Lojistikte otomasyon denilince aklımıza hemen malzeme taşıma geliyor: konveyör bantları, otomatik depolama tesisleri, sürücüsüz forkliftler, robotlar ve yardımcı robotlar. Hiper Otomasyon, yapay zekâ, makine öğrenimi, süreç otomasyonu ve doğal dil gibi teknolojileri birleştirir. Şirketlerin çok sayıda manuel, tekrarlayan görev gerektiren süreçleri otomatikleştirmesini sağlar.
Hiper Otomasyon Nasıl Çalışır?
Otomasyona uygun olması için bir sürecin tekrarlı olması ve IT sistemlerine dayalı olması gerekir. Örnek, yeni gelen siparişler için manuel veri girişi süreci veya gelen mesajları sorularla doğru departmana yönlendirme süreci olabilir. Bu mesajlardan bazıları bir departmandaki gerçek kişilere bile yönlendirilmeyebilir. Yine de gönderen, müşterinin istediği bilgileri toplayan ve ardından müşteriye bir yanıt gönderen bir robottan cevabını alabilir. Bir başka örnek ise hem tüketici odaklı hem de işletmeden işletmeye web sitelerinde giderek daha fazla karşılaştığımız bir sohbet robotu kullanmaktır.
Hiper Otomasyon, lojistik ve taşımacılık endüstrisindeki işletmelerin uçtan uca tedarik zinciri stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor.
Hiper Otomasyon liderliğindeki tedarik zinciri planlama ve yürütme sistemleri, süreç verimlilikleri yaratmaya, dar marjları hafifletmeye, görünürlüğü artırmaya ve tüm tedarik zinciri ekosisteminde doğru ve gerçek zamanlı bilgiler sağlamaya yardımcı olabilir.
Kuruluşların aşağıdakiler gibi çeşitli görevleri otomatikleştirmesine olanak tanır:
- Satıcı seçimi ve satın alma
- Arz ve talep planlaması
- Doküman yönetimi
- Satın Alma siparişi otomasyonu
- Kalite kontrol ve kalite otomasyonu
- Gönderi Takibi
Hiper Otomasyon, farklı departmanlar, insan işgücü, RPA botları ve diğer akıllı araçlar arasındaki iş akışını düzene sokmak için yapay zekâ güdümlü süreç modellerinden yararlanarak aşağıdakiler gibi daha iyi iş sonuçları elde etmenizi sağlar:
1. Tüm tedarik zincirinde gelişmiş görünürlük ve şeffaflık
Temel iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi, tüm tedarik zinciri yelpazesine görünürlük sağlar, böylece darboğazları tanımlamayı ve mal gümrüklemesinde herhangi bir kesintiyi önlemek için önleyici tedbirler almayı kolaylaştırır. Uçtan uca tedarik zinciri görünürlüğü, kuruluşlara değişen, küresel ticaret dinamiklerine daha hızlı yanıt verme esnekliği sağlar.
2. Proses Optimizasyonu ile artan verimlilik
Hiper Otomasyon, çalışan üretkenliğini artırmak için tekrarlayan görevleri yerine getirmek için akıllı bir Dijital İş Gücü oluşturmaya yardımcı olur. Bu Dijital Çalışanlar, Hiper Otomasyonun arkasındaki itici güçtür ve farklı iş uygulamalarına bağlanabilir, verileri işleyebilir, verileri analiz edebilir ve süreçleri optimize etmeye ve otomatikleştirmeye yardımcı olabilir.
3. Dönüştürülmüş müşteri deneyimi yolculuğu
Hiper Otomasyon, müşteri iletişimlerine ve şikayetlerine daha hızlı yanıt verilmesine yardımcı olarak, gönderi durumu ve teslimatın daha fazla görünürlüğünü sağlar. Akıllı botlardan elde edilen gerçek zamanlı veriler, destek süreçlerini iyileştirmeye ve müşterilerin satış sonrası müşteri deneyimlerini iyileştirmelerine olanak tanıyan müşteri ihtiyaçlarını tahmin etmeye yardımcı olur.
Lojistik endüstrisinde Hiper Otomasyonun potansiyeli çok büyük. Bu sektördeki işletmeler, süreçlerini kolaylaştırmak için RPA, yapay zekâ ve analitikten yararlanabilir, iş güçlerini çeviklik ve verimlilik getirecek şekilde güçlendirebilir ve yarının akıllı Hiper Otomatik geleceği kuruluşu olmanın bir sonraki sınırına geçebilir.
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) son yıllarda hem olumlu hem de olumsuz olarak çok fazla kapsam kazanmıştır. Bazıları, RPA’nın insanların normalde yaptığı temel ve genellikle sıkıcı görevleri otomatikleştirerek işlerde azalmaya neden olduğunu iddia ederken, diğerleri RPA’nın işleri ortadan kaldırmadığını, yalnızca işlerini kolaylaştırdığını iddia ediyor.
Dijitalleşme çağında otomasyon, çoğu işletmede giderek artan bir şekilde odak noktası haline geldi.
Birçok şirket dijital değişimin ortasında ve birçoğu bu anlamda RPA kavram kanıtları (PoC’ler) arıyor. Doğru RPA yaklaşımı, verimlilikleri, maliyet tasarruflarını ve sinerjileri kolayca yönlendirecektir, bu da RPA’nın neden bu kadar yaygın olduğunu açıklamaktadır.
RPA, darboğazları ortadan kaldırdığı ve verimliliği artırdığı için pazarın lojistik tarafı için özellikle çekicidir. Bir “bot” (insan aracı işlevini üstlenen yazılım) bir insandan çok daha güçlü, erişilebilir ve aslında daha az hataya açıktır.
Kuruluşlar, otomasyon için temel prosedürleri analiz ediyor ve müşteri sadakatini artırmanın yollarını buluyor. IT ve iş ekiplerinin yardımıyla pazara sunma süresi ve yatırım getirisi bir kavram kanıtı (PoC) etkili olduğunda, RPA ile daha ileri süreçleri otomatikleştirmeyi istemek yaygındır.
Birkaç yazılım bileşenini birleştirmenin büyüyen uygulaması.
RPA’nın başarılı olduğu kanıtlandığına göre şimdi ne yeterli olacak? Amaç, yapay zekâ (AI) tarafından sürekli olarak etkinleştirilen bir karar verme mekanizması oluşturmaktır. Bunu RPA’dan ayıran nedir?
RPA, bir kullanım senaryosu tasarlarken genellikle yalnızca bir yazılım bileşeni gerektirirken, Hiper Otomasyon birçok bileşenin entegrasyonunu içerir. Aynı proje içinde, örneğin Lojistik Bilimi, bir teknoloji ortağının süreç madenciliği, botlar ve süreç otomasyon platformunu birleştirmesine yardımcı olacaktır. Örneğin: Bir API hizmeti olarak “Hiper Otomasyon” platformu kullanmakta olalım. Bu senaryoda Lojistik Bilimi, (neredeyse) %100 doğru sonuçlar sağlayan otomatikleştirilmiş veri çıkarma iş akışları tasarlamak için akıllı bir yapay zekâ (AI) motoruyla birlikte makine öğreniminin kullanılmasını gerektiren bir robot elde etmekteyiz. Bu şekilde, müşterilere veri sistemleri üzerinde daha fazla kaldıraç sağlayabileceğiz.
Karar verme, Hiper Otomasyonla hızlandırılıyor.
Sonuç olarak, Hiper Otomasyon, operasyonları geleneksel otomasyondan çok daha iyi bir şekilde basitleştirmek için RPA, yapay zekâ, derin öğrenme ve süreç madenciliği gibi gelişen teknolojileri birleştirmeyi gerektirir. Hiper otomasyona ek olarak, bu terim için kullanılan diğer terimler arasında otomatik süreç otomasyonu ve akıllı süreç otomasyonu yer alır. Basitçe ifade etmek gerekirse, Hiper Otomasyon, insan kapasitelerini artırmak ve hata oranlarını azaltmak için otomasyon sistemlerinin birleşimidir.
Verilere ve gözlemlere daha kolay erişilebildiğinden ve daha hızlı ve daha doğru karar verme için kullanılabildiğinden, Hiper Otomasyon bir kuruluşa daha esnek iş yönetimi sağlar. Yakalanan verilerdeki korelasyonlar, algoritmalar kullanılarak tespit edilebilir ve gözlemlere dönüştürülebilir.
Ayrıca, yasal kriterler gibi dikkate alınması gereken bazı özel konular vardır. Bununla birlikte, bu kriterleri karşılamak için uygun seçenekleri bulmak için operasyonları düzene sokarak ve sistematik bir yaklaşım benimseyerek sinerjiler gerçekleştirilecektir.
Bir bütün olarak Hiper Otomasyon ilkesi
Hiper Otomasyon, çeşitli unsurları genel bir terim olarak bir araya getirerek BT endüstrisine yeni engeller getiriyor. Kuruluşlar ayrıca birbirleriyle iletişim kurabilen teknolojilere de güvenirler. Birlikte çalışabilirlik veya yazılım bileşenlerinin birbiriyle etkileşime girme kolaylığı, her zamankinden daha kritik.
Bu, aynı zamanda potansiyel teknolojik uygulamaların yalnızca kullanıcı dostu ve modüler olması değil, aynı zamanda Hiper Otomasyon yapısına uygulanabilmesi gerektiği anlamına gelir. Farklı kaynaklardan veri toplayan ve API’leri kullanan “tak ve çalıştır” olarak adlandırılan çözümler kritik hale geliyor çünkü ne kadar çok veriyi etkili bir şekilde analiz edebilirse, o kadar fazla rekabet avantajı yaratılabilir. Bu sorunlara rağmen, Hiper Otomasyonun faydaları çoktur.
Instagram Hesabı‘mızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet