<< LOJİSTİK ENDÜSTRİ 4.0’IN EN ÖNEMLİ YAPI TAŞI OLABİLİR. >>
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere duymaya çok aşina olduğumuz fakat ne olduğunu pek bilmediğimiz Endüstri 4.0 ve bununla bağlantılı olan Lojistik 4.0 hakkında bilgiler vermek istiyorum. Aslında pek çok yerde duyduğumuz, gördüğümüz bu 4.0 nedir ? Nerelerde kullanılır ? İlk nerede ortaya çıkmıştır gibi sorular ve daha fazlasını bu yazımda bulacaksınız. Hadi başlayalım.
NEDİR BU ENDÜSTRİ 4.0 ?
İlk olarak ortaya çıktığı şekilde Endüstri 4.0’dan başlamak istiyorum. Endüstri 4.0, 2011 yılında Almanya’nın Hannover kentinde bir teknoloji fuarında dile getirildiği andan itibaren dünya gündemine oturmuştur. Bazı insanlara göre tarihte gerçekleşen 4. Sanayi Devrimi olarak düşünülmektedir. Bir Alman projesi olarak dillendirilen bu tanım dünyada süper güç olarak bilinen devletleri bu tanıma yönlendirmiştir. Peki nedir bu Endüstri 4.0 ? Aslında soyut bir kavram olan bu tanım bir hedef olarak adlandırılabilir. Tanım olarak ise; devletlerin bilişim teknolojisiyle bütün yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi hedeflediği savunulur. Nesnelerin interneti(IOT), hizmetlerin interneti(IOS) ve siber fiziksel sistemler(CPS) olmak üzere 3 ayaklı bir organizasyonu ifade eder. Sadeleştirmiş bir şekilde anlatacak olursak, üretimde kullanılan tüm makineler birbirleriyle iletişime geçebilecek, gerekli pazar, müşteri ve veri analizini yapacak olan makineler bir ihtiyaç durumunda insanlara haber verebilecektir. Peki ama kısaca bu şekilde olacak olan Endüstri 4.0, Lojistik sektöründe nasıl kullanılacak bunu anlatalım.
ENDÜSTRİ 4.0 ve LOJİSTİĞE ENTEGRASYONU
Lojistik 4.0 Endüstri 4.0’ı geliştirecek ve vazgeçilmez bir parçası olacağı düşünülmektedir. Endüstri 4.0’a ait 3 ayaklı yapının Lojistiğe nasıl etki edeceğini düşünürsek; CPS fiziksel lojistik süreçlerini izler. Yani, modern lojistiğin önemli bölümünü oluşturan depo sistemi için, bilgi ve otomasyonlu ekipmanlara dayanan, daha düşük maliyetli bir lojistik yönetim ve kontrol sistemi gerekliliğini açıklar. ( Vogel-Hauser vd. 2017). CPS; hesaplama, iletişim, hassas kontrol, uzaktan işbirliği, özerklik olmak üzere beş fonksiyona sahiptir. (Ilie-Zudor vd. 2019) IOT ve IOS ise neredeyse tüm sistemleri internete bağlama gerekliliğinden bahseder. IOS, Veri odaklı lojistik hızlandırma sisteminden bahseden bu tanım, nesnelerin bilgi gönderebilmesini, alabilmesini, işleyebilmesini ve depolayabilmesini sağlar. Böylelikle olay odaklı lojistik süreçlerine rahatlıkla katılabilirler. IOT ise değişime ve yeni çözümlere yol açan eyleme geçebilir bilgiler sunmak için bağlı nesnelerdeki verileri kullanır ve çözüm üretir. Kısaca IOT; lojistiğin şeffaflığını, izlenebilirliğini ve güvenirliğini arttırır. Biraz karışık olarak görünebilir arkadaşlar fakat aşağıda vereceğim örnekle tam anlamıyla kavramış olacaksınız.
Lojistikte Endüstri 4.0 teknolojilerinin uygulamaları açısından bakıldığında, CPS’nin, taşıma, depolama, katma değerli hizmetler ve paketleme, muayene ve gözetim faaliyetlerini destekleyeceğine dair kanı bulunmaktadır. IoT/IoS teknolojilerinin taşıma ve depolama faaliyetlerini, izlenebilirliği, ve müşteri ilişkilerini desteklediği uygulama örnekleri mevcuttur. (LODER)
Şimdi yukarıda anlatılanları çok basit bir örnekle anlatalım;
ÖRNEKLEME
Lojistik 4.0’a bir örnek verelim: Market sahibi olan Ali Amca, teknolojiye o kadar meraklıdır ki tüm marketinin teknolojiyle donatmış, hizmet sağlayıcı firmalar tarafından entegrasyonu sağlamıştır. Bir aile ise market alışverişleri için gelmiştir. Dolaplardan, raflardan ürün aldıklarında bu ürünü üreten firmaya ürün eksildiğine dair bir bilgi gidiyor ve hangi üründen kaç tane satın alındıysa Ali Amca’ya gönderilecek olan ürünlere ekleniyor. Eklendiği anda taşımacılığı yapan firmaya da bilgi mesajı iletiliyor ve ona uygun araç teçhizatı ve güzergah otomatik olarak ayarlanıyor. (örneğin; frigorifik(soğutuculu) dorse vb).
SONUÇ
Bu dijitalleşme şirketlerdeki tedarik zincirinin otomatikleştirir, şirketlere yeni pazarlara yönlendirir, ulaşımı hızlandırır. Yakın zamanda otomatik paletler, konteynerlar, depo sistemleri(veri gözlükleri, akıllı raflar) ve sürücüsüz taşıma sistemleri yaygınlaşacaktır. Bu sayede hammadde malzeme ve ürün akışı hızlanacak ve karmaşıklığı sıfırlayacaktır. Akıllı dorseler sıcaklık, eğim,ışık bilgilerini ve hatta yol durumlarını anında güncelleyecek ve hızlı tedbirler alınmasını sağlayacaktır. Taşınan ürüne göre yol durumları belirlenecektir. Sıcaklık veya eğim sorun yaratıyorsa rotalarda değişikliğe gidilebilecektir. Kaliteyi, verimliliği arttıracak, maliyet düşecek ve kazanç artacaktır.
Lojistik 4.0; erişim kolaylığı, hızlı bilgi işleme ve güvenlik gibi içinde yaşadığımız çağda gittikçe önemli hale gelen konuları tek bir çatı altında toplar. Şirket içindeki tüm süreci kontrol etmeyi mümkün kılar. İşte tüm bunları tamamen internet ve Lojistik 4.0 entegrasyonu ile başarabiliriz. Daha az insan kas gücü kullanırken daha çok beyin gücü kullanılması olarak görülebilir. Yukarıda anlattıklarım doğrultusunda Lojistik 4.0’ı ‘’geleceğe giden yol’’ olarak tanımlayabiliriz arkadaşlar. Lojistik 4.0’ı özetleyerek ve olabildiğince yalın anlatmaya çalıştım.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Instagram Hesabımızı da takip edebilirsiniz!
No responses yet