Forwarder Taşımacılığının Hayatımıza Girişi

19. yüzyılın başlarında yeni icatlarla birlikte hayatımıza giriş yapan Forwarder Taşımacılığı demiryolu ve buharlı gemilerle beraber daha güvenli taşımacılık ortaya çıktı. Avrupa ve Kuzey Amerika arasında ticaret gelişti ve bu da diğer yerlere yayılmasına etki yarattı. İngiltere ve Avrupa’dan pek çok insan göçü yaşandı. Göç eden insanların fazlalığından dolayı konakladığı yerlerde eşyalarını koyacak yer arayan insanlar için devreye depolar girdi, eşyaları koruyan ve ondan sonra da Amerika’ya giden insanların eşyalarını hancılarla, gittikleri yerlere gönderildi. Dünyanın ilk Uluslararası Freight forwarderlar olduğu düşünüldü. Bununla birlikte bu işi yapmak için insanlar emek harcamaya başladı ve birçok şirketler kurulmaya başlandı bu sektör de örneğin; İngiltere de 1836 da kurulan Thomas Meadows and Company Limited of London, England firmasının hemen Freight Forwarder firmalarında biri olduğu kayıtlara geçirilmiştir. 170 yıl önce yani 1850 li yıllarında Freight Firmaları kayıtlara geçmeye başlamıştır ve o kayıta geçen firmalar şuan da hala binlerce limana gönderilmekte ve NVOCC gemi armatörleri ve acentelerinde yayınlanmakta. Ve Forward Taşımacılığı bu şekilde hızlıca hayatımıza giriş yapmıştır. Geçmişte az var olan forward taşımacılığı iş kolu olarak ekonominin büyümesi, üretimin ve tüketimin artması ihracatın farklı ülkelere yayılması ile geniş bir sektör haline gelmiştir.

FORWARDER TAŞIMACILIĞI NEDİR?

Türkiye’de “Taşıma işleri organizatörleri” olarak bilinen Uluslararası iş yapan Freight Forward “Anahtar teslim nakliye” veren aktif acente ağıdır. Karayolu, denizyolu ,havayolu ya da kombine taşımacılıkta sevkiyatını gümrükleme ve sigorta hizmetlerinin operasyonunu gerçekleştirir. Forwarderlar taşıyıcılar ve mal sahipleri arasında ki total süreci yönetir. Forwarderlar “Lojistik sağlayıcılardan temin edilen Hizmeti zenginleştirerek Yük Sahiplerine temin ederler.” Yapılan taşımacılık işlerinde genel payı firmalar alırken pastanın ufak payını da Forwarderlara verilir ama bazı zamanlar da bu durum değişken parametrelere girebilir. Freight Forwarderler bu işlemleri aylarca vs. ay da bir gerçekleştirmez gündelik olarak defalarca yaparlar sektörün gelişmesinde çok payı olan Forwarderlar bu durum da büyük tecrübe işleri ortaya çıkartıyorlar. Freight Forwarder işletmesi klasik olarak Pazar deneyimi yüksek, kendi ülkesinde malların lojistik hizmetlerini yerine getirirken, günümüzde bu anlayış köklü değişim göstermiş, küresel halde hareket eden firma vizyonu ağırlık kazanmıştır. Bugünlerde ise asıl rekabet hava kargo şirketleri arasında gerçekleşmekte. Bunların arasındaki en büyük rekabet Forwarderlarla entegre olmuş firmalar arasında gerçekleşmektedir çünkü forwarderlar entegrasyon sağlamış firma ile daha esnek bir yapı da çalışmaktadır. Forwarderlar birçok taşımacılığı ve değişik taşıma modelleriyle imkanı sağlamaktadır. 

FORWARDER TAŞIMACILIĞININ SUNDUĞU İMKANLAR NELERDİR?

Forwarder’lar en çok imkanı havayolu ve denizyolu taşımacılığına sağlamaktadır. Havayolu Forwarder’ları IATA tarafından onaylanmış ve IATA kargo acente listesinde IATA taşıyıcısının yetkisiyle mal alma AWB (AirWay Bill) düzenleme, ücretleri tahsil etme yetkisinde olan aracılardır ve bu araçlarla işleri yürütmek daha da kolaylaşmıştır. Gönderici açısından; malın kabulü hava kargo gönderisinin toplanması gibi imkanlar sağlamak, havayolu ve gümrük dokümanlarını hazırlamak, ithalat ve ihracat lisanslarının ülke kurallarına uygunluğunu kontrol etmek, taşıma, yer ayırma, ve gönderici için sigortalama gibi hizmetleri vermektedirler. Forwarder’lar sayesinde havayolu kargoları eksiksiz bir şekilde işletilmekte ve işler daha da kolaylaşmaktadır. Havayolunda, denizyolunda ve karayolunda da bağlayıcı ve tamamlayıcı rolü oynamaktadır.

Deniz yolu konteyner taşımacılığı küresel ticaret yapan firmalar için hayati önem taşımaktadır. Asya, Amerika ve Afrika gibi uzak ve deniz aşırı ülkelerle yapılan ticaretin toplam hacminin %98’i deniz yolu ve konteyner taşımacılığıyla yapılmaktadır. Global forwarding konteynerların %75 ini bünyesine katmıştır ve hala da kendini geliştirmektedir. Dünyanın neresinden olursa olsun Forward taşımacılığı ihracat ve ithalat yapan firmalar adına yükün çıkış noktasından varış noktasına kadar olan süreçleri organize eder ,kontrol eder ve yönetir ve bunların hepsini eksiksiz bir şekilde tamamlar. Konteynerlerin limandan alınıp yükleme veya boşaltma adresine gidişinden, gümrükleme hizmetlerinin organizasyonuna kadar olan servislerin tamamını takip eder, kontrol eder ve müşterisi adına yönetir. Firmalar için işin büyük kısmını yaptığından kaynaklı işlerin olduğundan fazlasını kendi bünyesine katmıştır ve hala da gelişmektedir. İthalat ve ihracatta duruma göre en uygun ve ihtiyaç duyulan çözümü de hemen bulmaktadır. Türkiye ihracatının en önemli bölgeleri olan; Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’dır. Bu bölgedeki ülkelerle yapılan ticaretin ciddi bir kısmı karayolu taşımacılığıyla yapılmaktadır. Karayolu taşımacılık, ulaştırma sektöründe çok önemli rol oynamaktadır. Denizyolu ve havayolu arasında kombine taşımacılığa katkılarını öne sermekte gerekebilir. Forward taşımacılığı karayolu taşımacılığa katkı sağlarken parsiyel taşımacılığında katkıları bulunmaktadır. Forward taşımacılığı gelişen teknoloji ile hayatımıza daha da yerleşmektedir. Global yaşamın ihtiyaç durumunu en iyi şekilde çözen ve kolaylaştıran taşımacılık sektörü elbette ki gelişmeye mahkumdur.

FREIGHT FORWARDER FAALİYET ALANLARI

  • Uluslararası ve dahili taşımacılık
  • İhracat ve ihtalat işlemleri gümrükleme
  • Taşıma türünün belirlenmesi (kara/ hava/ demiryolu/ nehiryolu/ boruhattı/ kombine taşımacılık)
  • Taşıma yöntemi ve taşıyıcı seçimi
  • Taşıma sözleşmesinin ve kapsamının belirlenmesi
  • Taşıma belgelerinin hazırlanması
  • Uluslararası yasal mevzuat ve uygulamalar hakkında danışmanlık hizmeti
  • Operasyon ve sevk yönetimi
  • Maliyet planlanması,
  • Sigortalama
  • Depolama
  • Elleçleme
  • Ambalajlama, barkod ve etiketleme
  • Vergi mevzuat ve işlemleri
  • Pazarlama
  • Müşteri ilişkileri yöntemi
  • Banka işlemleri
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak tüm üniteler arasında koordinasyon ve iletişim sağlanması.

Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!

No responses yet

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Son Konu & Yorumlar