir şekilde yapılması, taşınan ve depolanan eşyaların yerlerine daha sağlam ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Düzgün bir paketleme ancak kaliteli ve sağlam ekipmanlar kullanılarak yapılır. Eşyaların ve paketlenen ürünlerin, küçük ve büyüklüğüne göre doğru malzeme kullanılması gerekir. Koliler, paketlemelerde her zaman ilk sırada yer alan ürünlerdendir. Birçok malzemeyi ve eşyayı muhafaza eden bu ürünler taşımada ve lojistikte sıklıkla kullanılır. Kolilerle birlikte kullanılan koli bantları da önemli paketleme ekipmanları arasında yer alır. Bir diğer malzeme olan jelatinler ve naylonlar nakliyat ürünlerinin sarılması ve çizilmelere karşı korunması için gereklidir. Naylonlar genellikle patpat naylonlardan seçilir.

PAKETLEME

PAKETLEMEYE HANGİ ZAMANLARDA İHTİYAÇ DUYULUR?

İthalat ve ihracatı gerçekleşen ürünler, şehir içi ve şehir dışı taşımacılığı yapılan ürünler ve tekstil ve sanayi ürünleri lojistikte paketlemenin en çok ihtiyaç duyulduğu ürünlerdir. Yağmur, kar ve tüm olumsuz hava koşullarında taşınan ürünler bu işlem sayesinde korunur. Paketleme hizmetini sunan lojistik firma, A kalite ürünleri kullanmaktan kaçınmamalı ve paketlemede her zaman sağlam ürünleri tercih etmelidir. Aksi olduğu durumlarda taşınan eşyalar en ufak bir durumda zarar görebilir ve daha da maliyetli olur. Her bir ürüne kullanılan paketleme ürünü farklıdır ve ağır olan eşyalar için daha sağlam bir paketlemenin yapılması şarttır. Kasalar, ağır olan eşyaların taşınması ve depolaması için kullanılan bir diğer lojistik paketleme ürünleridir.

LOJİSTİKTE PAKETLEMEYE KARŞI YÖNETİM

Lojistikte paketlemenin ana işlevi, her şeyden önce kargo korumasıdır. Dayanıklılığı, gücü ve taşınan ürünlerin veya hammaddelerin parametrelerinin korunmasına izin veren özellikleri, teslimatların güvenilirliği e kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, optimal ambalaj seçimi, bir üretim tesisi içindeki üretim ve lojistik süreçlerine de uzanan çok daha geniş bir anlama sahiptir.

Özellikle teslim sürelerinin kısa ve kalite standartlarının çok yüksek olduğu otomotiv sektöründe, malların güvenli ve zamanında teslim edilmesini sağlamak önemli bir konudur. Bu etki, şirket içi ve şirket dışındaki tüm süreçler dikkate alınarak dikkatli bir lojistik planlama olmadan elde edilemez. Uygun şekilde seçilen paketleme, tüm lojistik zincirinin ana halkasıdır. Üretim hattından müşteri teslimatına ve depoya kadar zincirin her aşamasında birçok işlevi yerine getirir. Bu nedenle şekli, boyutları, malzemesi veya işlevselliği sadece içeriğe değil, aynı zamanda işletmedeki belirli bir üretim hattının, taşıma yönteminin ve lojistik süreçlerin özel koşullarına da uyarlanmalıdır.

ÜRETİM VE NAKLİYE LOJİSTİĞİNDE AMBALAJ TÜRLERİ VE İŞLEMLERİ

Birçok lojistik paketleme türü vardır . Bölünmesi için en yaygın kullanılan kriter, yapıldığı malzemedir. Kural olarak, ahşap, çelik, karton veya bunların kombinasyonundan oluşan ambalajlar arasında ayrım yapmak mümkündür. Tasarım sandıklar, kaplar, sepetler veya kutular arasında ayrım yapabilir. Her seferinde, ana ve ana işlevi kargoyu korumak olduğundan, ambalaj türü içeriğin türüne göre uyarlanır. Diğer özellikler şunları içerebilir:

  • İçeriğin türü hakkında bilgi,
  • İşleme işlevi, yani transfer ve depolama
  • geri dönüşüm işlevi.

Otomotiv endüstrisinde küçük parçalar en yaygın kargo türüdür ; dayanıklı, geniş ve uygun şekilde kapatılmış ambalajlar gerektirir ve üretim süreçlerinde lojistiği kolaylaştırır. Yeniden kullanılabilir ambalaj, örneğin karton kutulardan daha ekonomik ve pratik olduğu için şimdiden yaygın bir standart haline geldi.

Ayrıca içeriklerin daha iyi korunmasını sağlar ve özellikle ambalaj atığı sorununu ortadan kaldırarak süreçlerin organizasyonunu kolaylaştırır. Nakliyede önemli bir faktör de yükün ağırlığıdır ve bu da yakıt tüketimini ve nakliye maliyetlerini etkiler. Otomotiv sanayinde de diğer sanayi sektörlerinde olduğu gibi polipropilenden (PP) veya genleştirilmiş polistirenden (EPS) yapılmış konteynerler halihazırda kullanılmaktadır. Birincisi mekanik olarak çok güçlüdür, neme ve yağa karşı dayanıklıdır, ikincisi ise örneğin hassas elektronikler için kutuların, ek parçaların veya ayırıcıların üretilmesine izin verir. Bununla birlikte, bağlı kuruluşlar, üretim tesisinin hem içinde hem de dışında, daha ucuz ve taşınması daha kolay olacak, daha hafif malzemeler aramaya devam etmekte.

PAKETLEME İŞLEMİNDE OLUŞABİLECEK SORUNLAR

Lojistik paketleme işlerinde teslimat sonrası birçok problem yaşanmaktadır. Bu tarz sorunlar, herhangi bir sebepten çıkmış olabilir. Çünkü nakliye sırasında ürün çok fazla ortamda bulunur. Her ortamda da aynı hassasiyetle ürün kontrol edilmeyebilir. Özellikle satış sonrası ve nakliye aktarım yerlerinde sorunlar çıkmaktadır. Gelen ürünün ne olduğunu, nasıl bir yapıya sahip olduğunu, fiziksel özelliklerinin bilinmemesi  taşıma sırasında tehlike oluşturmaktadır.

Bu nedenle lojistik paketleme sürecinde ambalajlar, üzerinde bilgi verici yazılarla beraber üretilir. Ürünün şekli, ağırlığı, kırılgan olup olmadığı, kullanım şekli, istifleme kuralları gibi bilgiler bulunmalıdır. Teslimata çıkmış paketin üzerinde ise tarih, zaman, sorumlu kişi gibi bilgilerin olması gerekmektedir. Bu gibi bilgiler yukarıda bahsettiğimiz, anlaşmazlıklara engel olma fonksiyonunu açıklamaktadır. Ürün ambalajı üzerinde yeterince bilgi ve yönerge gibi çeşitli uyarılar olduğu sürece sorunlar ortadan kalkacaktır. Diğer husus ise paketlemenin daha ilk safhasında oluşabilecek sorunlar. Bu sorunlar ise tamamen paketleme yapan fabrika ile ilgilidir.

OLUKLU MUKAVVADAN YAPILMIŞ NAKLİYE VE LOJİSTİK KONTEYNERLER VE AMBALAJLAR

Nakliye ve lojistik Oluklu ambalajlar ve oluklu ambalajlar malların taşınması için en uygunudur. Her birinin kendine özgü kullanışlı bir işlevi vardır ve nakliye, depolama, sistem ve süreçlerin özelliklerini dikkate almanızı sağlar ve ürüne nakliye için uygun olan en uygun şekli, boyutu ve konfigürasyonu kazandırmanıza yardımcı olur.

Temel olarak, bunlar koruyucu bir işlevdir. Oluklu ambalajlama içeriği dış faktörlerden korur, yüklerin kendi aralarında temas etmesini önler.

Lojistikte ambalajın temel fiziksel yükü üstlendiği ve ambalajın koruyucu olduğu ortaya çıkmaktadır. Şekilleri ve boyutları büyük ölçüde lojistik döngüsünün önemli aşamalarını belirler:

Kargo Ambalajı: Tasarımın, hızlı bir şekilde monte edilmesini ve yüklenmesini sağlar.

Yükleme ve Boşaltma: Farklı palet konfigürasyonları elleçlemeyi kolaylaştırır ve ambalajdaki ek proses delikleri manuel boşaltmaya yardımcı olur.

Nakliyat: Oluklu mukavva ambalaj ve ambalajların kullanımı güvenli teslimatı garanti eder ve kargoyu güvende tutmak için ek maliyetlerden tasarruf sağlar, gövde içindeki alanı optimize eder.

OLUKLU MUKAVVA

LOJİSTİK OLUKLU MUKAVVA VE OLUKLU AMBALAJ ÇEŞİTLERİ

Oluklu mukavva bir çerçeve yapısı olduğundan, çerçevenin üretimi için daha yoğun karton markaları kullanılır. Bu tür ambalajlar, taşıma sürecinde alanı en üst düzeye çıkarmak için basit geometrik şekillere sahiptir. Bunun için, palet altında seçilen, tek, iki ve çok parçalı olabilen dörtgen ve sekizgen bir tabana sahip çeşitli şekiller kullanılır.

Oluklu mukavvanın önemli bir özelliği de kısmen hazırlanabilmesidir (% 50 hazır). Daha sonra, tek tek elemanların yardımıyla son montaj zaten yerinde gerçekleşir. Ayrıca, oluklu mukavva mümkün olduğunca hazır olabilir (% 90-95 hazır), yalnızca malları yüklemeden önce dağıtılması gerekir. Bu tür oluklu mukavva en faydalı karlı olandır, tekrar kullanılabilir, iade nakliye ve depolama için yerden tasarruf sağlar.

Oluklu ambalaj, nakliye sırasında kargoyu korumayı amaçlamaktadır. Bu görevler altında, şekil çoğunlukla oluklu mukavvadan yapılmış bir sargı veya kapak şeklinde seçilir. Böylece lojistik ambalaj, ürünün şeklini mümkün olduğunca alır ve buna uyum sağlar. Oluklu mukavvadan farklı olarak, tek kullanımlık kalır.

OLUKLU MUKAVVA

NAKLİYE VE LOJİSTİK AMBALAJLARIN STANDARDİZASYONU

Nakliye ve lojistik oluklu ambalajlama ve oluklu mukavva en standartlaştırılmış halidir. Boyutları ve şekilleri lojistik standartlara göre belirlenir: araçlar, deniz konteynerleri, depo hücreleri gibi. Taşımacılık uluslararası veya yurt içinde yapılır ancak farklı ulaşım şirketleri ve araçları kullanıldığı için ona uygun paketleme ve ambalajlama kullanılmalıdır. Bu nedenle, elleçlemeyi kolaylaştırmak için bu standartlara açıkça uyulması gerekmektedir.

Lojistik ambalajlama ve paketleme, teslimatın gerçekleştirileceği malların ve ulaşımın tüm nüanslarını, özelliklerini dikkate almalıdır.

Hava yolculuğu için bunlar paketlerin ağırlıkları, boyutları ve sağlık işlemleri için özel işlemler gerektirir. Burada her şey dikkate alınır ve parametrelerden herhangi biri ihlal edilirse, lojistik şirketi kargoyu taşımayı reddetme hakkına sahiptir.

Deniz taşımacılığı, kartonun özelliklerini ve bileşimini dikkate alınmalıdır. (Bu durumda, nem koşullarında daha fazla stabilite için bileşimde daha fazla selüloz bulunur).

Karayolu taşımacılığı için konteynerler, trafik sırasında titreşimi dikkate alarak tasarlanır ve köşelerin ve yapıların daha güçlü bir şekilde bağlanmasını gerektirir.

AMBALAJ STANDARDİZASYONU

Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar