İşletme, İşletmecilik ve İşletme Yönetimi

İşletme ve İşletmecilik Nedir?

İşletme ve İşletmecilik, çeşitli iş operasyonlarını organize etmeye, analiz etmeye ve planlamaya adanmış disiplinlerdir.

Bu nedenle, bir işletmeyi verimli bir şekilde çalıştırmak veya yönetmek için gereken temel becerileri öğretir. Özellikle bu sektörde, çeşitli iş türlerinde İşletme ve İşletmecilik ile ilgili ana bilim dallarını bulacaksınız.

İster büyük bir şirkette çalışın, ister kendi işinizde çalışın. İşletme ve İşletmecilik alanında size başarılı bir kariyer için ihtiyacınız olan becerileri ve teorileri öğreteceğinden emin olabilirsiniz.

İşletme ve İşletmecilikte Çalışma Alanları

İşletme ve İşletmecilik ana bilim dalları için olası iş unvanları neredeyse sınırsızdır.

* Reklamcılık

* Girişimcilik

* Ağırlama Yönetimi

* Bilgi Sistemleri Yönetimi

* Uluslararası İşletmecilik

* Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş Yönetimi

* Operasyon Yönetimi

* Kamu Yönetimi

* Satış Yönetimi

* Tedarik zinciri yönetimi

İşletme ve İşletmecilik Derecelerinin Faydaları

İşletme ve İşletmecilik derecesi sizi çeşitli farklı kariyer yollarına hazırlayacaktır ve bu alanda bir derece ile her zaman talep göreceksiniz.

Çünkü bir İşletme ve İşletmecilik Programında kazanacağınız beceriler son derece aktarılabilir, bu da birçok farklı endüstride faydalı olacakları anlamına gelir. Farklı bir endüstriye veya role geçiş yapmaya karar verirseniz, bu size inanılmaz bir esneklik sağlar.

İşletme Yönetimi Nedir?

İşletme Yönetimi, bir işletmenin arzulanan amaç ve hedeflerine ulaşmak için insanları organize etme eylemidir.

İşletmenin kaynaklarının mümkün olan en verimli şekilde kullanılmasını gerektirir.

İşletmenin listelenen hedeflerine ulaşmak için bir iş çabasının organize edilmesi, planlanması, yönlendirilmesi, personel çalıştırılması veya kontrol edilmesi ve yönetilmesini içerir. Kâr amaçlı bir iş modelinde, işletme yönetimi, iş dünyası yetkilileri, çalışanları, hissedarları ve genel halk (tüketiciler) dahil olmak üzere bir dizi paydaşın memnuniyetine odaklanır. Bu bağlamda, işletme yönetiminin temel işlevi kâr sağlamak, (hissedarlar için) makul bir maliyetle (tüketiciler) değerli ve yenilikçi ürünler yaratmak ve istihdam fırsatları sunmaktır. Kâr amacı gütmeyen bir kapsamda, işletme yönetimi destekçilerinin ve bağışçılarının inancını korumaya odaklanacaktır.

İşletme Yönetimi Sürecinin Temel Rolleri

Kararlı Roller: İşletmenin yöneticileri tarafından yürütülen karar verme amaçları için Karar Verici Roller gereklidir.

Kişilerarası Roller: Bu roller, çalışan tabanını en etkin bir şekilde koordine etmek ve onlarla etkileşime geçmek için gereklidir. Kişilerarası Roller, tekdüzelik duygusu ve ekip ortamı oluşturmak için kullanılır.

Bilgilendirici Roller: Bu roller, iş için önemli olan bilgileri işlemek, analiz etmek ve paylaşmak için uygulanır.

İşletme Yönetimi Süreci için Gerekli Yönetim Becerileri

Teşhis Beceri: Bu beceriler, işletmenin istikrarını veya sağlığını etkileyebilecek durumlara uygun eylem / yanıtları analiz ettikleri için işletme yönetimi süreci için gereklidir.

Siyasi Beceri: Bu beceriler, işletme için bir temel oluşturmak için kullanılır; kamu kurumları, kamu ve diğer şirketlerle bağlantı kurmak için politik becerilere ihtiyaç vardır.

Kavramsal Beceri: Bu beceriler, karmaşık durumları etkili bir şekilde değerlendirmek için gereklidir.

Kişilerarası Beceri: Bir şirketin yöneticileri ve çalışan tabanı arasındaki motivasyonu ve iletişimi güçlendirmek için gereken bir dizi beceri. kişilerarası beceriler, yöneticilerin çalışanlara mentorluk yapmasına ve görevleri devretmesine olanak sağladıkları için işletme yönetimi sürecinin temel bir unsurudur.

Bir İşletme Yönetim Planının Oluşturulması:

İşletme Yönetimi Sürecinde kurumun misyonu en temel amaçtır. Şirketin hedeflerinin vizyonu genel isteklerini yansıtır; işletme yönetimi sürecinin bu bölümü şirketin amaçlanan yönünü belirtir. İşletme yönetimi süreci de işletmenin amaçlarını listelemesini gerektirir. İşletme, hedefleri listeleyerek, belirli bir faaliyetin amaçlandığı amaçlara atıfta bulunacaktır. Bu, amacın somut eylemlerine bir araç sağlar.

İşletmenin Yönetim Planı, yönetmelikleri ve hedefleri belirleyen bir rehberdir; yönetim planı karar verme sürecinde yöneticiler tarafından kullanılabilir ve şeffaflık ve motivasyonu artırmak için işletme çalışanları tarafından takip edilebilir. Özel kullanımından bağımsız olarak, iş planı esnek olmalı ve işletmenin tüm çalışanları tarafından kolayca yorumlanmalıdır. 

İş Yönetimi Planı, şirketin uzun vadeli hedeflerine ilişkin olarak bu hedefleri gerçekleştirmek için kullanılan hedefleri ve kaynakları listeleyen koordineli bir eylem planının oluşturulmasını ifade eder. İşletme yönetim planı, işletmenin tüm üyeleri için yönergeler sağlar; bu talimatlar veya yönetmelikler, çalışanların ve yöneticilerin işletmenin üretim faktörlerini nasıl kullanması ve tahsis etmesi gerektiğini belirler. 

İşletme Yönetim Planının Uygulanması:

Bir işletme yönetim planını etkili bir şekilde uygulamak için aşağıdaki stratejiler ve ilişkiler oluşturulmalıdır:

Politikalar tüm yöneticiler, yönetim kadrosu ve iş modelinin genel çalışanları ile tartışılmalıdır. Tüm yöneticiler, stratejilerini ve politikalarını nasıl ve nerede uygulayabileceklerini anlamalıdır. Yönetim planının her departmanı için resmi bir eylem planı oluşturulmalıdır. Tüm stratejiler ve politikalar en az üç ayda bir gözden geçirilmelidir. Planın hükümlerinin, işletmenin daha geniş hedefleriyle uygun şekilde uyumlu olmasını sağlamak için iş yönetimi planının gözden geçirilmesi değerlendirilecektir.

Beklenmedik durum planları makroekonomi veya ortamdaki değişiklikleri karşılamak için geliştirilmelidir. 

İş Yönetimi Planı, şirketin ilerlemesini ve şirketin üst düzey yöneticileri tarafından yürütülen eylemleri aktif olarak değerlendirmelidir. İşin verimli olabilmesi için sağlam bir ortamın ve elle tutulur takım ruhunun oluşturulması gerekmektedir.

İşletmenin her sektörünün hedefleri, misyonları, güçlü ve zayıf yönleri, daha geniş misyona ulaşmadaki rollerini belirlemek için değerlendirilmelidir. Tüm inisiyatiflerin tutarlı olmasını ve stratejilerin aynı hedeflere ulaşmayı hedeflediğinden emin olmak için bir planlama stratejisi oluşturulmalıdır. 

Yukarıdaki politikalar, herhangi bir departman politikasının yürütülmesinde gerekli olan tüm yöneticiler ve idari personel ile tartışılmalıdır. Örgütsel değişim, özlü planların uygulanmasıyla sağlanır. 

Ortak bir iş yönetimi planı örneği aşağıdaki adımları içerecektir:

Şirketin aciliyetini artırın, bir vizyon yaratın, iletişimi güçlendirin, eylemi güçlendirin, kısa vadeli hedefler ve zaferler oluşturun, nihai hedefe doğru ilerlemeye devam edin ve değişiklikleri yapın. 

İşletme Yönetimi Sürecindeki Önemli Oyuncular:

Ticari kuruluşların çoğunun üç farklı yönetim düzeyi vardır:

İlk düzey, orta düzey ve üst düzey yöneticiler. 

Bu yöneticiler, iş modeliyle uyumlu farklı görevleri yerine getirmek için farklı bir yetki hiyerarşisinde sınıflandırılır. Bazı kuruluşlarda, bu yöneticiler iş modeline aşağıdaki görevleri sağlar:

Üst Düzey Yöneticiler:

Bu sınıflandırma bir yönetim kurulu, bir başkan, bir başkan yardımcısı, CEO, CFO’lar, CLO’lar vb. Oluşur. Bu yöneticiler tüm organizasyonun kontrolünden, yönetilmesinden ve denetlenmesinden sorumludur. Şirketlerin üst düzey yönetimi, hedefler, stratejiler ve şirket politikaları geliştirir ve işletmenin yönü hakkında kararlar alır. Ayrıca, üst düzey yöneticiler şirketin ürün veya hizmetini etkin bir şekilde üretmek veya tedarik etmek için dış kaynakların seferber edilmesinde ve kullanılmasında birincil rol oynayacaktır. Bu roller nedeniyle, üst düzey yöneticiler halka ve hissedarlara karşı sorumludur. 

Orta Düzey Yöneticiler:

Bu sınıflandırma genel müdürler, şube müdürleri ve şirketin departman müdürlerinden oluşur. Orta düzey yöneticiler, bölümlerinin işlevleri için üst düzey yöneticilere karşı sorumludur. Orta düzey bir yönetici, iş modelinin yönlü ve örgütsel işlevlerine daha fazla zaman ayırmalıdır. Bu bireyler, yukarıda listelenen yöneticilerin kuruluş politikaları ve hedefleri doğrultusunda organizasyon planları yürütürler. Orta düzey yöneticiler, yöneticilerden gelen bilgi ve politikaları tartışır ve bu korumalardan elde edilen emirleri daha düşük yönetim çalışanlarına yeniden düzenler. En önemlisi, genel çalışan tabanı ile günlük etkileşimleri nedeniyle, orta düzey yöneticiler, daha verimli performansı teşvik etmek için çalışanlara ilham verir ve onlara rehberlik eder. 

Orta Düzey Yöneticilerin Ortak İşlevleri:

* Orta düzey yöneticiler, iş modelinde verimliliği artırmak için etkili grup çalışması ve bilgi sistemleri tasarlayacak ve uygulayacaklardır.

* Orta düzey yöneticiler grup düzeyindeki performans göstergelerini tanımlar ve izler. 

* Orta düzey yöneticiler çalışanlar arasındaki sorunları belirler ve çözer.

* Orta düzey yöneticiler, işbirlikçi davranışı desteklemek için ödül sistemleri uygular. 

İlk Düzey Yöneticiler:

İşletme Yönetim Sisteminin bu grubu denetçiler, ustabaşılar ve günlük tecrübeli çalışanlardan oluşur – bu gruptaki bireyler genellikle birkaç diğer çalışandan sorumludur. Birinci düzey yöneticiler, zemin seviyesindeki çalışanları işlerini etkin bir şekilde yürütmek için yönlendirmeye ve kontrol etmeye odaklanır. Birinci düzey yöneticiler çalışan görevlerini belirler ve bu çalışanları günlük faaliyetlerde denetler. Bu bireyler nitelik ve nicelik üretimi sağlar; uygun uyumu sağlamak için önerilerde bulunacak ve düzenlemeler yapacaklardır.

İlk Düzey bir yönetici çalışanlara aşağıdakileri sağlayacaktır:

* Motivate çalışanları

* Çalışanları denetleme

* Kariyer planlama hizmetleri sunmak

* Performans geri bildirimi sunun

Süreç yönetimi:

İş Süreci Yönetimi, kuruluşun tüm yönlerinin işletme müşterilerinin isteklerini, ihtiyaçlarını ve arzularını karşılamaya uygun olması gerektiğine inanan iş yönetimine bir yaklaşımdır. İş süreçleri yönetimi bütüncül bir yönetim yaklaşımıdır. İş yönetimine yönelik bu yaklaşım, iş verimliliğini ve verimliliğini teşvik ederken yenilik, esneklik ve teknolojiyi entegre etme çabasındadır.

İş Süreci Yönetimi yaklaşımını iş yönetimine abone olan bir yönetici veya şirket, süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesi gerektiğine inanmaktadır. İş süreci yönetimi yaklaşımının taraftarları, bu yaklaşımın bir şirketin daha verimli ve etkili olmasına izin verdiğine ve bu da onları fonksiyona odaklanan geleneksel, hiyerarşik bir yönetim yaklaşımında yeni koşullara uyum sağlama konusunda daha yetenekli hale getirdiğine inanmaktadır. 

Daha genel bir düzeyde, işletme yönetimi belirli bir hedefe ulaşmak amacıyla bir şirketin, kuruluşun veya çabanın planlanması, organize edilmesi, personel alınması, yönlendirilmesi veya yönetilmesi yoluyla bir işletmenin işleyişinin mümkün kıldığı süreçtir. Çoğu zaman, bir şirketin en üst seviyesinde, işletme yönetimi bu hedefleri ilk etapta belirlemeyi içerecektir. 

İş Süreci Yönetimi, bir şirketin iş süreçlerini yazılım veya teknoloji altyapısından soyutlamasını sağlar; iş süreci yönetimi, iş yazılımını otomatikleştirmenin veya işletmenin sorunlarını çözmenin çok ötesine geçer. İş süreçleri yönetimi, işletmenin değişen pazar ve tüketici düzenleme taleplerine rakiplerinden daha hızlı yanıt vermesini sağlar – bu etkin bir şekilde rekabet avantajı sağlar. 

Bu yönetim şekli, iş süreci yönetim yazılımı kullanılarak somut hale getirilir. İş süreçleri yönetim yazılımı, bir şirketin iş modelini düzenleyen bir bilgisayar programıdır; yazılım, ayrıntılı bir iş yönetimi planı oluşturmak için şirketin hedeflerini mevcut kaynaklarıyla uyumlu hale getirecektir.

İş süreci yönetimi yazılımı veya geçiş ücretleri kullanıldığında, bir işletmenin aşağıdakileri yapmasına izin verir:

İş süreçleri yönetim yazılımı veya araçları, kullanıcıların süreçleri ve işlevleri stratejilendirmesini sağlar.

Süreç iyileştirme için bir temel geliştirmek için iş süreci yönetim yazılımı veya araçları süreç değişikliğini teşvik edecek bir model geliştirmek için iş süreçleri yönetim yazılımı veya araçları…

Araçlar, kullanıcıların optimum iyileştirmeleri belirlemek için simülasyonları analiz etmelerini sağlar.

Araçlar, kullanıcıların önerilen iyileştirmeleri seçmesine ve uygulamasını sağlar. 

Bu manevrayı uygulamak için, iş süreci yönetimi yazılımı, iyileştirmeyi gerçek zamanlı olarak izlemek için kullanıcı tanımlı panolar sağlayacaktır. İş süreci yönetimi yazılımı, sonraki yineleme için performans bilgilerini kullanıcıya geri aktaracaktır.

İşletme Yönetimi Bölümleri

Finansal Yönetim: Kurumsal dünyada iş yönetiminin en önemli parçası olan finansal yönetim, kar ve risk arasında sağlıklı bir denge bulmakla ilgilidir, böylece bir aksilikle bile işletme uzun vadede kârlıdır. Bu tür işletme yönetimi, muhasebe, yatırım, bankacılık, sigorta, menkul kıymetler ve bir işletmenin diğer finansal faaliyetleri arasında planlama, yönlendirme ve koordinasyonu içerir. Finansal planlama, kontrol ve karar verme, finansal yönetimin üç temel unsurudur. Kısa vadeli finansal yönetim genellikle “İşletme Sermayesi Yönetimi” olarak adlandırılır ve nakit, envanter ve borçluların yönetimi ile ilgilidir. Finansal kararların hem değerlendirilmesi hem de tekniği bu tür bir işletme yönetimine girer.

Pazarlama Yönetimi: Pazarlama tekniklerinin pratik uygulaması ve bir şirketin pazarlama kaynaklarının ve faaliyetlerinin yönetimine odaklanan iş disiplini, pazarlama yönetimi olarak adlandırılır. Marka yönetimi, strateji veya fiyatlandırma hakkında konuşuyor olun, bunların hepsi pazarlama yönetiminin bir parçasıdır. Pazarlama yönetiminin dört ana alanı vardır. Bunlar; şirket analizi, işbirlikçi analizi, rakip analizi ve müşteri analizidir. Bir işletmenin farklı yönlerini analiz etmek için zaman harcamak, en iyi markalaşma fırsatlarını geliştirmek ve mümkün olan en iyi yatırım getirisi için pazarlama taktikleri uygulamak için gereklidir. Bir işletmenin pazarlama yönetiminin kapsamı, işletmenin büyüklüğüne ve parçası olduğu sektöre bağlıdır. Etkili pazarlama yönetimi bir şirketin kaynaklarını müşteri tabanını artırmak için kullanacaktır.

İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY): İnsan Kaynakları Yönetimi, kuruluşta çalışan kişilerin işe alınmasına, yönetimine ve yönlendirilmesine odaklanır. Tazminat, işe alma, güvenlik ve sağlık, faydalar ve çalışan yönetimini kapsayan her şey İKY kapsamına girer. İKY ile ilgili yaygın bir yanlış anlama, İKY’yi yürütmenin bir insan kaynakları departmanı veya bireyin sorumluluğunda olmasıdır. Bununla birlikte, tüm departmanların yöneticileri, etkili İKY’nin, çalışanların şirketin genel yönüne ve kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşmasına etkili ve verimli bir şekilde katkıda bulunabileceğini anlamalıdır. Bu sadece bir departman veya bir kişinin değil, tüm şirketin sorumluluğudur.

Stratejik Yönetim: Stratejik yönetim, stratejik düşüncenin bir organizasyona liderlik etme işine uygulanmasıdır. İşletme yönetiminin diğer dallarının çoğu stratejik yönetim etrafında döner. Çünkü bir işletmenin başarısı genellikle finans, pazarlama, operasyonlar, vb. Stratejilerine dayanır. Stratejik yönetim bir işletmenin Büyük Resmi’ne odaklanır – nerede? olmak istiyorum ve oraya nasıl gidebiliriz? Belki de yönetimin en karmaşık dalı olan stratejik yönetimin en önemli unsuru, düzenleme, rekabet ve teknoloji gibi dış etkenlere rağmen kurumun gelecekteki hedeflerinin oluşturulmasıdır. Stratejik yönetim uyum sağlar, rekabetçi stratejiyi içerir.

Üretim Yönetimi: Ürün veya hizmetlerin üretimi ile birlikte verilen karar, üretim yönetimidir. Üretim yönetimi teknikleri, hem imalat hem de hizmet endüstrilerinde kullanılmaktadır. Makineler, yöntemler, malzemeler ve para üretim yönetiminin “4M” si. Üretim yönetiminin ana odak noktalarından biri, üretimin verimli olmasını sağlamaktır. Buna envanter kontrolü ve çalışan eğitimi dahildir. Envanter kontrolü, ürün yöneticilerinin açık ara en önemli sorumluluğudur ve gerekli malzemelerden ve bitmiş ürünlerden genel tedariklere kadar üretimin tüm bileşenlerinin izlenmesini içerir. Bir işletmenin üretim yönetimi ekibinin bir diğer önemli odağı araştırma ve geliştirmedir (Ar-Ge) hem üretim sürecinin hem de ürünün kendisinin. Genişlemek, maliyetleri düşürmek ve daha yeni ve daha iyi ürünler geliştirmek isteyen işletmeler, ürün yönetiminin bir parçası olarak Ar-Ge yapmalıdır.

Operasyon Yönetimi: Operasyon yönetimi, departman ne olursa olsun ticari operasyonların verimli olmasını sağlama sorumluluğunu içerir. Bir işletmenin faaliyetlerini yönetmek, çok sayıda departman, strateji ve süreçle uğraşmak demektir. Operasyon ekipleri, müşterilerinin istediği mal ve hizmetleri sunmak için işletmelerinin ihtiyaç duyduğu kaynakların edinilmesini, geliştirilmesini ve kullanılmasını göz önünde bulundurmalıdır. İşletme yönetiminin diğer kollarına benzer şekilde, operasyon yönetimi diğer departmanlar ve şubelerle birlikte çalışmalıdır. Bir işletmenin endüstrisine bağlı olarak, operasyon yönetimi değişebilir, ancak nihai hedef aynıdır: Şirketin ve tüm yönlerinin mümkün olduğunca verimli çalıştığından emin olun.

Hizmet Yönetimi: Hizmet yönetimi tamamen sektöre ve işletmeye göre değişir, ancak bir şirketin başarısı için gereklidir. Hizmet yönetimi bazen BT hizmet yönetimi ile eşanlamlı olarak görüntülenir, ancak ikisi birkaç farklı alanda farklılık gösterir. Servis yönetimi genellikle vasıflı işgücü ile birlikte otomatik sistemleri içerir ve BT ile ilgili olmasa bile genellikle servis geliştirme sağlar. İnsan karar vermenin otomasyonu veya desteği için iş akışını yönetmek ve kolaylaştırmak, hizmet yönetiminin sadece bir odağıdır. Hizmet yönetimi, bir sağlayıcının sunduğu hizmetleri hem tüketici hem de sağlayıcı perspektifinden anlamasını ve hizmetlerin, müşterilerinin ulaşmak istediği sonuçları kolaylaştırmasını sağlar. Hizmet ne olursa olsun.

BT (Bilgi Teknolojileri) Yönetimi: Bir işletmenin teknoloji kaynaklarını, ihtiyaçlarını ve önceliklerini karşılamak üzere yönetmek, BT yönetimi olarak adlandırılır. BT yöneticileri ve ekipleri, bir işletme teknolojisinin mevcut stratejilerle uyumlu olmasını sağlamaya odaklanmıştır. BT yapılandırması, hizmeti ve finansal yönetimi, bir bütün olarak BT yönetiminin üç temel öğesidir. BT yönetimi, müşterilerin beklentilerini karşılarken iş hedeflerine ulaşmak anlamına gelir. BT’yi yönetmek, maliyetleri düşürmek ve çalışan verimliliğini artırmak için en iyi yöntemleri kullanarak bireysel bileşenlere odaklanmak ve uçtan uca hizmetler sunmak anlamına gelir. BT yönetimi, ortaya çıkan ve yakınsak bilgi ve iletişim teknolojilerinin planlama, tasarım, seçim, uygulama, kullanım ve yönetimini etkin bir şekilde yönetebilen yöneticilerin eğitim ve gelişimini içerir.

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar